Дизайн и култура03.10.2018

А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
+2 снимкиА Вие от кой тип сте?

Сигурно доста от нас още докато пият сутрешното си кафе и прелистват новините, неволно или не, преминават и през хороскопа за деня. Колкото и относителен да е, някак си успокоително въздейства да знаеш какво може да очакваш и от какво трябва да се предпазваш. Астрологията е насочеа към близкото бъдеще, давайки общи характеристики на хората, които биват разделени на 12 зодиакални знака, а не възприемани като отделни личности. С годините съм попадала на различни методи за определяне на типа ви, включително картите от колодата, но напоследък доста нашумя друг подход, наречен Human design (HD). Именно зад него надникваме днес – в крайна сметка, ако говорим за дизайн на мебели и градове, е още по-логично да говорим за такъв и при хората.

Вижте и: 5 истории за "цветовни" успехи

 

Как се ражда идеята

Това е нова експериментална наука, която се появява в края на 80-те години, когато канадецът Робърт Кракоуър преминава през мистично преживяване на остров Ибиса и започва да разпространява знанията си под името Ра Уру Ху. Преди това е бил преуспяващ издател, банкер и предприемач, но най-вече пълен скептик по отношение на мистиката... до ключовия момент, когато открива HD. Започва да изнася лекции по цял свят, създава редица школи, а новата система се сдобива с множество последователи, които твърдят, че животът им се е променил коренно от прилагане на стратегията на своя тип.

 

Основната разлика: на фокус е вашата индивидуалност

Астрологията или по-точно информацията, която идва от позициите на планетите в момента на раждане, е само един от източниците, от който системата HD извлича данни. Ключов детайл са позициите на планетите 88 дни преди раждането. Тези данни дават подробно описание на тялото на човек – как функционира то и как е нужно да се управлява. В HD също участва планетарната информация, но освен нея е включена и информация от хексаграмите на И-дзин, чакрите и Кабала. Друга съществена разлика е, че HD не предсказва бъдещето. Информацията, която той дава, е каква е индивидуалната природа на всеки човек, като по този начин му помага да вземе правилните решения в живота си. HD не е система за саморазвитие, а за себеопознаване.

Прочетете също: Забързаното ежедневие на креативната личност

Как работи

Използва дата, час и място на раждане за създаване на бодиграф – вашата уникална карта, която позволява да се види генетичния тип и това, което е постоянно в природата ви. Определят се четири основни генетични типа: манифестор, генератор, проектор и рефлектор.

 

Тип 1: Манифесторите

Това са хора, които носят най-мощната енергия измежду всички, съставляват едва около 9% от хората и са способни да премахнат от пътя си всякакви прегради, да си вземат от света всичко, което поискат. Тяхната аура е затворена и отблъскваща. Манифесторът е единственият тип, на когото му е отредено да инициира. Той е тук, за да оказва влияние върху заобикалящите и може да действа независимо от околните, което много притеснява заобикалящите го хора. Доста често те го смятат за непредвидим или заплаха за сигурността им. Ролята на манифесторите в човешкото общество е да пускат процесите в действие, да сложат първата копка, да направят първата и най-трудна стъпка, да се справят с неизвестното, с пречките, да проправят път към новото и непознатото, да започнат – всичко, за което се сетите. Развитието оттам нататък се поема от другите типове. Но е важно той/тя да ги да информира, защото ако инициира без предупреждение, ще среща единствено съпротива. Ако спазва стратегията си, ще живее в хармония и със себе си и с околните и ще среща подкрепа и разбиране. Манифесторът не трябва да чака нещата да го намерят и за разлика от всички други типове, сам трябва да се задвижва към тях. Нищо ценно няма да се случи в живота му, ако чака. Това важи за всяка сфера в него.

 

Тип 2: Генераторите
Това са най-често срещаните хора, около 70% от населението. Със своята постоянна енергия, те се смятат за строителите в света. Тяхната стратегия е да изчакат, докатосе появи подходящата за тях работа, човек, място, ситуация и чак когато го разпознаят, да откликнат и да действат. Генераторите имат привличаща и обгръщаща аура, която придърпва живота и събитията към тях. Когато вложат енергията си в подходяща за тях дейност, те ще се чувстват изключително доволни и щастливи. Всичко, което трябва да направят, е да почакат, докато се появи подходящата възможност и да откликнат на нея. Ако се опитат директно да се насочат към определена цел или да вземат това, което искат, най-вероятно е да срещнат съпротива и да се разочароват. Често им липсва търпение, никога не знаят нищо със сигурност, докато не ги попитат. Точно затова, за да опознаят себе си, трябва да бъдат питани.

Тип 3: Проекторите

Според статистиката този тип обхваща около 20% от хората на Земята. Наречен е не-енергетичен, защото не разполага с директен достъп до жизнена и земна енергия, а за да стигне до нея, има нужда от посредник – задължително това е друг човек, който е енергетичен тип и има достъп до жизнена енергия. Аурата на Проектора е фокусирана и поглъщаща (абсорбираща) и той не може да съществува и живее без други хора, с които да е тясно свързан. Инстинктивно носи умение да манипулира хората, за да получи достъп до енергията им. Макар че е изкушен да контролира, той/тя не трябва да го прави, защото няма уменията. Ролята на проекторите е да направляват жизнената енергия, която струи основно от генераторите. Тяхната стратегия за успех не е лесна – те трябва да са търпеливи, за да им се случат нещата, иначе е вероятно да се сблъскат с провал. Ролята на проекторите е да направляват жизнената енергия, която струи основно от генераторите. За този тип е най-важно да бъде високо интелигентен и осъзнат човек, да насочва усилията си не в посока „лична облага”, а в посока „обща облага” – тогава се превръща в най-добрия ръководител на обществото и може да постигне невероятен успех като такъв, събирайки и обединявайки около себе си най-подходящите хора за даден проект, кауза, цел.

 

Тип 4: Рефлекторите

Това е най-редкият тип, като само 1% от населението на земята имат подобен дизайн и също като проекторите се водят не-енергетичен тип. Тъй като всичките им енергийни центрове са отворени, тези хора много лесно усещат аурата на околните и имат способността да отразяват особеностите на хората, с които общуват.  Специална е връзката им и с Луната и лунните цикли, затова за тях е важно да се научат да не бързат с изводите и да изчакат 28, 29 дни преди да вземат окончателно решение.

Рефлекторът е много издръжлив заради резистентната си и тестваща аура и е единственият тип, който, ако функционира правилно, трупа мъдрост през всички отворени центрове. Той е отворен за всичко, което преминава около него. Действа като огледало за другите, химията му усилва всеки и всичко и има потенциала да види онова, което действително се случва по недостъпен за другите начин. Напълно отворени за света, но не и слаби, те се оправят доста добре с живота и имат потенциал да бъда мъдри хора и да насочват другите в правилна посока.

В този брой говорим за дизайн във всичките му форми: сгради, автомобили, астрални карти…но нека не забравяме, че най-важният дизайн е този на душата. Ако започнем от там и моделираме първо нея, научим се на етика,  човечност, толерантност, симпатия и дори обич и уважение, светът, в които живеем ние и нашите близки, ще се превърне в Свръхдизайнерско.

 

Вижте още: 20 мъдри мисли за живота от Антъни Бурдейн


От редакторите

Проблемът с Game of Thrones

Свързано

Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура
Дизайн и култура17.03.2019
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура

Арата Исозаки с „Прицкер“ за диалогa между Изтока и Запада

Биляна Константинова Биляна Константинова
Какво ново в портфолиото на Chanel?
Дизайн и култура13.03.2019
Какво ново в портфолиото на Chanel?

Поредното допълнение към колекцията от авангардни аксесоари, които носят нестандартния почерк на Карл Лагерфелд

Биляна Константинова Биляна Константинова
Най-добрият хотел за любителите на вино
Дизайн и култура07.03.2019
Най-добрият хотел за любителите на вино

За една по-различна почивка

Йоана Иванова Йоана Иванова
Вижте цвета, който ще ви донесе спокойствие и хармония
Дизайн и култура28.02.2019
Вижте цвета, който ще ви донесе спокойствие и хармония

Водещи дизайнери, архитекти и колористи избраха Органик - нюанс на зеленото за Цвят на годината в България

Анти терапия срещу Св. Валентин: 5 неромантични филма
Дизайн и култура14.02.2019
Анти терапия срещу Св. Валентин: 5 неромантични филма

Стига плюшени мечета!

Йоана Иванова Йоана Иванова
Кои са най-шантавите часовници на SIHH 2019 (ГАЛЕРИЯ)
Дизайн и култура13.02.2019
Кои са най-шантавите часовници на SIHH 2019 (ГАЛЕРИЯ)

Представяме ви част от най-интересните часовници от изложението в Женева. Предупреждаваме ви, че трудно ще отделите поглед от тях

Емилия Колева Емилия Колева
Спомняме си за лошото момче на модата
Дизайн и култура11.02.2019
Спомняме си за лошото момче на модата

На 11 февруари се навършват 9 години без британския дизайнер Александър Маккуин

Йоана Иванова Йоана Иванова
Идва краят на спортните мъжки дрехи
Дизайн и култура02.02.2019
Идва краят на спортните мъжки дрехи

Ако съдим по Седмицата на модата в Париж, елегантността се завръща

Биляна Константинова Биляна Константинова