Животът19.06.2017

География на джаза

Разберете защо джаз музиката е нюорлеанският подарък към света.

Никола Неделчев

Ню Орлиънс е единственото място на света, което с чиста съвест можем да наречем „национален парк” на джаза. Като пряк наследник на рагтайм и блус музиката, джазът носи усещането на южняшката афроамериканска култура и особеностите на природата около брега на реката Мисисипи. Той завладява кварталите на най-големия град в щата Луизиана в началото на 20-и век, където днес можете да чуете автентични джазови импровизации да се разнасят от кафенета, нощни клубове, магазини и бръснарници. А между април и май се провежда световноизвестният ежегоден нюорлеански джаз фестивал, чието начало може да се проследи до 1970 г.

Градът, който никога не спи.

Не е тайна, че за родената в Ню Орлиънс легенда в джаз музиката Луис Армстронг, Ню Йорк е представлявал втори дом. Не само многоликостта на Голямата ябълка оказва неоспоримо влияние върху разнообразието на самия ритъм, но и размерите на града се оказват решаващи за въвличането на повече музиканти в иначе компактните джазови формации. С големите си клубове (пионер в тази област е Cotton Club в Харлем) Ню Йорк става родното място на първите джаз оркестри. Днес фестивали като Winter Jazzfest, Inside the Whale и най-вече Jazz at Lincoln Centre поддържат културата жива и достъпна за новите поколения.

Някои градове просто са създадени за джаз.

Със своята тропическа екзотика и страстно отношение към музиката, Хавана притежава всичко необходимо да е латиноамериканската столица на джаза. Асимилиран през емоционалния интензитет на кубинците, той представлява микс от румба, салса и тимба, без да губи от идентичността си. Връзката между двете култури датира още от намесата на САЩ в борбата за независимост на Куба през далечната 1898 г. Тази дата поставя началото на музикална революция, чиито звуци отекват и до днес не само по малките улички на кубинската столица, но и на големи международни събития като Хаванския джаз фестивал.

Столицата на любовта.

Град толкова романтичен, колкото е Париж, няма как да не бъде засегнат от влиянието на джаз музиката. Блясъкът на Айфеловата кула, разходките покрай Сена, ароматът на багети, авангардното изкуство – всички предпоставки са налице! Интересен факт е, че нещо толкова разрушително като Първата световна война може да стане причината парижани да се влюбят в новите звуци, донесени от афроамериканските войници. Днес силната привързаност към този стил е въплътена в множеството клубове (Jazz Club Etoile, La Petite Halle и La Cave du 38 Riv, да споменем само малка част от тях), където можете да чуете всякакви производни стилове на джаза, включително личния принос на Франция - циганския джаз.

Без граници.

Импровизацията е най-отличителната характеристика на джаз музиката, която я превръща в един от най-адаптивните, разнообразни и космополитни стилове. За пример може да дадем Токио, чиято джаз сцена не е от най-разпространените, но притежава висок и всепризнат стандарт. За справка – кварталът Кичиджоджи е едно от най-известните места, приютяващи разнообразие от джаз клубове и кафенета. Отделно, отвореният през 2005 г. Cotton Club засвидетелства носталгичното отношение на японците към истинската класика. Уважението към изпълнената с дълбоко чувство музика е нещо свойствено за японския народ, а конкретно връзката му с джаза датира още от окупираните от САЩ през 1920 г. Филипини.

И да не забравяме България.

Банско е малко курортно градче под полите на Пирин, което приютява всяко лято едно от най-значимите музикални събития на Балканите - джаз фест Банско. Концертите са безплатни и на тях често присъстват музиканти, както от родната сцена, така и от чужбина, покриващи почти цялото разнообразие на джазовия спектър. Това превръща събитието в най-големия музикален форум в България. Тази година фестът ще се проведе между 5 и 12 август и ще включва бендове и изпълнители от Германия, Франция, Грузия,  Унгария, Швейцария, Италия, Сърбия, Македония, Словения, Полша, САЩ, Великобритания, Холандия и разбира се – България.

 


Свързано

MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова
Свети Валентин дори за най-капризните
Животът07.02.2018
Свети Валентин дори за най-капризните

Постижим е дори когато искаме да зарадваме „човек, който си има всичко“.

Биляна Константинова
Топли комплименти от Visa Premium
Животът17.11.2017
Топли комплименти от Visa Premium
Шана Това! 5778 години от сътворението на света
Животът21.09.2017
Шана Това! 5778 години от сътворението на света

Еврейската нова година е началото на 10-дневен период за преосмисляне и вглеждане в себе си.

Биляна Константинова
Важният въпрос
Животът07.07.2017
Важният въпрос

Животът ни задава едни и същи въпроси, но всеки от нас има различни отговори.

За интелекта на душата
Животът23.05.2017
За интелекта на душата

Според Буда, „Накрая само три неща са от значение: колко много си обичал, колко нежно си живял и колко грациозно си се освободил от нещата, които не са били за теб”.

Божена Панделиева
Рафаел Надал - №1 в тениса
Животът12.05.2017
Рафаел Надал - №1 в тениса
Къде са яйцата?
Животът15.04.2017
Къде са яйцата?

Голямото великденско издирване на яйца – от САЩ до Хонконг и обратно.

Биляна Константинова
Един процент индивидуалност
Деца08.02.2017
Един процент индивидуалност
Емилия Колева