Акценти02.10.2019

Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+10 снимкиВсичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

Исландия може и да е една от най-малките държави в света, но пък за сметка на това не страда от липса на красиви гледки и възможности за необикновени преживявания. Красотата, която се разкрива пред погледа, винаги стъписва хората, които пристигат тук за първи път – от внушителните водопади, през полетата от застинала лава, до неизброимите горещи извори. Тук подчертано има какво да се види, но човек трябва да е много добре подготвен и подготовката не е свързана с доброто планиране на транспорта и настаняването, а с вещи от първа необходимост.

Бански костюм и кърпа

Топлите извори са навсякъде в Исландия. По-големи или по-малки, не всички са означени на картата. Ето защо е добра идея винаги да имате в себе си бански костюм и компактна кърпа, за да можете да се възползвате от предоставилата се възможност „навсякъде“ и по всяко време.  

Фотоапарат

С такива спиращи дъха гледки е грехота да разчитате единствено на смартфона си. Подгответе се с добър фотоапарат с оптична стабилизация, за да можете да снимате ясни кадри както през деня, така и през нощта. Вземете със себе си няколко резервни батерии и ги поддържайте винаги заредени, като не забравяте и допълнителни карти памет. Към фотоапарата задължително вземете стойка, с която да поупражните уменията си зад обектива и да се върнете с наистина спиращи дъха пейзажи.

Зарядно устройство за автомобил

Обикалянето по пътищата на Исландия – били те означени или не - е гарантирано, затова трябва да разчитате на добро зарядно за автомобил.

Нагревател за ръце

През зимата температурите в Исландия падат рязко, затова е желателно да носите със себе си нагреватели. Те се превръщат в повече от задължителни, ако планирате да се катерите по ледниците.  

Преходник

Исландия използва европейския стандарт при електрическите контакти, но не е излишно да сложите в багажа си и един универсален преходник.  

Бутилка за вода

В интерес на истината, чешмяната вода в Исландия е с отлично качество и ще навредите на бюджета си, ако решите да купувате бутилирана. Нашият съвет е да вземете със себе си туристическа бутилка за течности, която да може да съхранява както студени, така и топли напитки - чаша чай винаги се отразява добре.    

Пакет за първа помощ

Той е абсолютно необходим, особено ако възнамерявате да излезете от главния път и да оставите автомобила да ви чака някъде, докато разглеждате природата. Погрижете се пакетът да е добре оборудван, за да можете сами да се справите с леки травми, порязвания, надрасквания и т.н.

Раница

Тя ще се превърне в най-добрия ви приятел, ако решите да пообиколите пеша. Изберете практичен и олекотен вариант с достатъчно джобове и възможности за отваряне с едно движение на ръката, без да се налага да я сваляте от гърба си за всяко нещо. За предпочитане да е от водонепромокаем материал и оборудвана с дъждобран.

Балсам за устни

Вятърът изсушава устните до болезненост за броени секунди и затова в несесера ви задължително трябва да има хидратиращ балсам с достатъчно мазна формула, който да защитава нежната кожа на устните и да възстановява неизбежните поражения по тях.  

Водоустойчива карта

Физическата карта не е нито лудост, нито демоде, макар да живеем в XXI век. Ако смятате да видите повече от Исландия, извън включените в пътеводителите забележителности и туристически обекти, добрата пътна карта е повече от необходима. В страната има много малки, локални и съответно необозначени пътища, които няма как да намерите в Google Maps, в случаите, в които имате покритие и интернет.

Ако възнамерявате да посетите Исландия през зимата, препоръчваме да си изтеглите приложението 112 Iceland (налично за Android, Windows и Apple телефони), което ви позволява да търсите спешна помощ и да информирате властите за местоположението си, ако се окажете в безизходна ситуация и се налага спасителна операция.    

 

Вижте още:

Хюга в пътуванията

7 нощи в 7 къщи на дърво

Пътуването продължава


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева