Акценти30.01.2019

Няколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

Време е за творчество

Биляна Константинова Биляна Константинова
+2 снимкиНяколко стъпки как да бъдете по-успешни на работа

С график, преливащ от срещи, администриране на проекти, спазване на срокове, дълги конферентни разговори и какво ли още не, за всеки мениджър, независимо от мащаба на бизнеса, който ръководи, намирането на дори няколко минути за творческо мислене е проблем. В същото време обаче единственият начин един бизнес да преуспява е, ако служителите му са насърчавани да визуализират бъдещето смело.

Как да организирате офис, който да провокира творческото мислене и творческия подход?

Вижте и: Рекламистът Любомир Аламанов говори какво е да работиш от гръцките плажове

Целенасочено организираните срещи или специално отделените за това часове от деня изглеждат логичното решение, но практиката показва, че мисълта не се поддава на такъв тип структуриране и ефектът е диаметрално противоположен на намерението.

rubik

Такъв тип сбирки могат да ограничат въображението и потока от идеи, а служителите – да се почувстват притиснати, което пък от своя страна води до мисловен блокаж.

Изобретателността трябва да бъде „отглеждана“ по всяко време, а не само във вторник от 11 до 12 ч. например, и има начини това да се случи.  

Не настоявайте за съвършенство

Перфекционизмът е най-големият враг на творчеството. Корпоративна култура, която насърчава и възнаграждава „перфектните решения“, е източник на конфронтация и конкуренция между служителите. Тя не им осигурява необходимата свобода да мислят смело и извън рамките, защото се страхуват, че ще бъдат отхвърлени.

Още от Биляна Константинова: Ще превземат ли безкешовете магазини света?

Нужно е точно обратното – създаване на среда, която окуражава служителите да предприемат премерен риск и ги провокира да мислят нестандартно. Тук, разбира се, не трябва да се забравя и балансът между креативно мислене и реализиране на идеите, породени от него. Творчеството не трябва да е самоцелно.  

Използвайте възможностите на технологиите

С тяхна помощ можете да проектирате бъдещата среда. Именно отделянето от текущата реалност и излизането от рутината на всекидневието е разковничето към пълното освобождаване на мисълта и въображението.  

Променяйте обстановката

Резултатът от промяната на работната обстановка винаги е промяна в начина на разглеждане на проблемите. 

Организирайте пространства, различни от традиционната офисна среда, където хората могат да излязат от работната рутина, дори за няколко минути.

work

Така, докато пият кафето си например, ще могат да дискутират и да мислят различно. Импровизирайте неформален обяд, следобедна почерпка без повод и т.н. Понякога дори малка промяна е в състояние да извади служителите от режим „business as usual“.    

Делегирайте отговорности

Дайте възможност на екипа си да упражнява по-голямо влияние върху процеса на взимане на решения. Ще се изненадате как това ще отключи креативното мислене и ще разшири спектъра от възможни решения за някои проблеми. Ако някой има различна визия за поставените цели и е готов да постигне други параметри, доверете си и му дайте тази възможност и не се придържайте стриктно към вече заложените планове. От една страна, това ще го накара да се чувства значим, а от друга, ще предложи нови, по-добри идеи, които да надградят първоначалните идеи.

И още по темата: Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева