Животът01.11.2018

Насилието, за което всички сме виновни

За пореден път тази година отворихме темата за домашното насилие. Но всъщност темата не е за насилието като цяло, защото то твърде лесно се замества с думата мъж.

Йоана Иванова Йоана Иванова
+1 снимкиНасилието, за което всички сме виновни

Ясно, че мъжете са най-големите тормозители. За една жена е невъзможно да се приеме, че може да насилва физически или вербално.

Но къде се корени насилието, как започва?

Насилниците се възпитават от жени и мъже. То не е нещо, което вадим от гардероба, когато чуем за поредната убита жена. Насилието е точно тук, под носа ни,

докато съседката крещи на децата си с часове,

обяснявайки им как не стават за нищо. И само докато се протегнем към него, можем да го усетим като лепкав катран по пръстите ни.

Насилието се заражда, когато от първите ти мигове ти обясняват, че си нищожество, когато всячески хората около теб се опитват да ти смачкат психиката. В един момент това избива на повърхността и се превръщаш в психопат. Част от него е да се приема за любов да те тормозят и да ти натякват от загриженост. Колкото повече се замисля човек, толкова по-бързо установява, че насилието е част от този живот, нашия, от първите ни глътки въздух. Съзнателно и несъзнателно ставаме свидетели на насилие във всякакви форми.

Насилниците не са мъже или жени. Те са просто хора, отделни съзнателни единици. Възпитани от несигурни и неразбиращи родители, отгледани в лоша среда и гнило общество.
Каква е ползата да крещим, че само мъжете са виновни?

Нека ви разкажа и една история за прекрасен и много мил мъж. Много грижовен и възпитан, от тия, които целуват ръка и ти подаряват от огромни букети с повод и без повод. Този мъж дълго и методично изтезаваше приятелката си с патологичната си ревност, граничеща с психопатия, прикрита зад определението за любов. Тя беше твърде млада и не разбираше защо той я мачка, а също така не подозираше, че може и да е друго. Освен това постоянно той й повтаряше, че е най-прекрасната и красива на света, правеше изключително мили и романтични неща. Хората го гледаха и си казваха "Ей, това е мъж за пример! Истински джентълмен." От онези, за които не можеш да предположиш какви демони се крият в ума му. От милите, които никога не биха посегнали на жена, но

тероризиращи я с всяка фибра на тялото си

като и забраняващи всякакъв контакт с външния свят. Тя се осъзна доста по-късно, защото вече беше израснала и започна да разбира, че 1) това не е любов 2) етикетът "добър, мил, възпитан и грижовен" е лепнат от външни хора, които не го познават, и не отговаря на действителността. Разбира се, тя имаше късмет, че все пак беше страхлив и я остави да си замине.

Мисълта е за етикетите, които поставяме, без да се замислим, и за това как обвиняваме и нараняваме. Отстрани е толкова лесно да преценяваме ситуацията, да даваме съвети и да наричаме някого изверг, психопат или насилник.

Но така се отклоняваме от истинския проблем, а той е, че тези хора, мъже и жени, са продукт на това общество. На нашето. Изгледани са между други хора, не са били изолирани, не са заразени с вируса на насилието, то просто е отгледано в тях от раждането им. А в живота си могат да се срещнат изключителни мъже - едни възпитани, други откровени простаци, но пък и мъже, на които можеш да разчиташ. Мъже, които мога да нарекат истински приятели и пазители на ценностите, които олицетворяват доброто правят и света по-добър. Хората са хора, доброто и лошото са част от тях, няма перфектни, а дамгосването на определен пол не ни решава изначалния проблем.

Нека говорим повече за децата – как да ги възпитаваме така, че да не насилват и да не приемат насилието. Нека говорим открито за истинския проблем, за липсата на адекватна психологическа грижа. Качествата и недостатъците ни не зависят от пола и не бива да се оправдават с него. Защото всички сме виновни с мълчанието и съгласието с насилието.

Още: Как да се научим да казваме "не"


Свързано

Ода за жената
Животът10.10.2018
Ода за жената

Често думата феминизъм предизвиква крайни реакции. Обещавам ви, че този случай не е такъв, защото ще ви запозная с… Нея.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Един ден… на спортния консиерж
Деца10.07.2018
Един ден… на спортния консиерж

Сафари из Пирин, параглайдинг от в. Тодорка и много чист въздух – активната почивка е новото черно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Една нощ... в спешното отделение*
Животът24.07.2018
Една нощ... в спешното отделение*

Най-ценното, което притежаваме, е всъщност и единственото – живота си

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Свети Валентин дори за най-капризните
Животът07.02.2018
Свети Валентин дори за най-капризните

Постижим е дори когато искаме да зарадваме „човек, който си има всичко“.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Топли комплименти от Visa Premium
Животът17.11.2017
Топли комплименти от Visa Premium