Акценти11.01.2020

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
+6 снимкиСладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 парчета

Photo credit: Андреа Маронян

Продукти:

  • 65 г краве масло, разтопено
  • 65 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. зелен чай на прах (можете да използвате насипен зелен чай и да го смелите в кафемелачка)
  • 1 щипка канела
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца, на стайна температура
  • 90 г кисело мляко "Рукатка", на стайна температура
  • 140 г пшенично брашно
  • 150 г малини (пресни или замразени)
  • 60 г бял шоколад, нарязан на малки парченца

 

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: кръгла форма за печене (23 см), тава за печене, голяма купа, шпатула за бъркане

 

Photo credit: Андреа Маронян

Photo credit: Андреа Маронян

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170°C без вентилатор. Намажете с масло кръгла форма за печене и сложете хартия на дъното, след което поставете формата върху тава, за да се изпече по-равномерно.
  2. В голяма купа добавете  маслото, захарта, солта, чая, канелата и бакпулвера и разбъркайте хубаво с шпатулата. Много е важно маслото да бъде леко топло, но в никакъв случай горещо, когато работите с него.
  3. Добавете яйцата и киселото мляко и разбъркайте хубаво.  Добавете цялото брашно и разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес.
  4. Добавете половината от малините и шоколадовите парченца към сместа и я сложете във форма, като разпределите равномерно с лъжица.
  5. Декорирайте с останалите малини и шоколад.
  6. Печете сладкиша за 30-35 минути и го оставете да изстине поне 40 минути.

 

Съхранение:

Този вкусен сладкиш може да се съхранява затворен в кутия или покрит с целофан до 5 дни на стайна температура.

 

Вижте още: 

Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 






Свързано

Мустаците – стилен почерк по мъжки
Акценти17.01.2020
Мустаците – стилен почерк по мъжки

Запознаваме се с най-популярните видове мустаци за 2020 година.

София Павлова София Павлова
Тялото говори в градуси…
Акценти16.01.2020
Тялото говори в градуси…

А най-интелигентният орган в него знае здравословното ни състояние 10 години преди нас.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата
Акценти15.01.2020
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата

Компанията преминава на дигитализирани сертификати за всеки от своите часовници.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II
Акценти07.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Ирена Комитова
Резиденция "Калина" - уют и безбрежност
Акценти06.01.2020
Резиденция "Калина" - уют и безбрежност

или как се изгражда общност, ценяща спокойствието и общуването с природата.

5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно
Акценти03.01.2020
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева