Акценти02.10.2019

Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
+10 снимкиВсичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

Исландия може и да е една от най-малките държави в света, но пък за сметка на това не страда от липса на красиви гледки и възможности за необикновени преживявания. Красотата, която се разкрива пред погледа, винаги стъписва хората, които пристигат тук за първи път – от внушителните водопади, през полетата от застинала лава, до неизброимите горещи извори. Тук подчертано има какво да се види, но човек трябва да е много добре подготвен и подготовката не е свързана с доброто планиране на транспорта и настаняването, а с вещи от първа необходимост.

Бански костюм и кърпа

Топлите извори са навсякъде в Исландия. По-големи или по-малки, не всички са означени на картата. Ето защо е добра идея винаги да имате в себе си бански костюм и компактна кърпа, за да можете да се възползвате от предоставилата се възможност „навсякъде“ и по всяко време.  

Фотоапарат

С такива спиращи дъха гледки е грехота да разчитате единствено на смартфона си. Подгответе се с добър фотоапарат с оптична стабилизация, за да можете да снимате ясни кадри както през деня, така и през нощта. Вземете със себе си няколко резервни батерии и ги поддържайте винаги заредени, като не забравяте и допълнителни карти памет. Към фотоапарата задължително вземете стойка, с която да поупражните уменията си зад обектива и да се върнете с наистина спиращи дъха пейзажи.

Зарядно устройство за автомобил

Обикалянето по пътищата на Исландия – били те означени или не - е гарантирано, затова трябва да разчитате на добро зарядно за автомобил.

Нагревател за ръце

През зимата температурите в Исландия падат рязко, затова е желателно да носите със себе си нагреватели. Те се превръщат в повече от задължителни, ако планирате да се катерите по ледниците.  

Преходник

Исландия използва европейския стандарт при електрическите контакти, но не е излишно да сложите в багажа си и един универсален преходник.  

Бутилка за вода

В интерес на истината, чешмяната вода в Исландия е с отлично качество и ще навредите на бюджета си, ако решите да купувате бутилирана. Нашият съвет е да вземете със себе си туристическа бутилка за течности, която да може да съхранява както студени, така и топли напитки - чаша чай винаги се отразява добре.    

Пакет за първа помощ

Той е абсолютно необходим, особено ако възнамерявате да излезете от главния път и да оставите автомобила да ви чака някъде, докато разглеждате природата. Погрижете се пакетът да е добре оборудван, за да можете сами да се справите с леки травми, порязвания, надрасквания и т.н.

Раница

Тя ще се превърне в най-добрия ви приятел, ако решите да пообиколите пеша. Изберете практичен и олекотен вариант с достатъчно джобове и възможности за отваряне с едно движение на ръката, без да се налага да я сваляте от гърба си за всяко нещо. За предпочитане да е от водонепромокаем материал и оборудвана с дъждобран.

Балсам за устни

Вятърът изсушава устните до болезненост за броени секунди и затова в несесера ви задължително трябва да има хидратиращ балсам с достатъчно мазна формула, който да защитава нежната кожа на устните и да възстановява неизбежните поражения по тях.  

Водоустойчива карта

Физическата карта не е нито лудост, нито демоде, макар да живеем в XXI век. Ако смятате да видите повече от Исландия, извън включените в пътеводителите забележителности и туристически обекти, добрата пътна карта е повече от необходима. В страната има много малки, локални и съответно необозначени пътища, които няма как да намерите в Google Maps, в случаите, в които имате покритие и интернет.

Ако възнамерявате да посетите Исландия през зимата, препоръчваме да си изтеглите приложението 112 Iceland (налично за Android, Windows и Apple телефони), което ви позволява да търсите спешна помощ и да информирате властите за местоположението си, ако се окажете в безизходна ситуация и се налага спасителна операция.    

 

Вижте още:

Хюга в пътуванията

7 нощи в 7 къщи на дърво

Пътуването продължава


Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?
Акценти04.10.2019
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Искате щастлив живот? Отидете в Скандинавия
Акценти25.09.2019
Искате щастлив живот? Отидете в Скандинавия

ООН обяви кои са най-щастливите държави в света - България е на 97-мо място.

Биляна Константинова Биляна Константинова