Животът14.12.2018

Има ли смисъл от благотворителността по Коледа

Предай нататък… отношение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+2 снимкиИма ли смисъл от благотворителността по Коледа

Декември е, празнично е, коледните послания в студа успяват да ни накарат да повярваме в по-доброто си аз. Какъв по-подходящ начин да го реализираме от някаква проява на благотворителност? Каузите – лични или с по-широк обхват – ни обгръщат като огромна плетена жилетка. Броят им е стряскащ и показва колко много проблеми в нашето общество продължават да не намират работещо решение. Но не само това, те са демонстрация за тенденции и натрупано масово отношение, което, ако не създава проблемите, то поне значително допринася за тях.

За жалост, новините не изобилстват с добри примери. Нито с лоши. Само с призиви за помощ.

Средностатистическият гражданин остава с усещането, че решаването на всички човешки проблеми е оставено на него и на ограничените му възможности.

Разгневява се, просълзява се, ругае, взима телефона

и праща (може би повече от един) SMS на стойност 1 лв. с ясното съзнание, че така няма да реши проблема, но повече от това не може да направи. Някой по-заможен знае, че има още възможности и дарява в различна форма своите добри намерения. Така или иначе се случва положително натрупване.

Корпоративната социална отговорност също влиза в схемата,

но за жалост често криворазбрана и неравномерно. (Анти)Примерите по това време на годината сами ни намират. Челен сблъсък – мениджър на високо ниво изчислява предварително колко публикации и „social engagement“ ще генерира срещу минимален бюджет за случайна благотворителна акция. Накрая се отказва, защото сметката не излиза. Търси се максимален ефект срещу минимално участие. Човечността няма нищо общо. Няма кауза. Всичко е бизнес, дори на гърба на нечие безименно нещастие.

Друг, например производител на белина, дарява на дом за сираци огромна партида с изтичащ след месец срок на годност… за да си разчисти склада. „Помогнал“ е, те да му мислят какво да правят с цялото това количество, докато в същото време се чудят откъде да намерят паста за зъби и дамски превръзки например.

Популярност не му е нужна, само празно складово пространство.

 И това не е единичен случай.

Тези са отлични нагледни доказателства какво не е корпоративна социална отговорност. Същото като това да „дариш“ на въпросните сираци старите си дрехи и обувки, защото не ти се иска да ги изхвърлиш на боклука. Само че

изхвърленият в кофата на благотворителността боклук

не допринася с нищо за дългосрочна положителна промяна на средата, която обитаваме. Не допринася за решаване на проблемите. Тъкмо обратното.

На този фон добрите примери, а такива наистина има, се размиват и остават незабелязани. Медиите мълчат за тях, защото показването им се счита за реклама… Макар че именно медиите са тези, които могат да задават тенденции и обществени нагласи с положителен знак.   

В целия този разговор се създава впечатлението за правилна и грешна благотворителност. Истината обаче е, че има единствено правилно и грешно отношение към това какво е благотворителност и какво е добро. Някой някъде със сигурност има нужда от нашето добро. Всеки сам решава на кого и как да го даде. Преди да потърсим и разпознаем „правилната“ кампания, която да подкрепим обаче, е добре да потърсим и разпознаем себе си. Не само на Коледа.


Свързано

В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Спортни чудеса по Коледа
Животът26.12.2018
Спортни чудеса по Коледа

От мача край окопите до запотените мултимилионери

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Hygge по неволя – борба с есенните вируси
Животът07.11.2018
Hygge по неволя – борба с есенните вируси

PREMIUM и добре да живее, в един момент го повалят болести. Вече изстрадани от опит, ето 5 идеи как да не стигате дотук.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Насилието, за което всички сме виновни
Животът01.11.2018
Насилието, за което всички сме виновни

За пореден път тази година отворихме темата за домашното насилие. Но всъщност темата не е за насилието като цяло, защото то твърде лесно се замества с думата мъж.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Манипулация на молекулярно ниво
Животът11.10.2018
Манипулация на молекулярно ниво

Опитват да ни наложат усещането, че сме неспособни да живеем, без някой да ни води непрекъснато за ръка

Ама как така не?!
Акценти10.10.2018
Ама как така не?!

Защо е важно да казваме „да“ на възможностите и „не“ на компромисите със себе си

Йоана Иванова Йоана Иванова
Ода за жената
Животът10.10.2018
Ода за жената

Често думата феминизъм предизвиква крайни реакции. Обещавам ви, че този случай не е такъв, защото ще ви запозная с… Нея.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Един ден… на спортния консиерж
Деца10.07.2018
Един ден… на спортния консиерж

Сафари из Пирин, параглайдинг от в. Тодорка и много чист въздух – активната почивка е новото черно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева