Акценти06.01.2020

Резиденция "Калина" - уют и безбрежност

или как се изгражда общност, ценяща спокойствието и общуването с природата.

Ирена Комитова
+5 снимкиРезиденция "Калина" - уют и безбрежност

Късна сутрин, около 10:45 часа е. Намирам се в Бистрица, поседнала на открито на прекрасна бяла Г-образна мека мебел, подчертана като ансамбъл от гордо разтворен над нея бял чадър. Кафето е сервирано на масичката пред мен, а аз съм се загледала с удивление към София, която се вижда някъде далече в низината. То удивлението ми е започнало още с влизането ми в границите на резиденция „Калина“, защото научавам, че съвсем скоро предстои да бъде монтирана впечатляващата скулптура на Павел Койчев, „Свирачът“, чийто оригинал датира от 1967 г.


Есенното слънце изпраща живителна топлина и изпълва сутринта с безбрежност. Мисля си замечтано: „Благословени ще бъдат бъдещите собственици на тези прекрасни парцели, защото ще могат всяка сутрин да се наслаждават точно на същата гледка, на кристално чистия въздух, на тишина и спокойствие, които са безценни.“ Представям си ги как се събуждат от чуруликане на птички по дърветата, как правят дихателни (или медитативни) упражнения на поляната пред дома си, как плуват в индивидуалния си басейн (ако решат да изградят такъв), как излизат на разходка (или джогинг) по алеите на комплекса. Инфраструктурата на резиденция „Калина“ вече е готова и човек естествено я следва, за да отиде до специално изграден парк с езеро. В него водата се филтрира непрекъснато, защото ще бъде дом на

декоративни азиатски шарани - КOI.
Те са избирани един по един, вече са закупени, но ще преживеят зимата в Германия и ще пристигнат в София в началото на април 2020 г. По-нетърпеливите като мен може да сканират кода в края на статията, за да видят снимки на новите езерни обитатели. Подобни великолепни риби съм виждала в дизайнерските водни басейни на най-престижните 5-звездни хотелски комплекси по света и не мога да скрия учудването си, че инвеститорът на „Калина“ започва облагородяването на комплекса именно от тях. Мога да се любувам на коите с часове, защото всяка риба има неподражаема окраска, а елегантните им движения във водата ме изпълват със спокойствие и ми напомнят да забавя темпото, да се наслаждавам на мига.

Разгледайте декоративните азиатски шарани тук 
Всички водни растения, водни лилии и лотоси (в България не съм виждала цъфнали лотоси) вече са тук. А също и плуващите зелени острови, предвидени да осигурят на рибите защита и сянка, когато слънцето би било прекалено силно. Озеленяването наоколо също е планирано прецизно, като специалисти са подсказали и селектирали най-добрите храсти, дръвчета и билки (дори любимата ми тученица!) за този склон и това изложение. На входа на парка ще бъде поставена друга.

Скулптура на Павел Койчер, "седналата жена"

Удивявам се на детайлната настойчивост и последователност на инвеститора, който очевидно не желае да оставя нещата на случайността. За него, мисля си аз, резиденция „Калина“ е проект на жизнената му философия: работата ти ще върви добре, когато домът и семейството ти са поставени в добра рамка - сред природата, заобиколени от щедрите дарове на планината и в компанията на добри съседи. Бизнес рационалността на подобно отношение (поне за мен) е очевидна: цените на парцелите в „Калина“ непрекъснато ще се покачват в годините, което прави покупката им добро и перспективно вложение за хората, които са достатъчно прозорливи да осъзнаят този факт днес.


Бях гост преди няколко години на първата копка на комплекс „Калина“ и още тогава разбрах, че това няма да бъде поредният „луксозен затворен комплекс“. Това ще се превърне в общност от съмишленици, защото целта не е постигане на максимална цена на квадратен метър разгъната застроена площ. И то без ДДС (нали това четем непрекъснато в заливащите ни отвсякъде оферти за „домове на мечтите“).
Визията на „Калина“ е коренно различна, а последователността и прецизността на изпълнението на строителните работи я илюстрират най-добре. Целият терен е разделен на

13 индивидуални парцела

от около 2-3 дка всеки, половината от които вече имат своите собственици. Инфраструктурата е завършена – ограда, пътища, трафопост, вода, пречиствателна станция и газ. Първите къщи в комплекса също вече са проектирани и се строят. Обслужващата сграда с офиси и апартамент за семейството на управителя, което ще се грижи за реда и общите части на комплекса, също е готова.


Помещенията в нея са луксозно обзаведени и готови за ползване. Елегантната заседателна зала е подходяща дори за борд срещи на изтъкнати международни корпорации от най-високо ниво. За да станеш собственик в „Калина“, не е необходимо само да имаш пари, за да си купиш парцела. Или да си построиш мечтаната „къща с басейн по индивидуален проект“.

"Ние търсим преди всичко хора, с които да живеем заедно.

Бъдещите ни съседи трябва да са личности, които уважават останалите и желаят да спазват правила. Не бързаме с продажбите, това е наша дългосрочна инвестиция. Склонни сме да откажем на кандидат-купувачи, с които имаме разминаване в ценностите“, споделя инвеститорът.
Впечатлена от тази категоричност, искрено се надявам той наистина да намери верните съседи с верния профил: успели предприемачи, изградили себе си и бизнеса си по правилата на пазарната конкуренция, изтъкнати изобретатели със световни патенти, уважавани лекари, писатели, художници, мечтатели, които със самото си присъствие да обогатят „Калина“ и от адрес на уюта да я превърнат също в адрес на споделеното творческо съжителство. Тръгвайки си от слънчевата поляна на резиденция „Калина“, откривам, че неусетно съм се пренесла в бъдещето на този комплекс и съм изживяла една от прекрасните утрини от неговото ежедневие. В главата ми се загнездва визуализацията на табела, поставена върху бялата ограда с логото. А на нея пише: „За ценители на общуването - с природата и с добрите съседи".


Свързано

Мустаците – стилен почерк по мъжки
Акценти17.01.2020
Мустаците – стилен почерк по мъжки

Запознаваме се с най-популярните видове мустаци за 2020 година.

София Павлова София Павлова
Тялото говори в градуси…
Акценти16.01.2020
Тялото говори в градуси…

А най-интелигентният орган в него знае здравословното ни състояние 10 години преди нас.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата
Акценти15.01.2020
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата

Компанията преминава на дигитализирани сертификати за всеки от своите часовници.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II
Акценти07.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно
Акценти03.01.2020
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева