Акценти30.07.2019

#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете

Днес повече от всякога е важно да живеем със съзнанието, че ние сме тук за малко, но от нас зависи много.

Веселина Караманджукова
+10 снимки#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете

Няма нужда да сте виждали горния хаштаг, за да знаете, че проблемите с глобалното замърсяване редовно са на преден план на общественото внимание. Прекомерното използване и изхвърляне на пластмасови опаковки поражда акции, протести и законови действия, а от 2021 г. в ЕС и Канада ще са забранени пластмасовите изделия за еднократна употреба. Като допълнение на регулациите идват и развиващите се бизнеси в сферата на екологичните продукти, които ни насърчават да разсъждаваме какво купуваме, как складираме боклука си и как го изхвърляме.

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им е нещо, което вече не е екзотична практика дори у нас (макар да имаме още много път да извървим), а замяната на пластмасовите вещи с дървени, хартиени или бамбукови е сбъднатата мечта на

природозащитниците. Ще ви запознаем с някои от най-интересните еко джаджи в

последната година и тенденциите зад тях:

 

SILO

Това е модерна система за управление на храната чрез по- дълбоко вакуумиране на продукти, което ги държи свежи за по- дълго време от обикновените пластмасови кутии за храна. Silo се управлява с глас и към него е включен виртуалният асистент на Amazon – Alexa. Слагате в специалната кутия съответния продукт, уредът ви пита каква е храната, вие отговаряте „ягоди“ например, а след това системата индексира продукта и ви напомня да изядете вкусния плод, докато все още е пресен.

„Въздухът е полезен за хората, но е лош за храната. Като изсмуква въздуха, Silo създава непривлекателна среда за бактерии, което значително забавя времето на разваляне на продуктите“, обясняват създателите. С този кухненски продукт от новото време можете да удължите живота на храната със седмица и да запазите стойностите ­ непокътнати. Продуктът вече е в процес на производство и онлайн може да се правят заявки.

 

Цена: от $175 нагоре в зависимост от броя на кутиите

 

SMART CARA

Това е най-съвременният компостер за рециклиране на отпадъци в домашни условия, с който се намалява изхвърлената храна, както и общият обем на произведения боклук, съответно въглеродния ни отпечатък. Потребителите просто зареждат остатъчни продукти като обелки, кори, черупки от яйца, мухлясал хляб или дори дребни кости в сменяемата кошница и включват машината; не се изискват ензими, пелети или добавки.

Само за три часа системата изсушава и смила кухненските отпадъци в богати на хранителни вещества люспи на около 10% от първоначалния им обем. Smart Cara е компактен продукт без мирис и е икономичен за работа, което го прави идеален за домашни условия. Тежи 9 кг, а размерът му е скромен – 35 см висок с капацитет от 1 кг.

 

Цена: £399

 

AEROGARDEN FARM PLUS

С него може да отглеждайте пресни билки и зеленчуци през цялата година, като така спомагате за по-малкия си въглероден отпечатък и за по-вкусната си храна без пестициди, хербициди и други химикали. Използвайки Wi-Fi връзка, тази алтернативна градинска система предлага съвременен начин за отглеждане на свежи продукти в дома, независимо от размера или местоположението му.

Растенията порастват пет пъти по-бързо заради по-чистата среда, а в допълнение с интелигентната хидропонна система се предлага 60W двойна LED мощност за увеличаване на растежа. В комплект със самостоятелно регулируеми светлини можете да отглеждате растения с различна височина едно до друго. Стилният и елегантен дизайн на Farm Plus го прави подходящ за всяко пространство. Пълен комплект с няколко предварително засадени саксии, той идва и със сет от семена за салатен бар, който включва билки, домати и зеленчуци.

 

Цена: от $420 нагоре в зависимост от размерите на растенията

 

KINGFISHER MODULAR TRIMARAN FISHING KAYAK

Това е по-добрата половинка на любителите на риболова. Този каяк е различен от всеки, който някога сте виждали: дизайнерите са взели всяка характеристика на традиционен каяк и са намерили начин да я надградят. Например модулният дизайн има две части, които са лесни за съхранение и транспортиране. Те дори се вместват в повечето автомобили. Частите се събират лесно благодарение на технологията Snap-Tap.

За захранване имате три възможности. Можете да гребете, с крака, като въртите педалите, или с вградения електрически двигател, като всичките опции са екологични и не замърсяват водата с масло или други химикали. Освен това има много място за съхранение на вашите принадлежности и аксесоари за риболов, а каякът е толкова стабилен, че можете да ловите и в изправено положение. С нулев отпадък в природата ще се наслаждавате на любимото си хоби!

 

Цена: $2500

 

Вижте още:

Етичният лукс – от оксиморон до примамлива реалност

 


Свързано

Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова
Бърно – градът на бирата
Акценти05.08.2019
Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Каква чанта да изберем за офиса?
Акценти01.08.2019
Каква чанта да изберем за офиса?

Най-подходящите модели за работещи дами и господа.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова