Акценти14.09.2017

The Cool People: Ива Русинова, дрифт пилот

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Ина Герджикова
+9 снимкиThe Cool People: Ива Русинова, дрифт пилот

Ива има бензин в кръвта. Само това би обяснило как 27-годишно момиче има зад гърба си впечатляващите 10 години в автомобилния спорт. Утвърждава се като първата жена дрифт пилот в България, а в последно време започва да покорява и планинските ралита. Неотдавна завърши трета в планинско изкачване "Осогово-2017".

1

Когато я видите, започвате да се чудите дали очите не ви лъжат – крехката, красива млада дама може да засрами повечето авторазбирачи пред отворен капак на автомобил – тя сама „подобрява“ автомобилите, с които се състезава, и няма начин да обърка карбуратор с диференциал. Ако случайно не сте чували за Ива, то пригответе се да чувате още много.

Ива Русинова пред сп. PREMIUM Lifestyle.

 

Представете се в няколко думи.

Казвам се Ива Русинова, на 27 години от София. Завършила съм испанската гимназия и специалност Маркетинг в НБУ. От вече 10 години се занимавам с автомобилизъм. Впоследствие поставих и основите на собствен бранд за облекла и аксесоари, а не на последно място – подвизавам се като модел за редица модни марки.

2

3

Себе си мога да опиша като краен оптимист, никога не свалям розовите очила – дори когато положението изглежда най-лошо, намирам поука или урок, и още по-амбицирано продължавам напред. Понякога даже виждам, че хората искрено се дразнят от това колко съм оптимистична.

Знаете, че поводът ни за среща е новият брой на PREMIUM Lifestyle - The Cool Issue. Каква е първата ви асоциация с готин?

Първата ми асоциация е различен. Няма как да си готин, ако не можеш да направиш впечатление. Готин за мен е човек, който се отличава с нещо, защото той е успял да постигне повече. Готин не е външност, готин е състояние на духа.

Какво според вас е готино?

Готино е да правиш това, което обичаш – и да си личи. Даже с нещо да си луд. Въпреки че всички сме луди, всеки в различна насока. Готино е да се отличаваш, готино е да си щастлив. И да си усмихнат.

Коя ваша вещ подобрява настроението ви веднага?

Subaru-то ми (бел. ред – автомобилът, с който Ива се състезава). Трудно е да го нарека вещ, защото за мен не е вещ. Когато го видя, виждам много години труд и желание. Няма как да не подобри настроението ми щом се радвам на изпълнената си мечта всеки ден. Особено когато знам какво съм вложила в него – емоционално, физически, финансово. Още първата ми кола беше Subaru – Impreza-та на братовчед ми. Оттам започна всичко. Толкова много исках следващото си Subaru и толкова труд хвърлих по него, затова го определям като най-скъпата си вещ.

5

Този автомобил беше направен за дрифт, макар че това не е много в духа на марката. Няколко години го използвах за дрифт, след което модифицирахме за рали, планинско изкачване, в последните 2 години участвам с него в планинския шампионат. Тази година на изкачването в Осогово бяхме 8 коли в моя клас, като всички без изключение са с 300 коня отгоре над моята. Шансовете бяха изключително минимални, но просто в такъв клас попадам с тази кола. Завърших трета, успях да свалям по 5 секунди всеки манш, което е страшно много време. А в състезания обикновено съм с най-неподходящата и невъзможна кола, повечето ми колеги казват: „О, аз в твоята кола не се качвам!“, но винаги съм се стремяла да имам необикновен и различен автомобил, и смятам, че това е било само в мой плюс.

Какво беше готино, когато бяхте в училище?

Готино беше, че много исках да стана хирург, живо се интересувах от медицина. И така 5 години в гимназията след училище ходех на лекции в Александровска и в ИСУЛ. Докато моите съученици се учеха да пушат цигари и да ходят по дискотеки, аз изучавах съвсем сериозно човешката анатомия. Караше ме да се чувствам готино, че имам различна мечта и правя нещо по въпроса да се осъществи. Тогава си дадох сметка, че цял живот трябва се стремя да съм така. Когато не се занимавах с медицина, свирех на китара. Ходехме всяко лято с групата на китарите в планината и свирехме по цял ден – от сутрин до вечер, край огъня, на палатки спяхме. Готиното беше, че имах финансовата свобода тогава, на децата изобщо не им се налага да мислят за това.

Какво се промени оттогава?

Не се е променило, че правя това, което искам (смее се). Не се е променило това, че обичам да съм все нещо различно. Сега просто не ми стига времето за всичко готино, което искам да направя. Времето е най-ценният ни актив - единственото нещо, което не можеш да си купиш, никой не може да ти върне, да ти произведе, независимо на каква цена. Затова и малко съжалявам, че преди не съм отделяла повече време да уча неща, да се обогатявам душевно. Сега не бих загубила време за занимания, които не ми разширяват кръгозора.

Как се случиха нещата с автомобилизма?

6

Първата кола ми купи моят баща, едно съвсем обикновено Subaru Impreza, 90 конски сили. Към този момент нямах никаква представа от коли, дори никога не са ме интересували. Отворих в Google да видя какво е това Subaru и излязоха едни шеметни снимки – рали легенди, Колин Макрий, карат по сняг, пързалят се. И си помислих: „Щом те могат, и аз мога“. Не знам какво съм си мислела тогава, но още с първото качване на сняг на Витоша се блъснах в едно дърво и автомобилът беше за скрап направо. После следва едно дълго искане, трудене, понеже родителите ми след тази катастрофа бяха твърдо против. Затова започнах работа, само и само да събера пари и да си купя състезателна кола. Тогава бях на 19 години. И напук на нашите, за да видят, че ще правя, каквото си искам – взех си едно родопско одеяло и спах зимата в колата (е, не цяла зима разбира се), докато разберат, че никой не може да ме спре. След това започнах да ходя по състезания – първото ми международно състезание беше в Сърбия, после Гърция. Казах им „Вижте, аз ще се състезавам – ако искате да ме гледате и подкрепяте, заповядайте. Ако не – там съм“. Те дойдоха, видяха, че съм положила толкова много усилия, че е безсмислено да се противопоставят. Най-вече видяха, че аз съм щастлива, докато карам, и може би това ги привлече за каузата. Кой родител не иска детето му да е щастливо? Важно е човек да има подобна подкрепа и се благодаря, че имам такива родители, които ме подкрепят и обичат.

7

Коя част от работния ден ви е любима?

Мога да разкажа за вчера, когато 24 часа не ми стигнаха. Станах в 6 часа. 30 минути да си изпия кафето и да прочета една глава от книгата, която чета в момента. Прочетох половината, защото вече закъснявах. Отидох в офиса. Довърших дизайна на новата колекция тениски. Притичвах до шивачката, за да й давам инструкции. Направих дизайн на един автомобил за облепяне. После бързах за фризьор и гримьор. Бях на фотосесия, за да мога да снимам дрехите. След което бързах да натоваря гуми при моите спонсори Primex. Отидох в сервиза, вдигнах автомобила на крика, свалих джантите, смених гумите, обезвъздуших колата. После дойде едно момиче, което да повозя на дрифт-такси. Подрифтихме с нея. Прибрах към офиса да обработвам поръчки от клиенти. Не знам колко професии смених за един ден. В такива моменти си казвам: „Защо няма кой да свърши поне част от тези неща вместо мен?“ и после се сетих за щастливото изражение на момичето, което возих. И си казах – е, няма такъв живот като моя, много съм щастлива, че всичко, което правя, е за да правя хората щастливи.

За какво ви трябва хладнокръвие във вашето всекидневие?

Трябва ми хладнокръвие, когато се сблъсквам с хора, от които зависи моята работа, но те не си вършат тяхната. За всичко друго съм пълно спокойствие, но подобни хора ме изкарват от кожата ми. Когато карам, е друга история. Щом сложа каската и коланите, съм в друг свят, останалото спира да съществува. Не се вълнувам и превъзбуждам, може би заради годините опит. Ако ме попиташ как се казвам, няма да мога да ти отговоря.

Какво според вас е обратното на готино?

Скучно. Посредствено.

Коя мода по-добре да не се връща?

Тази, която е в момента. Модата на пошлата индустрия. Нищо не може да бъде интересно и стойностно, ако е на пълна показност под лупа. Прекалената публичност и демонстрация по-добре да не се връщат никога на мода.

Кое е най-интересното нещо, което сте научили в живота досега?

Че ти си това, което мислиш. Както си помислиш и представиш нещата, така ще се случат. Много е трудно човек да го повярва, звучи фантастично, но откакто го знам, наистина започнах да го прилагам. Действие след действие, резултат след резултат, нещата се случват.

Още от поредицата The Cool People може да прочетете ТУК: Вихрен Георгиев, People of Sofia


Свързано

Какво да очаквате от The YOUnique Issue (декември 2018)
Акценти16.10.2018
Какво да очаквате от The YOUnique Issue (декември 2018)

Обръщение към партньорите и рекламодателите за празничния брой на PREMIUM Lifestyle

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Купете „слонче“ и спасете застрашен животински вид
Акценти05.09.2018
Купете „слонче“ и спасете застрашен животински вид

Сгрейте сърцето и украсете гардероба си с безпрецедентна благотворително-модна кампания.

Александра Трайкова Александра Трайкова
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
PREMIUM Lifestyle с нов главен и зам. главен редактор
Акценти03.01.2018
PREMIUM Lifestyle с нов главен и зам. главен редактор

Новата година започва с обещание за още вълнуващо съдържание на страниците на първото луксозно списание на България

The Cool People: сем. Богданови, 2/3 анимация и 1/3 музика
Акценти26.10.2017
The Cool People: сем. Богданови, 2/3 анимация и 1/3 музика

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Ина Герджикова
The Cool People: Радослав Парушев
Акценти19.10.2017
The Cool People: Радослав Парушев

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Ивайло "Нойзи" Цветков
The Cool People: Инес Субашка
Акценти12.10.2017
The Cool People: Инес Субашка

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Александра Златева
The Cool People: Виктор Варошкин
Акценти05.10.2017
The Cool People: Виктор Варошкин

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Александра Златева