Акценти09.05.2019

По-хубаво от това да си на 20 е… да си на 30

Няколко ценни урока, които идват с времето

Биляна Константинова Биляна Константинова
+1 снимкиПо-хубаво от това да си на 20 е… да си на 30

Ако ви предстои да сложите за първи път цифрата 3 на тортата за рождения си ден и някой ви каже, че влизате в страхотна възраст, повярвайте му – не лъже. Не е страшно и не боли!

30-те са благословия след водовъртежа на 20-те. Не по-малко диви, не по-малко шеметни, не по-малко шумни и щастливи, те носят безценни уроци по израстване, себеосъзнаване и увереност, които правят живота истински хубав и наситен, а нас – пълнокръвни участници в него.

Вселената няма морални задръжки

Ако на 20 сте хранели романтични илюзии, че Вселената има някакви морални задръжки, на 30 (с тъга) разбивате тези представи. Човешкото същество е способно на всичко в поривите си да има това, което си е наумило. Щастливият край е с много отложен старт. Справедливостта е възможна, но не е задължителна. Това отрезвяване е болезнено, но пък освобождава от бремето да се уповаваме на имагинерни представи за бъдещето и, освен всичко друго, ни показва и какви не искаме да бъдем.

Важно е да си „удобен“ на себе си

На 30 вече знаем, че не можем и не е нужно да сме „удобни“ на всички. По-важно е да сме удобни на нас самите. Научили сме урока по здравословен егоизъм, знаем си цената – кои сме и какво можем да дадем, все по-рядко правим компромиси със себе си, по-често казваме „не“ и по-спокойно приемаме факта, че това ще филтрира кръга от хора, с които поддържаме близки отношения – както в личен, така и в професионален план.

Светът няма да се срути, ако сбъркам

Всички грешим и правим глупости на всяка възраст. 30-те обаче носят силата да се изправим лице в лице с това, което сме направили, да стиснем зъби и да изтърпим последствията с ясното съзнание, че светът няма да се срути от грешките ни… и евентуално да си научим урока и да продължим напред. На 30 отсяваме доста по-прецизно за какво си струва да се ядосваме и вече влагаме усилия  в търсене и намиране на решения, вместо в излишни и стресиращи притеснения.

Имам време, но не и за безсмислици

На 30 се чувстваме ужасно… млади. Уверили сме се лично, че животът не свършва, тъкмо напротив. Знаем, че имаме цялото време на света и в същото време не сме готови да похабим нито една секунда от него за безсмислици. Искаме да вземем максимума от всеки дъх – да пътуваме, да откриваме, да опознаваме, да изживяваме, да сбъдваме. Готови сме да затворим главата „Грешки на растежа“ и да живеем до безпаметност… но без да се докарваме до състояние на безпаметност.

За това как и защо да бъдем вежливи, вижте "За теб - винаги"

Щом мога да се справя с това, мога да се справя с всичко

Ако до 30 не си се сблъскал с по-сериозни житейски перипетии, си късметлия. Ако пък си, си още по-голям късметлия. Всяка преодоляна трудност ни дава увереност, че можем да се справим със следващата. Дори само веднъж да си стигнал до изтощителен транс, в който си повтаряш: „Щом преживях това, значи мога да преживея всичко“, размахът на крилата ти е вече по-широк.

Аз не съм хапче за спасение

На 30 животът е довял в личния ни свят достатъчно разнолики хора. Поне един от тях се е страхувал, е бил незрял, не е бил наясно със себе си, не е бил решителен и т.н. Вариантите са много, но всеки от тях ни е изкушил да влезем в ролята на спасител и, разбира се, сме се провалили. През призмата на натрупания опит вече знаем, че причината не е в нас, защото сме разбрали, че не сме хапче за спасение, хапче против страх, хапче за зрялост и прочее, нито пък сме мотив за порастване. Човек излиза от тези състояние единствено заради себе си и заради никой друг. Ние не сме и не можем да бъдеш решение за чужди проблеми, защото имаме други, по-важни задачи на този свят.

Вижте също Ода за жената


Свързано

Искрата от Нотр Дам
Акценти17.04.2019
Искрата от Нотр Дам

Пожарът в легендарната парижка катедрала е потушен, но той запали нещо по-голямо след себе си

Емилия Колева Емилия Колева
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия
Акценти10.04.2019
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Тя е артист с изложби на биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, успешен дипломат, бизнесдама и един от най-широко скроените хора, които ще срещнете

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)
Акценти09.04.2019
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)

И природата, и човекът са страхотни художници. А ако обединят сили, стават шедьоври

PREMIUM Lifestyle търси дигитален редактор
Акценти12.03.2019
PREMIUM Lifestyle търси дигитален редактор

Ако управлението на социални мрежи и дигитални канали ви вълнува, следващите редове са за вас. Ако не - споделете на приятелите си, защото тази обява може да е следващото им работно място.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа
Акценти30.01.2019
Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

Време е за творчество

Биляна Константинова Биляна Константинова
Glo-rious!
Акценти04.12.2018
Glo-rious!

Специална вечеря в компанията на Хилда Казасян, бездимните устройства glo, запалката на Джеймс Бонд и вината на Katarzyna

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Вижте обръщението на Лиор Сушард към българската публика
Акценти12.10.2018
Вижте обръщението на Лиор Сушард към българската публика

Представлението му в Народния театър е на 19 и 20 декември

Ама как така не?!
Акценти10.10.2018
Ама как така не?!

Защо е важно да казваме „да“ на възможностите и „не“ на компромисите със себе си

Йоана Иванова Йоана Иванова