Акценти28.11.2019

Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова
+3 снимкиПродават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Два изключително редки часовника от колекцията на Jaeger-LeCoultre се продават на аукциони през полседните два месеца от годината. Всеки от часовниците носи своя собствена интересна история и представя нагледно как всяко десетилетие на изключително интензивния ХХ век е провокирало промяна дори в света на часовникарското изкуство.

Photo credit: press.jaeger-lecoultre.com; model: Polaris Memodate

Polaris Memodate (1967) беше продаден на търг в Женева през ноември за сумата от 40 000 франка (при първоначална оценка между 15 и 25 000 франка). Откъде идва ценноста му? През 1950 г. Jaeger-LeCoultre представя своя първи ръчен часовник с аларма, който нарича Memovox. Той бързо се превръща в един от най-желаните на пазара и компанията се ориентира да произвежда няколко различни дизайна, включително с дата и самонавиващ се механизъм. През 1959 г., когато гмуркането започва да придобива масова популярност, Jaeger-LeCoultre решава да надгради модела, така че да бъде подходящ и за подводни преживявания. Освен таймер, който отчита времето прекарано под вода, часовникът се предвижда да генерира и сигнализация за допълнителна сигурност. За целта е добавен патентован корпус, оптимизиран така, че звукът от алармата да се разпространява под водата. Най-външната обвивка на корпуса разполага с 16 дупки, които позволяват звукът от алармата да бъде чут и усетен на китката чрез осезаемо вибриране, а вътрешната предпазва механизма.

Polaris Memodate е създаден с три коронки - първата е за настройване на времето, втората завърта вътрешния безел с цел отчитане на продължителността на престоя под вода, а третата върти централния диск и изравнява стрелката с времето на алармата.

Photo credit: press.jaeger-lecoultre.com; model: Lucky 13

Другият модел – Lucky 13 (1962) – ще бъде продаден в Ню Йорк през декември. Това, което го прави специален, е притежателят му - този модел е бил официален подарък от група сенатори и Чикагското общество против суеверията за астронавта Джон Глен, който е първият американец, излязъл в орбита около Земята като член на мисията Mercury-6.

Числото 13 е на всеки индикатор за часа, а часовникът олицетворява отказа на общността на астронавтите да приеме 13 като число, което носи лош късмет. В чест на този интересен факт церемонията по връчването на Lucky 13 е проведена на петък 13-ти през 1962 г. и е вписана в официалните регистри на Белия дом. Продавачът на часовника възнамерява да дари част от приходите от продажбата му на колежа „Джон Глен“ към Университета на Охайо.   

 

Photo credit: press.jaeger-lecoultre.com; model: Lucky 13

В исторически план Jaeger-LeCoultre е един от световните лидери в производството на часовници, които отчитат времето посредством създаваните от тях технологичните иновации. Компанията притежава повече от 400 патента, а в портфолиото си има над 1200 различни и уникални сами по себе си часовникови механизма, създадени изцяло в нейните ателиета.  

 

Вижте още:

Когато „скоро“ се превърне в „сега“

Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат

Спайдърмен с турбийон


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева