Акценти11.01.2020

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
+6 снимкиСладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 парчета

Photo credit: Андреа Маронян

Продукти:

  • 65 г краве масло, разтопено
  • 65 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. зелен чай на прах (можете да използвате насипен зелен чай и да го смелите в кафемелачка)
  • 1 щипка канела
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца, на стайна температура
  • 90 г кисело мляко "Рукатка", на стайна температура
  • 140 г пшенично брашно
  • 150 г малини (пресни или замразени)
  • 60 г бял шоколад, нарязан на малки парченца

 

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: кръгла форма за печене (23 см), тава за печене, голяма купа, шпатула за бъркане

 

Photo credit: Андреа Маронян

Photo credit: Андреа Маронян

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170°C без вентилатор. Намажете с масло кръгла форма за печене и сложете хартия на дъното, след което поставете формата върху тава, за да се изпече по-равномерно.
  2. В голяма купа добавете  маслото, захарта, солта, чая, канелата и бакпулвера и разбъркайте хубаво с шпатулата. Много е важно маслото да бъде леко топло, но в никакъв случай горещо, когато работите с него.
  3. Добавете яйцата и киселото мляко и разбъркайте хубаво.  Добавете цялото брашно и разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес.
  4. Добавете половината от малините и шоколадовите парченца към сместа и я сложете във форма, като разпределите равномерно с лъжица.
  5. Декорирайте с останалите малини и шоколад.
  6. Печете сладкиша за 30-35 минути и го оставете да изстине поне 40 минути.

 

Съхранение:

Този вкусен сладкиш може да се съхранява затворен в кутия или покрит с целофан до 5 дни на стайна температура.

 

Вижте още: 

Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 






Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева