Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко.
Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.
Порции: 12 парчета
Photo credit: Андреа Маронян
Продукти:
- 65 г краве масло, разтопено
- 65 г захар
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. зелен чай на прах (можете да използвате насипен зелен чай и да го смелите в кафемелачка)
- 1 щипка канела
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 яйца, на стайна температура
- 90 г кисело мляко "Рукатка", на стайна температура
- 140 г пшенично брашно
- 150 г малини (пресни или замразени)
- 60 г бял шоколад, нарязан на малки парченца
Photo credit: Андреа Маронян
Инструменти: кръгла форма за печене (23 см), тава за печене, голяма купа, шпатула за бъркане
Photo credit: Андреа Маронян
Photo credit: Андреа Маронян
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 170°C без вентилатор. Намажете с масло кръгла форма за печене и сложете хартия на дъното, след което поставете формата върху тава, за да се изпече по-равномерно.
- В голяма купа добавете маслото, захарта, солта, чая, канелата и бакпулвера и разбъркайте хубаво с шпатулата. Много е важно маслото да бъде леко топло, но в никакъв случай горещо, когато работите с него.
- Добавете яйцата и киселото мляко и разбъркайте хубаво. Добавете цялото брашно и разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес.
- Добавете половината от малините и шоколадовите парченца към сместа и я сложете във форма, като разпределите равномерно с лъжица.
- Декорирайте с останалите малини и шоколад.
- Печете сладкиша за 30-35 минути и го оставете да изстине поне 40 минути.
Съхранение:
Този вкусен сладкиш може да се съхранява затворен в кутия или покрит с целофан до 5 дни на стайна температура.
Вижте още:
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"