Акценти03.09.2019

В постоянно търсене на изключителния сладолед

Няма неподходящо време за сладолед, но температурите навън са високи, изкушението дебне от всеки ъгъл. Къде да намерим специални предложения – вижте по-долу.

Стефан Пешев Стефан Пешев
+5 снимкиВ постоянно търсене на изключителния сладолед

Съчетанието от разнообразни цветове на сладоледени топки може да ни остави с усещането, че наблюдаваме модерното платно на непознат художник, чието произведение отдалеч привлича вниманието ни.  Но кой е „нашият“ сладолед – класически ванилов, съблазняващо шоколадов или освежаващо ягодов? Или нещо съвсем различно?

Сладоледеното разнообразие е необятно и в следващите редове се отправяне на една историческа разходка, в търсене на леден десерт „по наш вкус“.

Персия и районите на Азия

През 500 години пр. Н.Е. на територията на тогавашната империя Персия населението започва да съхранява подсладен лед с цел прохлада в дългите горещи дни. Няколко десетилетия по-късно китайците развиват идеята за създаване на леден десерт, като започват да замразяват биволско мляко в снега. В повечето азиатски страни сладоледът има специално наименование - хало-хало или в превод, „миш-маш“, произлизащо от идеята, че каквото и да му се добави, той все ще е вкусен. Сместа за сладкия десерт най-често се прави от крем карамел, подсладен банан или нишесте от тапиока, което се вари във вода или в мляко и се добавя захар. Получената смес се оформя на топки и се гарнира по различен начин, като най-често украсата включва сирене и корнфлейкс.

Бразилия

В различните части на Бразилия има разнообразни вариации на сладоледа. Най-известен и интересен е вариантът в Сао Паоло, където правят лимоново сорбе от подсладена вода с добавен плодов аромат (или плодове пюре), вино, ликьор или водка.

Понякога това сладко изобретение бива използвано и като аперитив между основното ястие и десерта - турците го наричат шербет, а главният “виновник” за него е Марко Поло, които запознава европейците с екзотичния аперитив.

Иран

Макар че Иран се счита за родината на сладоледа, истината е, че преди 20-те години на XX в. иранците не са имали своя версия на този десерт. В опит да прослави страната си неизвестен ирански търговец решава да смеси брашно от дива орхидея, шафран, розова вода и овче мляко.

Тази рецепта и до днес е на почит в страната и се счита за емблема на традиционния персийски десерт, който се консумира най-добре под формата на сандвич, намазан между две тънки вафлени кори.

Мексико

Тук сладоледът се продава от количка и има най-различни странни вкусове.

В същността си този десерт представлява натрошен лед, в който се добавят индийска кисела фурма и мариновани сливи, които се заливат с ромполе (пунш от мляко, карамфил, бадеми, ванилия и жълтъци).

Индия и тайната любов на монголските императори -  “Кулфи”

Индия е богата и интересна страна не само заради религиозното си многообразие, но и поради факта, че е дом на едно от най-нестандартните сладоледени изкушения – кулфи. За приготвянето му се изисква много търпение и непрестанно 4-часово бъркане на мляко, захар и ароматизатори, така че да се получи пухкава смес, която да не залепва по стените на съда. Заради по-голямата си плътност, индийският вариант на леденото изкушение се разтопява и по-трудно. Владетелите на Монголската империя били най-големите почитатели на кулфи, който се предлагал в различни вкусови гами - шам-фъстък, роза, манго, кардамон. В днешно време рецептите за десерта включват и варианти с вкус на ябълка, портокал и различни плодове.

Вярно е, че при търсенето на перфектния сладолед можем да попаднем и на „черни“ пътища, където да се натъкнем на не така приятни вкусове и съчетания, но дори и не всичко да ни е по „вкуса“, пътешествието си заслужава.

 

Вижте още:

Музеят на сладоледа

Сладолед със стил

Десерт или произведение на изкуството?






Свързано

Бързащите мега градове
Акценти12.09.2019
Бързащите мега градове

Необятните мегаполиси днес се разрастват с десетки километри, губят очертания и център, за да ни угодят в желанието да живеем на високи обороти.

Ина Герджикова
11-те coolest songs ever и как са създадени
Акценти11.09.2019
11-те coolest songs ever и как са създадени

Най-емблематичните парчета в музикалната история.

Ивайло "Нойзи" Цветков
Резервацията - невъзможна!
Акценти10.09.2019
Резервацията - невъзможна!

Ресторант в Северна Швеция е сред заведенията в света, където е най-трудно да запазиш маса.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Веднъж в живота! Да се гмуркаш с Жан-Мишел Кусто
Акценти04.09.2019
Веднъж в живота! Да се гмуркаш с Жан-Мишел Кусто

На вас как ви звучи пролетно подводно приключение във Фиджи?

Биляна Константинова Биляна Константинова
Най-луксозните летища в света
Акценти30.08.2019
Най-луксозните летища в света

Откриване на нови места, среща с нови хора и опитване на непозната храна – пътуването е едно от най-прекрасните занимания, които можем да си подарим.

Бизнес чанта, куфарче или раница – кой вариант е подходящ за вас и вашия бизнес?
Акценти29.08.2019
Бизнес чанта, куфарче или раница – кой вариант е подходящ за вас и вашия бизнес?

Дълги, продуктивни дни в офиса или чести командировки – изборът на чанта зависи от начина, по който вие правите бизнес.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Ferrari и вълните
Акценти26.08.2019
Ferrari и вълните

“Моторите са като жените. Нужно е да знаеш, къде да докоснеш”- Eнцо Ферари

Стефан Пешев Стефан Пешев
Часовникът Awake е избран за срещата на Г-7 в Биариц
Акценти24.08.2019
Часовникът Awake е избран за срещата на Г-7 в Биариц

Необходимостта от усилия на международно ниво за опазване на океаните ще бъде една от темите на срещата на високо равнище във френското градче.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
11 природни забележителности в Южна Америка, които ще ви оставят без дъх
Акценти23.08.2019
11 природни забележителности в Южна Америка, които ще ви оставят без дъх

Южна Америка притежава впечатляваща природа, която с лекота взима ума на всеки любител пътешественик, отправил се в нейна посока.  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева