Акценти06.01.2020

Резиденция "Калина" - уют и безбрежност

или как се изгражда общност, ценяща спокойствието и общуването с природата.

Ирена Комитова
+5 снимкиРезиденция "Калина" - уют и безбрежност

Късна сутрин, около 10:45 часа е. Намирам се в Бистрица, поседнала на открито на прекрасна бяла Г-образна мека мебел, подчертана като ансамбъл от гордо разтворен над нея бял чадър. Кафето е сервирано на масичката пред мен, а аз съм се загледала с удивление към София, която се вижда някъде далече в низината. То удивлението ми е започнало още с влизането ми в границите на резиденция „Калина“, защото научавам, че съвсем скоро предстои да бъде монтирана впечатляващата скулптура на Павел Койчев, „Свирачът“, чийто оригинал датира от 1967 г.


Есенното слънце изпраща живителна топлина и изпълва сутринта с безбрежност. Мисля си замечтано: „Благословени ще бъдат бъдещите собственици на тези прекрасни парцели, защото ще могат всяка сутрин да се наслаждават точно на същата гледка, на кристално чистия въздух, на тишина и спокойствие, които са безценни.“ Представям си ги как се събуждат от чуруликане на птички по дърветата, как правят дихателни (или медитативни) упражнения на поляната пред дома си, как плуват в индивидуалния си басейн (ако решат да изградят такъв), как излизат на разходка (или джогинг) по алеите на комплекса. Инфраструктурата на резиденция „Калина“ вече е готова и човек естествено я следва, за да отиде до специално изграден парк с езеро. В него водата се филтрира непрекъснато, защото ще бъде дом на

декоративни азиатски шарани - КOI.
Те са избирани един по един, вече са закупени, но ще преживеят зимата в Германия и ще пристигнат в София в началото на април 2020 г. По-нетърпеливите като мен може да сканират кода в края на статията, за да видят снимки на новите езерни обитатели. Подобни великолепни риби съм виждала в дизайнерските водни басейни на най-престижните 5-звездни хотелски комплекси по света и не мога да скрия учудването си, че инвеститорът на „Калина“ започва облагородяването на комплекса именно от тях. Мога да се любувам на коите с часове, защото всяка риба има неподражаема окраска, а елегантните им движения във водата ме изпълват със спокойствие и ми напомнят да забавя темпото, да се наслаждавам на мига.

Разгледайте декоративните азиатски шарани тук 
Всички водни растения, водни лилии и лотоси (в България не съм виждала цъфнали лотоси) вече са тук. А също и плуващите зелени острови, предвидени да осигурят на рибите защита и сянка, когато слънцето би било прекалено силно. Озеленяването наоколо също е планирано прецизно, като специалисти са подсказали и селектирали най-добрите храсти, дръвчета и билки (дори любимата ми тученица!) за този склон и това изложение. На входа на парка ще бъде поставена друга.

Скулптура на Павел Койчер, "седналата жена"

Удивявам се на детайлната настойчивост и последователност на инвеститора, който очевидно не желае да оставя нещата на случайността. За него, мисля си аз, резиденция „Калина“ е проект на жизнената му философия: работата ти ще върви добре, когато домът и семейството ти са поставени в добра рамка - сред природата, заобиколени от щедрите дарове на планината и в компанията на добри съседи. Бизнес рационалността на подобно отношение (поне за мен) е очевидна: цените на парцелите в „Калина“ непрекъснато ще се покачват в годините, което прави покупката им добро и перспективно вложение за хората, които са достатъчно прозорливи да осъзнаят този факт днес.


Бях гост преди няколко години на първата копка на комплекс „Калина“ и още тогава разбрах, че това няма да бъде поредният „луксозен затворен комплекс“. Това ще се превърне в общност от съмишленици, защото целта не е постигане на максимална цена на квадратен метър разгъната застроена площ. И то без ДДС (нали това четем непрекъснато в заливащите ни отвсякъде оферти за „домове на мечтите“).
Визията на „Калина“ е коренно различна, а последователността и прецизността на изпълнението на строителните работи я илюстрират най-добре. Целият терен е разделен на

13 индивидуални парцела

от около 2-3 дка всеки, половината от които вече имат своите собственици. Инфраструктурата е завършена – ограда, пътища, трафопост, вода, пречиствателна станция и газ. Първите къщи в комплекса също вече са проектирани и се строят. Обслужващата сграда с офиси и апартамент за семейството на управителя, което ще се грижи за реда и общите части на комплекса, също е готова.


Помещенията в нея са луксозно обзаведени и готови за ползване. Елегантната заседателна зала е подходяща дори за борд срещи на изтъкнати международни корпорации от най-високо ниво. За да станеш собственик в „Калина“, не е необходимо само да имаш пари, за да си купиш парцела. Или да си построиш мечтаната „къща с басейн по индивидуален проект“.

"Ние търсим преди всичко хора, с които да живеем заедно.

Бъдещите ни съседи трябва да са личности, които уважават останалите и желаят да спазват правила. Не бързаме с продажбите, това е наша дългосрочна инвестиция. Склонни сме да откажем на кандидат-купувачи, с които имаме разминаване в ценностите“, споделя инвеститорът.
Впечатлена от тази категоричност, искрено се надявам той наистина да намери верните съседи с верния профил: успели предприемачи, изградили себе си и бизнеса си по правилата на пазарната конкуренция, изтъкнати изобретатели със световни патенти, уважавани лекари, писатели, художници, мечтатели, които със самото си присъствие да обогатят „Калина“ и от адрес на уюта да я превърнат също в адрес на споделеното творческо съжителство. Тръгвайки си от слънчевата поляна на резиденция „Калина“, откривам, че неусетно съм се пренесла в бъдещето на този комплекс и съм изживяла една от прекрасните утрини от неговото ежедневие. В главата ми се загнездва визуализацията на табела, поставена върху бялата ограда с логото. А на нея пише: „За ценители на общуването - с природата и с добрите съседи".


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова