Акценти13.11.2019

Танцувай или умри

Или как танците могат да променят един живот.

Мартина Захариева
+5 снимкиТанцувай или умри

Танцът – движение, ритъм, общуване, емоция, магия, ритуал, красота, елегантност. Все думи, с които можем да определим това изящно изкуство. То наистина е навсякъде около нас. А за мен е близко до сърцето и чрез него често изразявам различни емоции. За други хора танцът променя изцяло съдбата им. И точно това послание е в основата на организацията с нестопанска цел The What Dance Can Do Project.
Наскоро се запознах с основателката й – Аурелия Селиер, която живее в Цюрих и от около година и половина работи усилено, за да помага на деца в неравностойно положение и със специални нужди чрез магията на танца.

„Танцът може да променя животи. Видели сме го как се случва“ – твърдо убедена е тя, когато стартира този проект, свързващ страстта й към танците с желанието да направи света по-добро място. Доброволците в организацията вярват, че танците са катализатор за по-светло бъдеще и средство за лечение на рани и че всички деца по света трябва да имат достъп до това изкуство и музиката. Чрез средствата, които набират, те успяват да „занесат“ танца до тези деца и юноши, които са в особено положение – поради бедност в непривилегировани региони на Земята или в специфично медицинско състояние. Как го реализират? Чрез вдъхновяващите движения и истории на известни личности от тази сфера, които отиват при тези деца специално с мисията да запалят в очите им искра на надежда.
На 14 септември в хотел Wider в Цюрих присъствах и на първата специална галавечеря на The What Dance Can Do Project. Вечерта беше емоционална, наситена със силата и магията на танца, с докосване съвсем отблизо до това красиво изкуство и една вълнуваща среща – с човек, чийто живот наистина се е променил благодарение именно на танците и всеки ден се стреми да предаде нататък положителния пример чрез своето изкуство
на движението.

Кой е Ахмад Джудех

На няколко крачки пред нас на сцена се изправи момче с особен чар в очите и много емоция в гласа. По походката му веднага разбираш – професионален танцьор. А по начина, по който започна разказа си, веднага си даваш сметка, че това е силна личност със специфична индивидуалност, която те кара да го харесаш от пръв поглед и да усетиш искреността и близостта му. С умерен тембър на гласа и истински контакт с публиката ни разказваше как е роден през 1990 г. в Ярмук – палестински бежански лагер в Дамаск, Сирия.


До ден днешен той все още няма паспорт. За първи път в живота си се докосва до танцовото изкуство, когато е на 8 години и наблюдава изпълнение на „Лебедово езеро“ в училище. Оттогава той започва да повтаря тези балетни движения, танцува скришом в стаята си (не е прието тогава едно момче да се изразява чрез подобни движения) и мечтае да стане танцьор – нещо, което баща му не одобрява. Той бие Ахмад всеки ден след училище с намерението да го откаже от тази му страст, а скоро последва и раздялата на родителите. На 16-годишна възраст, развивайки сам танцовите си умения през всички тези години с одобрението и съветите на майка си как да поддържа тялото си, той се явява на прослушване в главната балетна трупа на Сирия. Приемат го веднага и започва да тренира балет, гимнастика и модерни танци. Започва да пътува с трупата и да развива таланта си. Става популярен и благодарение на социалните мрежи, но животът му съвсем не е лесен, както се досещате.

Как танците променят живота му

Слушахме с интерес разказа на Ахмад и сякаш въздухът в залата беше спрял да се движи от напрежението. В погледите на всички се четеше възхищение към мотивацията и характера на това момче, а усещането за изживяната мъка се засили, когато той започна да разказва за гражданската война в Сирия. Избухва през 2011-а и нанася разтърсващи резки върху живота на Ахмад. Пет от близките му загиват пред очите му, а семейството му
загубва всичко, когато домът им е бомбардиран. И тогава не се отказва от танците – Ахмад живее 3 месеца в палатка на един покрив в Дамаск, защото е твърдо решен да завърши учението си. Следва наниз от животозастрашаващи ситуации, включващи и непрестанни заплахи от екстремистите заради успешните му танцови прояви. Всички ние поклатихме глава с тъга от описаната картина и трудно можехме да си представим ужаса, а Ахмад се обърна с гръб към нас и ни каза: „Виждате ли тази татуировка точно тук на врата? Тук съм изписал: „Танцувай или умри“, за да е последното нещо, което видят, ако ме екзекутират“. До такова ниво бе достигнала отдадеността на това момче да танцува, защото за него това е смисълът да съществуваш. И вярва, че творение е антоним на думата война.


Ще се запитате – има ли щастлив край историята му? И бих отговорила – има много повече от това. Всъщност няма край. В момента, в който Ахмад завършва балетното училище в Дамаск и трябва да се присъедини към армията през 2016 г., холандският журналист Рузбех Каболи буквално го спасява, като прави документален филм за неговата история и популяризира таланта му извън арабския свят. Така след това с помощта на Тед Брандсън, директор на Холандския национален балет, през октомври 2016 г. Ахмад пристига в Амстердам и дебютира в продукцията „Копелия“ на Холандския национален балет.


„Когато пристигнах в Холандия за първи път, основната ми цел беше да подобря уменията си и да задълбоча развитието си като професионален танцьор. Не съм планирал да стана публична личност и не търсех медийни изяви. Но в хода на това „пътуване“ разбрах, че моята история може да помага на хората, и исках да работя над това. Става въпрос за посланието, а не за моята индивидуалност. Да дам нещо обратно за това, което аз получих в живота. Като артист имам тази отговорност. Ще напуснем този свят, но това, което правим, ще остане. Ако мога да помогна дори само на един танцьор в Сирия, ще си е струвало усилията“, сподели с нас Ахмад. И научихме също как той преподава в SOS Детски селища в Сирия и помага на деца, които са загубили родителите си във войната, да превъзмогнат тъгата, яда, безпокойството чрез танците. Участва в редица представления, за да набира средства за учениците си и хората в Сирия. „Исках да помогна за изграждането на бъдеще за страната, а то е в ръцете на децата“, сподели Ахмад с усмивка и лека гордост в гласа. А всички в залата се изправиха и ръкопляскаха силно.
Аз пък си пожелах след тази специална вечер – дано всеки открие своето изкуство, страст или хоби, което да му дава сили да се справя с ежедневните предизвикателства в живота. Дано всеки успее да намери и приложи тези свои умения, с които да помогне за изграждането на по-добро бъдеще.

 

Четете още:

Le Crazy Horse: изкуството на съблазнителните бурлески

Светлина, музика... суинг!


Свързано

Да нощуваш на самотен остров? О, да!
Акценти08.12.2019
Да нощуваш на самотен остров? О, да!

Може и да ви струва леко плашеща, но идеята да бъдем напълно отделени от останалия свят всъщност е много по-примамлива отколкото предполагаме.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Да изживееш Panerai
Акценти30.11.2019
Да изживееш Panerai

Един часовник трябва да бъде усетен, защото зад него стои много повече от механизъм

Биляна Константинова Биляна Константинова
Със сълзи към върха
Акценти01.12.2019
Със сълзи към върха

В света на спорта успехът никога не идва лесно - Майкъл Джордан, Майкъл Фелпс и Рафа Надал са сред тези, които знаят това най-добре

Методи Шуманов
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова