Предишното гурме преживяване мислено ни позволи да опитаме някои от най-интересните вкусови комбинации от класиците в световната кухня – италианците и французите. Другият чифт страни, които имат хем сходни, но хем различни кулинарни култури, са Великобритания и САЩ.
Имайки предвид историческата преплетеност на техните отношения, можем много ясно да видим как те взаимно са черпели вдъхновение едни от други. Много хора свързват двете англоговорящи държави с любовта им към пържената, висококалорийната и свръхсладката консумация на храна и напитки, но тук ще наблегем на истинските корифеи на съответните национални кухни и техните любими рецепти.
Пръв е Негово величество – Бургерът! Погледнат през призмата на двама титани в света на гастрономията, значението на думата бургер вече придобива съвсем различен смисъл от това, което ще намерите по повечето ресторанти или заведения.
Хамбургер a la Джеймс Биърд
Снимка: Бил Голадей
Една от любимите рецепти на дойаена на американската кухня Джеймс Биърд е именно хамбургерът. За него най-важен е подборът на говеждото месо, което е в крайна сметка и есенцията на цялото ястие. Добавят се класически съставки като пипер, лук, масло и кашерна сол.
Снимка: jamesbeard.org
Този вид сол е получилa своето наименование от еврейските традиции и обичаи и се използва за обработване на месото, което му придава по-добър, по-мек и по-нестандартен вкус. Биърд добавя още и авокадо, тънко нарязан домат и маруля върху добре запечените питки от картофено брашно.
Джейми Оливър и топящият се чийзбургер
Снимка: Карл Габор
Един от най-известните шефове не само във Великобритания, но и в света е Джейми Оливър. Това, с което особено много пленява сърцата на сънародниците си (а и на презокеанските си фенове), е сочният, разтапящ се в устата чийзбургер. Месото е плешка, 100% говеждо. Добавят се кисели краставички, салата айсберг, малко чили, тънко нарязан червен лук и щипка сол.
Снимка: jamieoliver.com
От сосовете се слага една супена лъжица кетчуп, една супена лъжица майонеза, съвсем малко от пикантния сос „Табаско“ и накрая бърбън. Допълнително се слага приятно изпържен и хрупкав бекон, а кашкавалът (cheese-ът) може да е всякакъв, стига да се топи лесно.
И ако вече усещате първите симптоми на прииждащ и неудържим глад, следващите персонажи само ще обострят неистовия ви апетит.
Азиатският сандвич на пътешественика Бурдейн
Снимка: Peabody Awards
Няма как да подминем готвача-пътешественик и предприемач в ресторантьорския бизнес Антъни Бурдейн. Макао е малък китайски административен район с особен в статут, намиращ се близо до Хонг Конг. Оттам се ражда и идеята на шеф Бурдейн за емблематичния му сандвич със свинска пържола. Това е, собствената му преценка, и най-вкусното му ястие в готварската му книга „Апетити“.
Снимка: Icookedthebooks
Трудно е било и да бъде заснет този шедьовър, тъй като моделите за снимки постоянно били изяждани от невъзмутими лакомници от екипа му. Основни съставки за сандвича от Макао са типичните азиатски – соев сос, китайско оризово вино, сусамово олио, чесън, малко чили и перфектно изпържено яйце. Цялото това съдъжание, наедно със свинската пържола е нежно притиснато между двете пухкави филии бял хляб.
Вижте и: Стани от дивана и се размърдай - 20 мъдри мисли за живота на Антъни Бурдейн
Цветущият Рамзи и неговото говеждо Уелингтън
Снимка: Алън Уорън
За "десерт" остана черешката на тортата на именитите готвачи. Многословният, езиково цветущият и лесно провокираният Гордън Рамзи. Британският ас е известен със своя темперамент и харизматична гневливост (все пак е бил и футболист), но въпреки това е гениален от гледна точка на кулинарията.
Неговото безспорно най-емблематично ястие е Уелингтън (Beef Wellington).
Снимка: Parkerman & Christie
Голямото парче говеждо месо се „запечатва“ на тиган, което му придава приятен за окото цвят и уникален вкус. Напръсква се със зехтин и отгоре се намазва с дижонска горчица. Пасирате гъби, след което заедно с прошуто и бутер тесто се обвиват около самото филе. Добавя се сол, запича се, нарязва се на сравнително дебели по размер парчета (около 3 см) и се сервира за огромно удоволствие на човека, който ще опита филето.
Вижте още:
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I