Акценти21.11.2019

Пътят към (не)успеха

Или колко е важно да се научим да губим без излишен драматизъм.

Евелин Цанева Евелин Цанева
+2 снимкиПътят към (не)успеха

Представете си, ако празнувахме провалите си. Не можете, нали? Да се проваляме обикновено не влиза в плановете.
Стремим се да успяваме. Още от най-ранна възраст успехът е задължителен. Какво обаче е успех? Вярвам, че за себе си вече имате отговор и че за всеки от нас той е съвършено различен. Общото помежду ни е именно стремежът да сме успешни. Тълковният речник дефинира понятието като „постигане на цел, прогрес, сполука; обществено признание, степен на овладяване на знания“. Според същия речник неуспехът е несполука. Крах, фалит, проваляне, разочарование са само част синонимите на думата. Но задължително ли неуспехът e съкрушителен? Макар да сме посветили настоящия брой на успеха, в следващите редове ще се фокусираме върху

неуспеха и ползите от него,

защото често те са повече, отколкото предполагаме, а понякога е по-добре да не получим това, което искаме, и защото понятията успех и провал са всъщност двете страни на една и съща монета. Да сме успешни, доколкото можем да дефинираме това състояние универсално, е резултатът от нашите действия и нагласи, често постигнат с много труд (във всеки възможен смисъл на думата), с упоритост, понякога с лишения, рискове, трудни избори. Сигурна съм, че вие, които държите в ръцете си PREMIUM Lifestyle, знаете това повече от добре. От най-ранна възраст ни учат на успех, а „рецепти“ за него дебнат отвсякъде. Особено в западните общества, сред които е и нашето, където

успехът има изключително опредметен характер:

смятаме се за успешни, когато имаме добри позиции в бизнеса, когато разполагаме с определени активи, когато потребяваме определен клас стоки и услуги и т.н. Но успехът не може и не бива да се стандартизира подобно на продуктите за масовото производство със спорни качества и характеристики. Успехът трябва да е „по мярка“, да отразява нашата същност, да се чувстваме „на място там, където сме“. Точно както се усещаме в дреха, ушита специално за нас. Непрекъснато стотици лайфкоуч гурута, преуспели предприемачи и суперзвезди от цял свят споделят с нас безценния си опит по пътя към заветния успех, но нима е нужно да приличаме на тях или да живеем техния живот.


Най-важният според мен урок често отсъства от лекциите тип „как да бъдем успешни“. А той е да се научим да губим, да приемаме неуспеха като нещо естествено. Защото именно начинът, по който посрещаме провалите си и анализираме последствията и причините, довели до тях, е ключов за постигането на целите ни. „Няма да спечелиш, преди да се научиш да губиш“ – обичаше да казва учителят ми по физическо възпитание в началното училище, който винаги побеждаваше мен и съучениците ми в игра на шах (а в часовете му тя беше толкова задължителна, колкото и останалите спортни дисциплини, заради убеждението му, че умствената подготовка е не по-малко важна от физическата). Често повтаряше, че няма да успеем „от първия, нито от втория, а понякога дори от стотния път“ и че това е нещо напълно естествено. Затова и посещавах часовете му с неохота, понякога с откровено нежелание. Та нали възрастните трябва да ни мотивират, нали трябва да поощряват да успяваме, как така да се примирявам, че губя!? Доста по-късно разбрах, че в неуспешните опити към целта, каквато и да е тя, няма

нищо страшно или срамно,

както мислех в младостта си. Тогава често се случваше да се отказвам от нещо, ако не се получи от първия път, а шансът да повторя опита клонеше към нула. Всяка криза е възможност – така разсъждават истинските предприемачи и точно това ги прави успешни и ги откроява сред останалите. Неуспехът е важен за успеха, точко колкото и постоянството и отдадеността ни към това, което правим, защото именно той е прословутото излизане от комфортната зона, откъдето започва пътят към личностното ни усъвършенстване. Изстраданото е научено, а то ни показва правилната посока, затова, ако не празнуваме, то поне е добре да сме благодарни за провалите си. Те са онази неизбежна градивна единица, без която успехът би бил невъзможен.

 

Четете още:

На върха няма място за всички

Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

География на внезапния успех


Свързано

Да нощуваш на самотен остров? О, да!
Акценти08.12.2019
Да нощуваш на самотен остров? О, да!

Може и да ви струва леко плашеща, но идеята да бъдем напълно отделени от останалия свят всъщност е много по-примамлива отколкото предполагаме.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Да изживееш Panerai
Акценти30.11.2019
Да изживееш Panerai

Един часовник трябва да бъде усетен, защото зад него стои много повече от механизъм

Биляна Константинова Биляна Константинова
Със сълзи към върха
Акценти01.12.2019
Със сълзи към върха

В света на спорта успехът никога не идва лесно - Майкъл Джордан, Майкъл Фелпс и Рафа Надал са сред тези, които знаят това най-добре

Методи Шуманов
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова