Акценти12.11.2019

Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

Колко криволичещ може да бъде пътят към успеха?  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
+8 снимкиНай-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

Много от нас мечтаят за високи постижения, но не всеки осъзнава, че успехът е път, по който неуспехите са наша неотменна компания. Личните истории на едни от най-великите хора в историята, които ще разгледаме на следващите страници, са повече от красноречиви.

 

Елвис Пресли

Елвис Пресли няма нужда от представяне. Как обаче 13-годишното момче, което живее със семейството си в пансион, в бъдеще става най-известният музикант на всички времена? През 1948 година всички от семейство Пресли се местят в Мемфис, Тенеси, поради невъзможност да изплащат наема на дома си в Мисисипи. Когато е едва на 18 години, Елвис прави първата си крачка към музикалната индустрия – записва демо диск с музикалната компания Sun Records. След няколко месеца записва второ демо, което следва съдбата на първото – нищо не се случва с младия талант. През 1954 г. Елвис пробва да пробие на музикалната сцена от друго място – явява се на прослушване при вокалния квартет Songfellows.

photo credit: guideposts.org

На въпроса на баща си защо не са го одобрили, Елвис отговаря: „Казаха ми, че не мога да пея.“ Поредния провал разочарова толкова дълбоко Пресли, че той решава да се заеме с работа като шофьор на камион. Съдбата обаче е подготвила друг живот за Елвис – чрез своя приятел Рони Смит, младият певец се среща с Еди Бонд. По онова време той ръководил професионалната група на Смит, която се оказва, че търси вокалист. С групата записват няколко парчета и Елвис се включва в блус парчето на Arthur Crudup от 1946 г., което привлича вниманието на професионален DJ.
Останалото, както се казва, е история.

 

Хенри Форд

Роден през през 1863 г. в град Грийнфийлд, Мичиган, Хенри Форд е индустриалецът, който основава една от най-печелившите автомобилни компании в света. Въпреки че припознаваме името „Форд“ като синоним на успеха, сравнително малко хора знаят за неговите провали в по-ранна възраст. Когато бива едва на 28 години, Хенри решава да стане инженер. Работи за Edison Illuminating Company и спечелва повишение две години по-късно.
Именно през годината на повишението си, 1893 г., Форд започва да експериментира с бензиновите двигатели. Първото си самоходно превозно средство, той проектира и строи, когато вече е на 35 години – с него спечелва подкрепата на Уилям Мърфи – известен индустриалец, занимаващ се с дърводобив в Детройт. Именно там Форд основава първата си автомобилна компания, която обаче се проваля, след като основателят не успява да върне заем, който дължал на братята Додж и поради неефективността в дизайна на автомобила.

photo credit: kanal3.bg
Налага се компанията да преустанови дейността си, което нанася огромен удар по самочувствието на Форд. Опитите да възроди мечтата си претърпяват втори провал – Форд успява да убеди един от партньорите си да опитат отново с начинанието, но преговорите не постигат нужните резултати. Когато достига 40-те си години, през които успява да преживее два големи провала, Форд решава да се пробва за трети път. Визията му за бъдещето била толкова ясна, че не му позволила да се откаже от мечтата си, въпреки трудностите. Ръка му подава Александър Малкълмсън – шотландски имигрант, който също успява да прозре потенциала на идеята.
Тази криволичеща пътека към успеха откроява Форд като една от най-известните личности в историята, преминала през големи каталиклизми, за да достигне до световен успех. Името му става синоним на автомобила – Хенри успява да създаде кола, която да бъде достатъчно достъпна за всяко семейство и променя облика на света завинаги.

 

Емили Дикинсън

Една от най-известните поетеси до голяма степен счита себе си за провал през по-голямата част от живота си. Това може би се дължи на ниското самочувствие на един истински интроверт – Емили често е избягвала преките взаимоотношения и предпочита писмената кореспонденция пред личната среща. Родена през 1830 г. в Амхерст, Мазачузетс, Дикинсън води спокоен живот на неомъжена жена, която съседите намират за ексцентрична особа. Поетесата прекарвала голяма част от времето си в писане на стихове на вечните теми за живота, смъртта и безсмъртието.

photo credit: frenchquest.com
Макар на съвременниците ни Емили да е позната като една от най-известните поетеси в историята, приживе публикуваните й стихове били по-малко от дузина. Тези от тях, които са успявали да преминат през критичното око на редакторския колектив по онова време, пък били променяни значително с цел стилът им да покрива нормата на деня. Големият успех на Дикинсън идва едва след смъртта й, когато откриват над 1 800 стихотворения, които в последствие публикуват и в крайна сметка спечелват на авторката си международна известност и слава.

 

Чарлз Дарвин

Знаете ли, че животът на Чарлз Дарвин се смятал за голям провал от собствения му баща? В ранните години на следването си и поради големия си интерес към природата, младият Дарвин започнал да пренебрегва обучението си по медицина в Университета в Единбург и през 1827 г. изоставя напълно образованието си. Това вбесява баща му: „Не те е грижа за нищо друго освен за стрелба, кучета и улов на плъхове. „ Повлиян от родителския авторитет, Дарвин прави втори опит в стандартното образование и записва Христовия колеж в Университета в Кеймбридж още през следващия зимен семестър. Трябват му 4 години да осъзнае, че това също не е неговият път – през 1831 г. Дарвин напуска за втори път колежа.

photo credit: biography.com
Знаейки за очакванията на хората в живота му, Дарвин пише в автобиографията си: „Бях смятан от всички за съвсем обикновено момче, под средния стандарт за интелект“. Той бил наричан дори „лентяй“ от баща си и бил смятан за провал. Историята на човечеството обаче не смята така – днес Дарвин е смятан за един от най-влиятелните научни умове на нашето време, а неговите теории за естествения подбор и еволюцията, продължават да оказват огромно влияние върху нашето разбиране за биологичните видове и живота им.

 

Алберт Айнщайн

Роден през 1879 г., човекът, когото всички днес познаваме като един от най-блестящите умове, живели на планетата, в началото на своето съществуване се считал за огромен провал. Всъщност Айнщайн не можел да говори до 4-годишна възраст. Неуспешния опит за влизане в Швейцарската федерална политехническа школа в Цюрих през 1895 година се смята за един от основните провали в живота на младия Айнщайн. През университетските си години Алберт далеч не се справя блестящо – през цялото време се бори да не отпадне от програмата. След завършване на формалното си образование, младият Айнщайн прекарва години в скитане без ясна представа какво ще прави с живота си.

photo credit: press.princeton.edu

Прекарва известно време като застрахователен агент, но след като не успява да продаде нито една застраховка, ходещ от врата на врата, решава да приключи с тази професия. 2 години по-късно заема поста на асистент към Патентното ведомство, където проверява патентните заявки за различни устройства, който се оказва първо стъпало към шеметната му кариера на учен. В горните редове можем ли да познаем блестящия ум, който представя пред света теорията на относителността и остава траен отпечатък във физиката и математиката, печели Нобелова награда през 1921 г. и поставя началото на квантовата теория?

 

Ричард Брансън

Ричард Брансън, роден през 1950 г., е английски милиардер, предприемач и бизнес магнат, известен на целия свят като една от най-успешните личности на XX век. Начело на световната марка Virgin Group и основател на бизнес начинания в най-различни области на икономиката, Брансън променя с присъствието си света на музиката, телекомуникациите и въздушния транспорт. В края на 60-те Ричард стартира списание „Студент“, където интервюира известни хора, като започва да продава и записи чрез списанието с намалена цена, което му помага да постигне моментален успех.

photo credit: thedailybeast.com

Брансън отворя магазин за звукозаписи през 1971 г., но поради правни неуредици му се налага да заплати огромна глоба, в резултат на което майка му бива принудена да ипотекира къщата им. След като уреждат въпроса с правителството, магазинът на Virgin Records постига такъв успех, че му позволява да създаде своя собствена марка (лейбъл). До 1992 г., когато Брансън е на 42-годишна възраст, на бял свят вече са се появили Virgin Virgin и Virgin Virgin Megastores. За да задържи новооснованта си авиокомпания, Брансън бива принуден да се раздели със звукозаписната компания. Предприемачът продава лейбъла на EMI за 500 милиона британски лири. Години по-късно всички оценяваме далновидното му решение, тъй като Virgin днес е синоним на стойност и високо ниво на обслужване на клиентите си, което прави и Брансън един от най-богатите хора на планетата.

 

Джоан Роулинг

Авторката на световноизвестната поредица за Хари Потър, минава един от най- дългите пътища към славата. Когато е на 17 години, Роулинг кандидатства в Оксфордския университет, но бива отхвърлена. Прави втори опит с университета в Ексетер, където защитава бакалавърска степен по изкуства с френски език. Животът и образованието й я изпращат в Лондон, където за първи път се явява идеята за младия магьосник – докато чака
влак, закъсняващ цели 4 часа, Джоан започва да оформя образа на Хари Потър. В Лондон не остава за дълго – след смъртта на майка си, писателката се премества в Порто, Португалия, където започва да преподава английски. Няколко месеца по-късно се среща с
бъдещия си съпруг и се омъжва, като ражда дъщеря през 1993 година. Младото семейство не е щастливо – Роулинг става жертва на системно домашно насилие, което довежда и до окончателната раздяла с бащата на дъщеря й. През това време тя вече е вдъхнала живот на малкия магьосник - три глави от първата книга от поредицата са на лице.

photo credit: paperblanks.com

На 38 години, с един развод зад гърба си и статус на самотна майка, Джоан смята себе си за пълен провал, когато се премества в Единбург при сестра си. Две години по-късно тя успява да завърши ръкописа на "Хари Потър и философксия камък" и започва да търси издател. Цяла година ръкописът си остава такъв - 12 от най-големите издателства в световен мащаб отхвърлят книгата като "безинтересна".

Щастието се усмихва на Роулинг едва през 1996 година, когато историята на Хари Потър попада при дъщерята на собственик на малка издателска къща в Лондон. Така първата книга за легендарния магьосник е публикувана през 1997 г. - цели 7 години след зараждането на идеята за него и през 2004 г. превръща авторката си в първия писател-милиардер.

 

 

Четете още: 

На върха няма място за всички

5 истории за цветовни успехи


Свързано

Да нощуваш на самотен остров? О, да!
Акценти08.12.2019
Да нощуваш на самотен остров? О, да!

Може и да ви струва леко плашеща, но идеята да бъдем напълно отделени от останалия свят всъщност е много по-примамлива отколкото предполагаме.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Снежна коледна нощ в Лондон
Акценти03.12.2019
Снежна коледна нощ в Лондон

Така започва една от най-обичаните книги на всички времена, „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. Коледа и днес има особено очарование в английската столица, където духът на празника изпълва всяка уличка.

Божена Панделиева
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Да изживееш Panerai
Акценти30.11.2019
Да изживееш Panerai

Един часовник трябва да бъде усетен, защото зад него стои много повече от механизъм

Биляна Константинова Биляна Константинова
Със сълзи към върха
Акценти01.12.2019
Със сълзи към върха

В света на спорта успехът никога не идва лесно - Майкъл Джордан, Майкъл Фелпс и Рафа Надал са сред тези, които знаят това най-добре

Методи Шуманов
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre
Акценти28.11.2019
Продават на търг два редки часовника на Jaeger-LeCoultre

Всеки от тях, освен че е часовникарско бижу, разказва своя собствена интересна история

Биляна Константинова Биляна Константинова