Акценти07.10.2019

Пътеводител на лунапарковия стопаджия

248 влакчета в 8 държави. Над 50 увеселителни парка на 2 континента. 

Матю Съмърс
+4 снимкиПътеводител на лунапарковия стопаджия

Когато пристигнах в София, един от първите ми въпроси към моята близка приятелка, на която гостувах, беше „Имате ли някакви лунапаркове?“. Тя се засмя, защото ме познава добре. За всеки друг обаче въпросът би бил най-малкото странен, при положение че един англичанин може да разглежда много други неща на ново място, особено в страна толкова интересна като България. Аз обаче съм страхотен ентусиаст. Обикалям държави, само за да се кача на някое ново скоростно влакче – по-добро и по-бързо от предишните. Бил съм на най-високото – Kingda Ka в Ню Джърси, САЩ, със своите 130 метра височина, и на това с най-много завъртулки (14!) – The Smiler в родната ми Англия. Обожавам въртележките: ускорението и след това стремглавото спускане надолу; възхищавам се на инженерните изобретения на архитектите, но най-вече се радвам на забавлението.

Да се откъснеш от реалността за 60 секунди
Страстта ми към скоростните влакчета започна близо до родния ми дом в Шефилд. Преди 24 години швейцарска компания построява уникално за времето си забавление в най- известния лунапарк във Великобритания – Alton Towers. Nemesis е обърнато влакче, чиито релси не са отдолу, а отгоре, т.е. краката ти буквално висят във въздуха! Вкопано е в хълм и минава толкова близо до земята, че постоянно имаш чувството, че ще я докоснеш.

photo credit: amusementinsider.com

Усещането е изключително силно и безкомпромисно към вестибуларния апарат. С 80 км/ч минаваш през 4 завъртулки с главата надолу, усещайки до 4 пъти силата на гравитацията. Съоръжението е построено така, че да напомня на извънземно, омотано в окови от увъртяно желязо… но всичко това се превръща в мъгла, докато се возиш. Въпреки че комплексът Alton Towers има много влакчета и някои от тях дори държат световни рекордьори,
в Nemesis откривам нещо специално. Няма нищо изненадващо в страстта ми към увеселителните паркове – самото им название издава, че са забавни. Пулсът ти се покачва, после се спускаш бясно надолу, а еуфорията всеки път, когато тялото ти се усеща сякаш лети, или пък когато си с главата надолу, кара сърцето да бие бясно. Щом влакчето паркира обратно там, откъдето е започнало препускането си из стоманените спирали, ни остава смесеното чувство на

"Добре, че свърши" и "Хайде пак!".
Така знаем, че сме преборили страховете си. И все пак популярността на този тип забавление се е променяла през годините. Първата златна ера е в началото на XX в. Лунапаркове с вълшебни влакчета върху дървени и колосални за времето си съоръжения се появяват по морските курорти, където в съботите и неделите забавляват умислените хора по време на Първата световна война. Най-известният пример за скоростно влакче, строено в този период, е Coney Island Cyclone в Бруклин, Ню Йорк. Европа също си има своите представители на Златната ера.

photo credit: thesun.co.uk
Blackpool Pleasure Beach в Североизточна Англия е точно такова, каквото звучи: жив музей на увеселителните съоръжения. В Блекпул най-старото влакче е т.нар. Flying Machines (Летящи машини), построено през 1904 г., а най-новото в момента се строи и ще е готово догодина. Градчето е известно като център на забавленията във Великобритания и има всичко, тук е и любимият ми Grand National. Построен през 1935 г., той е дървено състезателно влакче. Да – става дума за две релси, по които влакчетата тръгват успоредно и вървят заедно... докато не стигнат завоя. Тогава изглежда, че едното взима превес, защото е от вътрешната страна, но само секунди по-късно се оказва във външна и изоставаща позиция. Към края на трасето набират даже още скорост, а пътниците им се вълнуват и си „дават пет“ със съседите по влакче. Втората златна ера идва през 70-те години на миналия век.
Възобновяването на интереса към дървените съоръжения и замяната им впоследствие със стоманени такива води до нов бум, който се усеща и до днес. Конструкциите вече не се правят на ръка, возенето по тях е осезаемо по-гладко, а издръжливостта на метала предразполага към изобретяването на по-сложни и вълнуващи въртележки за нас, ентусиастите. Абсолютната звезда на Стария континент се намира в немския Holiday Park.

photo credit: intaminworldwide.com

Едно от влакчетата в този лунапарк, Expedition GeForce, беше излъчено да представлява Европа в голямата надпревара в началото на новото хилядолетие, когато различните вериги увеселителни паркове се състезаваха кой ще извади нещо по-голямо и ускоряващо адреналина. Инженерите тогава надминаха себе си с конструкция с височина 130 м и скорост от 200 км/ч. Що се отнася до Expedition GeForce, това е усукана маса от железа, която ентусиасти от цял свят идват, за да посетят специално. Многократно усещаш, че

ще изскочиш от седалката,
сякаш машината се опитва да те изстреля в орбита. Ето защо доста години точно това влакче не излиза от класацията с 10-те най- добри в света. Един приятел веднъж ме попита, ако оттук нататък мога да посетя само един лунапарк и да се возя само на едно влакче, какво бих избрал? В моя случай всъщност отговорът и на двата въпроса е един и същ. В началото на XXI в. в средата на нищото на щата Индиана, в един закътан и зелен град с вълшебното име Санта Клаус (наистина така се казва) лунапарк, собственост на малка семейна компания, построи модерно влакче, което смая света: The Voyage.

photo credit: intaminworldwide.com

Това е любимото ми скоростно удоволствие, а въпросният парк – Holiday World & Splashin‘ Safari, пък е любимият ми. Става дума за превъзходно творение на инженерната мисъл. Извисява се над заобикалящата го гора, чиито хълмове са внушителни и,
докато се возиш по релсите, летиш над природата и се носиш във височините. Изведнъж пропадаш до земята, а близостта с листата на близките дървета умножава усещането за страшната скорост. Тук сякаш

законите на физиката не важат.
The Voyage е неописуемо удоволствие, особено в комбинация с останалите по-малки дървени трасета, плюс най-усмихнатия персонал, който съм срещал. Не само че пътуването от 6400 км дотук си струва усилията, но малко след като се прибрах обратно в Англия, започнах планирането за следващото си посещение в Индиана. Тази година пропътувах Германия и САЩ в утоляване на жаждата си за адреналин, срещнах и други запалени фенове на скоростните влакчета и добавих нови места в тефтерчето си. Дори си водя статистика в онлайн база данни, като там мога да обменям снимки и опит с единомислещи почитатели. Вярвам, че любимото ми влакче е това, на което се возя в момента. Препоръчвам ви го с цялото си сърце. Идете с приятели, отпуснете му края и се забавлявайте. Вече съм на 248 и ми предстои да увелича бройката в София. Хванете ме, ако можете!

 

Вижте ощеУвеселителният парк на бъдещето


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова