Акценти22.02.2020

Времето е скъпоценност

Особено с тези три часовникарски бижута.

София Павлова София Павлова
+8 снимкиВремето е скъпоценност

Те са красиви, нестандартни и оформят начина, по който преживяваме и възприемаме времето. Редовните ни читатели отлично знаят за нашата слабост към часовници. Особено към по-редките такива. Днес поглеждаме назад във времето и отдаваме почит на три модела, които заслужават вниманието на любителите на часовникарското изкуство.

 

Audemars Piguet

Octagonal Case Vintage Gents Dress

Основана през  1875 г., Audemars Piguet е все още семейна компания, която се нарежда сред най-високо ценените производители на фини механизми. Пионер в света на часовникарството, със заслуги за създаването на първия минутен ретранслатор, първия часовник тип skeleton и най-тънкия ръчен часовник, моделите на Audemars Piguet са красили китките на редица президенти, министри и кралски особи.

На фокус днес е мъжкото октагонално часовникарско бижу от 70-те години на миналия век с циферблат в цвят шампанско и 10 диамантени часови маркери. Уравнението за красота тук е 2x18: 18-каратов фиксиран безел от жълто злато, закачен на 18-каратов браслет отново от жълто злато. Механизмът, разбира се, е с ръчно навиване.

 

Източник: https://www.watchcentre.com/product/audemars-piguet-dress-watch-ladies-18k-yellow-gold-champagne-diamond-dial/23954

 

Cartier

Tank Obus Savonnette

В свят, в който отдавна се злоупотребява с думата „луксозно“, Cartier остава еталон за престиж. В началото на ХХ век компанията създава първия мъжки ръчен часовник, най-вече за удобство на пилотите. Eлегантният Tank Obus Savonnette ни връща в 1937 г. с всички присъщи белези на френския стил и разкош. Корпусът е Hunter style с емблематичните за марката сини акценти, инкрустирани сапфири-кабошон на короната и в ъглите.

С един натиск на долната двойка сапфири капакът се отваря и разкрива класически бял циферблат със сини стрелки. Каишката е от гущерова кожа със златна закопчалка. Tank моделът на Cartier е един от най-успешните часовници на всички времена, спечелил статута на „вечен“, претърпявайки редици експерименти от дизайн гледна точка, но със запазено излъчване и интегритет. Обичан еднакво от дамите и господата, той перфектно балансира формата с елегантността, функцията – с естетиката.

 

Източник: https://www.matthewbaininc.com/

 

Vacheron Constantin

Limited Edition Jalousie Shutter

Точност по швейцарски. Vacheron Constantin е един от най-старите производители на часовници в света с непрекъсната история в часовникарството от създаването си през 1755-а до днес.

За десерт оставихме изключително редкия модел Jalousie Shutter – от него има произведени само 125 бройки в световен мащаб. Годината на неговото създаване е 1990-а. Корпусът е от розово злато, а циферблатът е покрит от 18-каратово бяло злато. Безелът също е от розово злато, фиксиран и полиран, с гравирани римски цифри. Часовникът неслучайно е наречен “shutter”, тъй като е покрит с „решетка“, която се отваря посредством плъзгащ механизъм с инкрустиран кабошон-сапфир, на 6 часа́. Каишката е от черна кожа с 18-каратова златна двойна закопчалка, сапфирено стъкло и механизъм с ръчно навиване. Още през 1930 г. Vacheron Constantin си сътрудничи с известния парижки бижутер Вергер Фререс, за да създаде първия часовник “Montres À Volets” (с така наречения „шътър“ ефект). След известно пътуване във времето, през 90-те години на миналия век, швейцарската компания се гмурка дълбоко в собствената си история и произвежда серия от атрактивните „шътър“ часовници.

 

Източник: https://www.watchcentre.com/product/vacheron-constantin-18k-r-g-w-g-limited-edition-jalousie-shutter-watch/8483

 

Вижте още:

Да изживееш Panerai

Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Когато „скоро“ се превърне в „сега“


Свързано

Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Ефектът Опра
Акценти01.03.2020
Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова