Акценти16.01.2020

Тялото говори в градуси…

А най-интелигентният орган в него знае здравословното ни състояние 10 години преди нас.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
+9 снимкиТялото говори в градуси…

Когато си на 27 години приоритетите в живота ти се ограничават до „Топ 3“ и се подреждат в приблизително следния (низходящ) ред: кариерно развитие, добри семейни взаимоотношения и забавление с приятели. Ограничаваш се до „Топ 3“, защото нямаш време за „Топ 4“ или 5. Но, дори да имаше време - кой приоритет щеше да стои под следващия номер в списъка? Здраве?  По-скоро трудно би се класирало, защото когато си на 27, имаш енергия за всичко и, по презумпция, се смяташ за здрав. Здрав ли си обаче няма как да знаеш.

Photo credit: Kristin Krusteva

Късна зимна утрин е, но аз седя гола на стол в средата на стая, чийто термометър показва 21 градуса. Жената срещу мен задава въпроси, а аз разказвам подробно цялото си здравно досие. Голотата не прави впечатление нито на мен, нито на нея – свикнала е, понеже взима подобни „интервюта“ достатъчно често, а нейното спокойствие и липса на интерес прави преживяването и за мен нормално. 21 градуса – това е температурата, нужна за климатизиране на тялото ми преди заснемане на термография. Докато седя и се настройвам, специалистката от Germomed на свой ред ми разказва за процедурата, която предстои.

Photo credit: Germomed. Термограма на глава - вижда се температурен участък с по-ниска температура в областта на лява горна челюст. По-късно там е доказан гноен гранулом в основата на горен ляв шести зъб.

Термографията е иновативен метод, който се използва не само за установяване на моментното ни здравословно състояние, но и за

оценка на бъдещи медицински рискове.

Това е повече от ценно – сещам се за разговора, който имах с колега предния ден, когато споделих къде ще ходя. Тя разказа как е правила подобен анализ преди години и той разкрил възможност за развитие на остеопороза – заболяване, появило се в живота й 10 години по-късно.

От представянето на метода и на каква основа работи той осъзнавам наистина колко интелигентна е кожата ни – именно тя свързва всичките органи и системи в тялото и ни „алармира“ чрез температурата си за всяко новопоявило се заболяване или предразположение към такова.

„Термоанализът е напълно безвреден метод за функционално изследване“, уверява ме Яна, „който позволява да проверим как работи системата от органи и функцията на всеки един от тях с отчитане на отклоненията им при такива.“  

Разработен през 1970 година, термографският анализ, използван в Germomed

дава резултати с топлинна точност от 0,05 до 1 градуса.

Мисля си, че наименованието „термоанализ“ идва от самата визуализация на изследването – при него се изготвят температурни атласи, където се показват заснети нашето тяло и това на здрав организъм с нормално функциониране – за да видим разликите.

Photo credit: Germomed. Заснемане на млечни жлези - съмнително по-висока температура в горен срединен квадрант на лява млечна жлеза. Този участък трябва да се проследи.

Photo credit: Germomed.

Успехът на този подход в изследванията се дължи преди всичко на факта, че различните физиологични системи в човешкия организъм не са в състояние да работят автономно и нарушението в една област се отразява и в други, а тялото подава сигнал с нетипични температурни разлики, съпроводени от атипично кръвоснабдяване.

Photo credit: Germomed. Долни крайници - участък с по-висока температура в лява подбедрица, указващ на разширени вени, които с просто око не се виждат и тепърва могат да се развият.

Photo credit: Germomed.

След като ме запознава с изследването, специалистката ме подготвя за самото заснемане. Анализът, на който се подлагам, е за цяло тяло и затова започваме от крайниците, които изискват повече търпение от страна на пациента. Преди да минем към ръцете, ми се дава термоизолиращ подвижен параван, който служи за отделяне на топлината, излъчвана от останалите части на тялото.

След не повече от 25 минути вече се обличам. Хладно ми беше, да, но не болеше и не беше страшно, а на моменти може да се каже, че беше дори забавно – в процеса на заснемане, пациентът трябва да застане в определени шаблонни пози, зададени като контур от софтуера.  Снимките ми ще се пратят до специалист в САЩ, който да ги разчете и върне доклад за сегашното ми и бъдещото здравословно състояние.

В Germomed предлагат два вида термография – контактна, която е сравнително нов метод и е предназначена само за изследване на млечните жлези при жени, и безконтактна, която е за изследване на торс или цяло тяло и се прилага както при мъже, така и при жени.

Photo credit: Kristin Krusteva

Когато решим да се подложим на безконтактна термография, е нужно да се съобразим с няколко изисквания.  

Три месеца преди изследването не трябва да сме се подлагали на обемни хирургични операции, както и да сме минавали курсове по химиотерапия или друг вид образна диагностика, използваща радиация – в това число влизат рентгенова, позитронно-емисионна и компютърна томография.

Един месец преди заснемането трябва да съобразим и да не си правим биопсия от зона на тялото, която ще бъде обект на заснемането.

24 часа преди изследването трябва да избягваме тежкия физически труд, активното спортуване и да не се подлагаме на масажи и СПА процедури.

В самия ден на изследването не трябва да използваме продукти, предназначени за хидратиране или омазняване на кожата и силен грим. Забранено е също премахване на нежеланото окосмяване в зоната на заснемане – без значение дали си мислим за бръснене, кола маска, депилация или епилация. Вземането на душ 4 часа преди изследването също е забранено, а храна и цигари не трябва да се приемат 2 часа преди него.

На тръгване от кабинета ми казват, че мога да очаквам резултатите си в рамките на седмица, а анализът ще включва оригиналното разчитане на английски език и тълкувателен превод на български език, изготвен от специалист на Germomed. Както резултатите, така и заключенията от тях ще се обсъдят на отделна втора среща или по телефон - според предпочитанията на пациента, а според самите изследвания може да се премине и към начертаване на план за следващи действия и лечение.

 


Свързано

Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева
Любов
Акценти14.02.2020
Любов

3 филма за 14 февруари.

Петя Бангьозова
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne
Акценти15.02.2020
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne

Испанците ще представят нова версия на своето електрическо хипер возило.

Биляна Константинова Биляна Константинова
19 основни стила в интериорния дизайн - част III
Акценти13.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част III

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
19 основни стила в интериорния дизайн - част II
Акценти10.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Как се казва уютът във вашия дом?

19 основни стила в интериорния дизайн - част I
Акценти08.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
2020 година обвита в аромати
Акценти07.02.2020
2020 година обвита в аромати

„Парфюмът е изкуството, което кара спомена да говори“ Франсис Куркджиян

София Павлова София Павлова
Магазини Selamore – мебели с история
Акценти06.02.2020
Магазини Selamore – мебели с история

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова