Животът11.10.2018

Манипулация на молекулярно ниво

Опитват да ни наложат усещането, че сме неспособни да живеем, без някой да ни води непрекъснато за ръка

Биляна Константинова Биляна Константинова
Манипулация на молекулярно ниво

Все по-често социалните мрежи са припознавани като новото обществено зло, защото ни правят асоциални, хранейки се от изконната потребност да бъдем харесвани, желани, обичани, интересни, привлекателни, нужни. Палец нагоре, сърце, смеещо се през сълзи човече… Много от нас са способни на какви ли не еквилибристики, за да съберат повече от тях, да натрупат повече виртуални приятели, да бъдат следвани от повече хора, да бъдат популярни. И така до пристрастяване.

Учените често сравняват зависимостта към тях с тази към алкохол или наркотици. Дори привеждат химически доказателства за това: допаминът например, хормонът на пристрастяването, се повишава, когато публикациите ни получават харесвания, коментари и споделяния. С други думи – манипулируеми сме на молекулярно ниво!   

През 2016 г. в обръщение влиза терминът

zombie scrolling syndrome,

с който се обозначава безцелното и безсмислено преминаване през социалните мрежи, което човек прави по навик, без да търси нещо конкретно и без всъщност да вижда нещо конкретно, губейки представа за времето.

Най-краткото определение за всичко това е зомбиране. Ако се вярва на материалите, изписани по темата, в обозримо бъдеще ни очаква зомби апокалипсис, но не като онзи. Неговите прояви има и сега: хората преминават през всекидневната физическа реалност с полупритворени очи, заети да водят активно виртуално съществуване; догато пият кафе с вас, дори не прикриват, че водят активни разговори по Фейсбук; други ходят по улиците и буквално се блъскат в тълпите, защото гледат надолу в екрана на телефона си.

Затова не са изненадващи призиви от типа „Не позволявайте на социалните мрежи да ви зомбират!“, „Деинсталирайте Facebook от телефона си“, „Изтрийте профила си в Instagram“ и т.н. Вероятно поне веднъж сте обмисляли подобна възможност, притеснени за собственото си психическо здраве и добруване.

Триенето на профила всъщност изглежда най-лесното и логично решение: има социални мрежи, има проблем; няма социални мрежи, няма проблем. Но то провокира усещане за пасивност и дори ни поставя в ситуацията на жертви, които нямат контрол върху крайния резултат. Сякаш сме съвършено безсилни пред влиянието на социалните мрежи върху нас, лишени сме от възможност да противодействаме и щом имаме профил там, значи зомбирането е неизбежно.

Всъщност голям процент потребители ги ползват успешно, без това да пречи по никакъв начин на тяхната офлайн социална активност. Тъкмо обратното.

Да изгорим ли тогава целия юрган заради бълхите?!

Не социалните мрежи, а опасното освобождаване от отговорността за собственото ни психическо и физическо съществуване е това, което ни прави уязвими и беззащитни, съответно лесни за манипулиране.

Ситуацията не е или-или. Или зомбиране, или виртуалното виртуално самоубийство. Социалните мрежи могат да бъдат и са полезни, включително и за работни цели, а и отказването от тях не решава проблема с невъзможността да водим пълноценен живот офлайн.Проблемът не е в медията, а в потребителя. Медията е просто инструмент.

В среда, която изобилства от информация и тя е на един клик разстояние, едно от първостепенните задължения, които човек има сам към себе си, е да разпознава манипулацията. Защото е способен да живее сам живота си, да организира своя емоционален свят и да ползва ефективно менталните си способности.

 

Прочетете също: Цветовете в очите ни


Свързано

Ода за жената
Животът10.10.2018
Ода за жената

Често думата феминизъм предизвиква крайни реакции. Обещавам ви, че този случай не е такъв, защото ще ви запозная с… Нея.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Един ден… на спортния консиерж
Деца10.07.2018
Един ден… на спортния консиерж

Сафари из Пирин, параглайдинг от в. Тодорка и много чист въздух – активната почивка е новото черно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Една нощ... в спешното отделение*
Животът24.07.2018
Една нощ... в спешното отделение*

Най-ценното, което притежаваме, е всъщност и единственото – живота си

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Свети Валентин дори за най-капризните
Животът07.02.2018
Свети Валентин дори за най-капризните

Постижим е дори когато искаме да зарадваме „човек, който си има всичко“.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Топли комплименти от Visa Premium
Животът17.11.2017
Топли комплименти от Visa Premium