Акценти18.12.2019

Урок по доверие

между човек и кон в конна база "Адгор".  

Симеона Герджикова Симеона Герджикова
+5 снимкиУрок по доверие

Декемврийското слънце плавно се стапя като крехка снежинка в хоризонта на нежния зимен пейзаж.
Пламнала феерия от късен залез, планински върхове, крилати акорди на вятър и сняг, и… две щръкнали конски уши. За момент губя фокус от заобикалящата ме картина и погледът ми се заключва в меката полюшваща се грива, дългия пулсиращ врат и двете нефритено бели уши на това толкова чисто животно, с което се носим с грация и лекота през снежните полета – далеч към многострунната гора.

Photo credit:  Анна Елазарова и Niko Chapa

Нозете му сякаш прелитат над преспите, покрай симфония от борове и ели…, а аз изненадващо започвам да се сдобивам с криле. Затварям очи и те тихо израстват над мен – свободни. Разперват се, издигайки ме в небесната шир, и ме понасят високо над сивите грижи и градска суета... и аз се сливам с пламенния ореол на слънцето, докато заедно не се изгубим напълно в линията на гаснещия хоризонт.

Доверие и симбиоза

Така бих описала правилната комуникация между човек и кон. Но как се постига този синхрон в действителност? Отговорът се крие както в търпението и постоянството на човека, така и в разбирането и използването на инстинктите, поведението и езика на коня. Тук идва моментът да ви споделя за наименованието на метода, който ни запознава с психиката на конете – Natural Horsemanship.

Photo credit:  Анна Елазарова и Niko Chapa

Първата и основна отправна точка в него е, че взаимоотношенията между хората и конете се уповават на тези между самите животни в стадото, където задължително поне един от тях е лидер. За да започнем да градим връзката си с коня, той трябва да приеме нас за водач на стадото, което ние двамата с него формираме. Това е необходимо, защото единственият начин конят да се подчинява и съобразява с някого е, когато този някой бива по-високо в йерархията, а именно – когато той е негов лидер. Във всяка Natural Horsemanship практика това става, като се използва начинът, по който един кон би наложил и отстоявал лидерството си пред друг кон. Следствие от това е възможността за работа, която да доведе до взаимоотношения, изградени на базата на желание за сътрудничество, доверие и партньорство.

Photo credit:  Анна Елазарова и Niko Chapa

Всяко едно взаимодействие с коня реално е обучение. Дори когато не го тренираме целенасочено, ние го учим как да се отнася с нас. Затова е много важно да отстояваме лидерската си позиция независимо какви занимания имаме (почистване, разходки, галене, езда, работа от земя), чрез която изискваме от коня определено поведение и действия и едновременно с това създаваме в него чувството за безопасност и комфорт. В противен случай ние малко по-малко даваме началото на един 500-килограмов проблем.

"Horsemanship" и "western"

стиловете са в основата на методиката на обучение, както на конете, така и на хората. Тези подходи дават възможност на всеки ездач да изгради трайна връзка с коня, която да доведе до доверие и баланс. Взаимодействието с конете често ни напомня на възпитанието на децата, тъй като ни предизвиква да намерим онази златна среда, в която не бива нито да всяваме страхопочитание у детето/коня, нито да им позволяваме да злоупотребяват с толерантността и обичта ни, правейки всичко, което поискат.

Photo credit:  Анна Елазарова и Niko Chapa

Наближаването на зимата и коледните празници успяват да пробудят именно детето у всеки от нас – докато играем със снега, независимо от възрастта си, и затваряме очи в благодарност към всичко, което имаме, докато изживяваме пълноценно перлите на времето, които не спират да се нижат ден след ден. Декември ни обгръща като топло одеяло, което сме наметнали, докато стоим пред меката светлина на припукващ огън в камината. Напомня ни да пием чая си глътка по глътка и да се насладим на няколко минутки повече с любимите хора. Празничното настроение ни подтиква да ги зарадваме с подаръци за Коледа. И докато под елхата е пълно с шарени красиво опаковани кутии, моментите, изпълнени с ентусиазъм и трепет от нещо ново, непознато и различно, са може би най-ценният подарък.

Photo credit:  Анна Елазарова и Niko Chapa

Ездата е точно това – емоция, която докосва душите ни. Конят естествено и неподправено ни разбира по толкова простичък начин, без да ни съди, разпитва или огорчава, без да се осланя на его или предразсъдъци. Той просто е там, за да побутне леко ръката ни, весело да изпръхти и да ни напомни за моркова, който така старателно сме скрили в ръкава си. Свобода, непринуденост, чистота и безапелационна искреност – тези толкова „дефицитни“ в последно време атрибути на общуването – са подарък, който заслужава всеки, на когото истински държим, както и самите ние. Именно тях откриваме във времето, прекарано с конете, а конна база „Адгор“ е мястото, пълно с точната енергия, от която имаме нужда.

 

Вижте още:

Панаир на суетата в Аскот

Да плуваш с кон на Бахамите

Диви магарета и бойни коне в солената пустош


Свързано

Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова