Акценти11.01.2020

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
+6 снимкиСладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 парчета

Photo credit: Андреа Маронян

Продукти:

  • 65 г краве масло, разтопено
  • 65 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. зелен чай на прах (можете да използвате насипен зелен чай и да го смелите в кафемелачка)
  • 1 щипка канела
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца, на стайна температура
  • 90 г кисело мляко "Рукатка", на стайна температура
  • 140 г пшенично брашно
  • 150 г малини (пресни или замразени)
  • 60 г бял шоколад, нарязан на малки парченца

 

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: кръгла форма за печене (23 см), тава за печене, голяма купа, шпатула за бъркане

 

Photo credit: Андреа Маронян

Photo credit: Андреа Маронян

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170°C без вентилатор. Намажете с масло кръгла форма за печене и сложете хартия на дъното, след което поставете формата върху тава, за да се изпече по-равномерно.
  2. В голяма купа добавете  маслото, захарта, солта, чая, канелата и бакпулвера и разбъркайте хубаво с шпатулата. Много е важно маслото да бъде леко топло, но в никакъв случай горещо, когато работите с него.
  3. Добавете яйцата и киселото мляко и разбъркайте хубаво.  Добавете цялото брашно и разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес.
  4. Добавете половината от малините и шоколадовите парченца към сместа и я сложете във форма, като разпределите равномерно с лъжица.
  5. Декорирайте с останалите малини и шоколад.
  6. Печете сладкиша за 30-35 минути и го оставете да изстине поне 40 минути.

 

Съхранение:

Този вкусен сладкиш може да се съхранява затворен в кутия или покрит с целофан до 5 дни на стайна температура.

 

Вижте още: 

Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова