Акценти01.07.2019

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Британци и американци в надпревара за най-вкусно приготвеното месо

Виктор Големинов Виктор Големинов
+9 снимкиНай-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Предишното гурме преживяване мислено ни позволи да опитаме някои от най-интересните вкусови комбинации от класиците в световната кухня – италианците и французите. Другият чифт страни, които имат хем сходни, но хем различни кулинарни култури, са Великобритания и САЩ.

Имайки предвид историческата преплетеност на техните отношения, можем много ясно да видим как те взаимно са черпели вдъхновение едни от други. Много хора свързват двете англоговорящи държави с любовта им към пържената, висококалорийната и свръхсладката консумация на храна и напитки, но тук ще наблегем на истинските корифеи на съответните национални кухни и техните любими рецепти.

Пръв е Негово величество – Бургерът! Погледнат през призмата на двама титани в света на гастрономията, значението на думата бургер вече придобива съвсем различен смисъл от това, което ще намерите по повечето ресторанти или заведения.

 

Хамбургер a la Джеймс Биърд

Джеймс Биърд

Снимка: Бил Голадей

Една от любимите рецепти на дойаена на американската кухня Джеймс Биърд е именно хамбургерът. За него най-важен е подборът на говеждото месо, което е в крайна сметка и есенцията на цялото ястие. Добавят се класически съставки като пипер, лук, масло и кашерна сол.

хамбургер

Снимка: jamesbeard.org

Този вид сол е получилa своето наименование от еврейските традиции и обичаи и се използва за обработване на месото, което му придава по-добър, по-мек и по-нестандартен вкус. Биърд добавя още и авокадо, тънко нарязан домат и маруля върху добре запечените питки от картофено брашно.

 

Джейми Оливър и топящият се чийзбургер

Джейми Оливър

Снимка: Карл Габор

Един от най-известните шефове не само във Великобритания, но и в света е Джейми Оливър. Това, с което особено много пленява сърцата на сънародниците си (а и на презокеанските си фенове), е сочният, разтапящ се в устата чийзбургер. Месото е плешка, 100% говеждо. Добавят се кисели краставички, салата айсберг, малко чили, тънко нарязан червен лук и щипка сол.

чийзбургер

Снимка: jamieoliver.com

От сосовете се слага една супена лъжица кетчуп, една супена лъжица майонеза, съвсем малко от пикантния сос „Табаско“ и накрая бърбън. Допълнително се слага приятно изпържен и хрупкав бекон, а кашкавалът (cheese-ът) може да е всякакъв, стига да се топи лесно.

И ако вече усещате първите симптоми на прииждащ и неудържим глад, следващите персонажи само ще обострят неистовия ви апетит.

 

Азиатският сандвич на пътешественика Бурдейн

Антъни Бурдейн

Снимка: Peabody Awards

Няма как да подминем готвача-пътешественик и предприемач в ресторантьорския бизнес Антъни Бурдейн. Макао е малък китайски административен район с особен в статут, намиращ се близо до Хонг Конг. Оттам се ражда и идеята на шеф Бурдейн за емблематичния му сандвич със свинска пържола. Това е, собствената му преценка, и най-вкусното му ястие в готварската му книга „Апетити“.

сандвич свинско

Снимка: Icookedthebooks

Трудно е било и да бъде заснет този шедьовър, тъй като моделите за снимки постоянно били изяждани от невъзмутими лакомници от екипа му. Основни съставки за сандвича от Макао са типичните азиатски – соев сос, китайско оризово вино, сусамово олио, чесън, малко чили и перфектно изпържено яйце. Цялото това съдъжание, наедно със свинската пържола е нежно притиснато между двете пухкави филии бял хляб.

Вижте и: Стани от дивана и се размърдай - 20 мъдри мисли за живота на Антъни Бурдейн

 

Цветущият Рамзи и неговото говеждо Уелингтън

гордън рамзи

Снимка: Алън Уорън

За "десерт" остана черешката на тортата на именитите готвачи. Многословният, езиково цветущият и лесно провокираният Гордън Рамзи. Британският ас е известен със своя темперамент и харизматична гневливост (все пак е бил и футболист), но въпреки това е гениален от гледна точка на кулинарията.

Неговото безспорно най-емблематично ястие е Уелингтън (Beef Wellington).

Уелингтън говеждо

Снимка: Parkerman & Christie

Голямото парче говеждо месо се „запечатва“ на тиган, което му придава приятен за окото цвят и уникален вкус. Напръсква се със зехтин и отгоре се намазва с дижонска горчица. Пасирате гъби, след което заедно с прошуто и бутер тесто се обвиват около самото филе. Добавя се сол, запича се, нарязва се на сравнително дебели по размер парчета (около 3 см) и се сервира за огромно удоволствие на човека, който ще опита филето.

 

Вижте още:

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Десерт или произведение на изкуството?

Вкусни ли са най-скъпите подправки на света?






Свързано

Орнела Мути: годините й отиват
Акценти10.07.2019
Орнела Мути: годините й отиват

Тя замени Рим с италианската провинция, беше на вечеря с Путин и продължава да мечтае за ролята на живота си.

Георги Тошев Георги Тошев
Как да изберем подходящата вратовръзка?
Акценти09.07.2019
Как да изберем подходящата вратовръзка?

Няколко прости правила за елегантни и стилни съчетания.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
Global Citizen Forum – Ереван 2019
Акценти05.07.2019
Global Citizen Forum – Ереван 2019

Събитие, посветено на "Новите граници".

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
15 години в търсене на изключителното
Акценти04.07.2019
15 години в търсене на изключителното

76 издания, над 11 000 написани страници, над 500 представени бранда във високия сегмент.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
3 ракъ коктейла за лятото (ВИДЕО)
Акценти01.07.2019
3 ракъ коктейла за лятото (ВИДЕО)

Вкусете почивката заедно с анасонова напитка #1 в света*

Там, където офисът не съществува
Акценти01.07.2019
Там, където офисът не съществува

Новото бижу на остров Крит - лятна почивка в Abaton Island Resort & Spa

Емилия Колева Емилия Колева
Уикенд тест драйв до морето с Mercedes А-класа
Акценти18.06.2019
Уикенд тест драйв до морето с Mercedes А-класа

Точно като теб гласи техният слоган. Как по-красноречиво да го покажем, ако не с рокля в тон?

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти
Акценти18.06.2019
Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти

На 22 юни френската марка ще вдигне незабравим тост по случай 150-годишнината на Moët Impérial

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Ще се увеличи ли цената на Bitcoin-а след 18-и юни?
Акценти11.06.2019
Ще се увеличи ли цената на Bitcoin-а след 18-и юни?

Facebook навлиза на пазара на криптовалутите и това може да промени всичко. Или нищо.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева