Животът11.10.2018

Манипулация на молекулярно ниво

Опитват да ни наложат усещането, че сме неспособни да живеем, без някой да ни води непрекъснато за ръка

Биляна Константинова Биляна Константинова
Манипулация на молекулярно ниво

Все по-често социалните мрежи са припознавани като новото обществено зло, защото ни правят асоциални, хранейки се от изконната потребност да бъдем харесвани, желани, обичани, интересни, привлекателни, нужни. Палец нагоре, сърце, смеещо се през сълзи човече… Много от нас са способни на какви ли не еквилибристики, за да съберат повече от тях, да натрупат повече виртуални приятели, да бъдат следвани от повече хора, да бъдат популярни. И така до пристрастяване.

Учените често сравняват зависимостта към тях с тази към алкохол или наркотици. Дори привеждат химически доказателства за това: допаминът например, хормонът на пристрастяването, се повишава, когато публикациите ни получават харесвания, коментари и споделяния. С други думи – манипулируеми сме на молекулярно ниво!   

През 2016 г. в обръщение влиза терминът

zombie scrolling syndrome,

с който се обозначава безцелното и безсмислено преминаване през социалните мрежи, което човек прави по навик, без да търси нещо конкретно и без всъщност да вижда нещо конкретно, губейки представа за времето.

Най-краткото определение за всичко това е зомбиране. Ако се вярва на материалите, изписани по темата, в обозримо бъдеще ни очаква зомби апокалипсис, но не като онзи. Неговите прояви има и сега: хората преминават през всекидневната физическа реалност с полупритворени очи, заети да водят активно виртуално съществуване; догато пият кафе с вас, дори не прикриват, че водят активни разговори по Фейсбук; други ходят по улиците и буквално се блъскат в тълпите, защото гледат надолу в екрана на телефона си.

Затова не са изненадващи призиви от типа „Не позволявайте на социалните мрежи да ви зомбират!“, „Деинсталирайте Facebook от телефона си“, „Изтрийте профила си в Instagram“ и т.н. Вероятно поне веднъж сте обмисляли подобна възможност, притеснени за собственото си психическо здраве и добруване.

Триенето на профила всъщност изглежда най-лесното и логично решение: има социални мрежи, има проблем; няма социални мрежи, няма проблем. Но то провокира усещане за пасивност и дори ни поставя в ситуацията на жертви, които нямат контрол върху крайния резултат. Сякаш сме съвършено безсилни пред влиянието на социалните мрежи върху нас, лишени сме от възможност да противодействаме и щом имаме профил там, значи зомбирането е неизбежно.

Всъщност голям процент потребители ги ползват успешно, без това да пречи по никакъв начин на тяхната офлайн социална активност. Тъкмо обратното.

Да изгорим ли тогава целия юрган заради бълхите?!

Не социалните мрежи, а опасното освобождаване от отговорността за собственото ни психическо и физическо съществуване е това, което ни прави уязвими и беззащитни, съответно лесни за манипулиране.

Ситуацията не е или-или. Или зомбиране, или виртуалното виртуално самоубийство. Социалните мрежи могат да бъдат и са полезни, включително и за работни цели, а и отказването от тях не решава проблема с невъзможността да водим пълноценен живот офлайн.Проблемът не е в медията, а в потребителя. Медията е просто инструмент.

В среда, която изобилства от информация и тя е на един клик разстояние, едно от първостепенните задължения, които човек има сам към себе си, е да разпознава манипулацията. Защото е способен да живее сам живота си, да организира своя емоционален свят и да ползва ефективно менталните си способности.

 

Прочетете също: Цветовете в очите ни


Свързано

Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно
Акценти03.01.2020
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Коледни истории
Акценти25.12.2019
Коледни истории

с които да успокоим духа в празничната суматоха.

Десислава Димова
Топлина, заедност, комфорт
Акценти22.12.2019
Топлина, заедност, комфорт

Как превеждаме hygge на езика на модата.

Емил Христов Емил Христов
В търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие
Акценти21.12.2019
В търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие

…през погледа на Шаолин.

Hygge е време
Акценти24.12.2019
Hygge е време

а не снимка в Instagram.

Емилия Колева Емилия Колева
Урок по доверие
Акценти18.12.2019
Урок по доверие

между човек и кон в конна база "Адгор".  

Симеона Герджикова Симеона Герджикова
Там, където китовете и делфините са повече от хората
Акценти17.12.2019
Там, където китовете и делфините са повече от хората

Lekkerwater е на три часа екстремен път от Кейптаун, но всяка дупка по трасето си струва

Биляна Константинова Биляна Константинова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова