Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко.
Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.
Порции: 1 (400 г)
Photo credit: Андреа Маронян
Съставки:
300 г кисело мляко "Рукатка"
1 1/2 с.л. чиа
1/2 ч.л. какао на прах
2 с.л. пюре от ягоди (3-4 ягоди се намачкват с вилица или пасатор)
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Photo credit: Андреа Маронян
Инструменти: 3 малки купички, 3 лъжици за смесване, 1 винена чаша или чаша за уиски
Photo credit: Андреа Маронян
Начин на приготвяне:
Смесете киселото мляко с чиа в една купа (ако харесвате киселото мляко да е сладко, добавете мед или захар на вкус към тази смес).
Разделете сместа по равно в 3 малки купички. В едната добавете какаото, в другата – пюрето от ягоди, и в третата – ваниловия екстракт и разбъркайте.
В чаша за вино или уиски сложете получената смес от какаото, след това сместа от ванилята и накрая прибавете ягодовата смес.
Вашата многоцветна закуска е готова! Може да декорирате с малко настърган шоколад, след което е готово за консумиране.
Съхранение: Може да се съхранява до 4 дни в хладилника, покрито с фолио.
Вижте още:
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква