Акценти01.07.2019

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Британци и американци в надпревара за най-вкусно приготвеното месо

Виктор Големинов Виктор Големинов
+9 снимкиНай-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Предишното гурме преживяване мислено ни позволи да опитаме някои от най-интересните вкусови комбинации от класиците в световната кухня – италианците и французите. Другият чифт страни, които имат хем сходни, но хем различни кулинарни култури, са Великобритания и САЩ.

Имайки предвид историческата преплетеност на техните отношения, можем много ясно да видим как те взаимно са черпели вдъхновение едни от други. Много хора свързват двете англоговорящи държави с любовта им към пържената, висококалорийната и свръхсладката консумация на храна и напитки, но тук ще наблегем на истинските корифеи на съответните национални кухни и техните любими рецепти.

Пръв е Негово величество – Бургерът! Погледнат през призмата на двама титани в света на гастрономията, значението на думата бургер вече придобива съвсем различен смисъл от това, което ще намерите по повечето ресторанти или заведения.

 

Хамбургер a la Джеймс Биърд

Джеймс Биърд

Снимка: Бил Голадей

Една от любимите рецепти на дойаена на американската кухня Джеймс Биърд е именно хамбургерът. За него най-важен е подборът на говеждото месо, което е в крайна сметка и есенцията на цялото ястие. Добавят се класически съставки като пипер, лук, масло и кашерна сол.

хамбургер

Снимка: jamesbeard.org

Този вид сол е получилa своето наименование от еврейските традиции и обичаи и се използва за обработване на месото, което му придава по-добър, по-мек и по-нестандартен вкус. Биърд добавя още и авокадо, тънко нарязан домат и маруля върху добре запечените питки от картофено брашно.

 

Джейми Оливър и топящият се чийзбургер

Джейми Оливър

Снимка: Карл Габор

Един от най-известните шефове не само във Великобритания, но и в света е Джейми Оливър. Това, с което особено много пленява сърцата на сънародниците си (а и на презокеанските си фенове), е сочният, разтапящ се в устата чийзбургер. Месото е плешка, 100% говеждо. Добавят се кисели краставички, салата айсберг, малко чили, тънко нарязан червен лук и щипка сол.

чийзбургер

Снимка: jamieoliver.com

От сосовете се слага една супена лъжица кетчуп, една супена лъжица майонеза, съвсем малко от пикантния сос „Табаско“ и накрая бърбън. Допълнително се слага приятно изпържен и хрупкав бекон, а кашкавалът (cheese-ът) може да е всякакъв, стига да се топи лесно.

И ако вече усещате първите симптоми на прииждащ и неудържим глад, следващите персонажи само ще обострят неистовия ви апетит.

 

Азиатският сандвич на пътешественика Бурдейн

Антъни Бурдейн

Снимка: Peabody Awards

Няма как да подминем готвача-пътешественик и предприемач в ресторантьорския бизнес Антъни Бурдейн. Макао е малък китайски административен район с особен в статут, намиращ се близо до Хонг Конг. Оттам се ражда и идеята на шеф Бурдейн за емблематичния му сандвич със свинска пържола. Това е, собствената му преценка, и най-вкусното му ястие в готварската му книга „Апетити“.

сандвич свинско

Снимка: Icookedthebooks

Трудно е било и да бъде заснет този шедьовър, тъй като моделите за снимки постоянно били изяждани от невъзмутими лакомници от екипа му. Основни съставки за сандвича от Макао са типичните азиатски – соев сос, китайско оризово вино, сусамово олио, чесън, малко чили и перфектно изпържено яйце. Цялото това съдъжание, наедно със свинската пържола е нежно притиснато между двете пухкави филии бял хляб.

Вижте и: Стани от дивана и се размърдай - 20 мъдри мисли за живота на Антъни Бурдейн

 

Цветущият Рамзи и неговото говеждо Уелингтън

гордън рамзи

Снимка: Алън Уорън

За "десерт" остана черешката на тортата на именитите готвачи. Многословният, езиково цветущият и лесно провокираният Гордън Рамзи. Британският ас е известен със своя темперамент и харизматична гневливост (все пак е бил и футболист), но въпреки това е гениален от гледна точка на кулинарията.

Неговото безспорно най-емблематично ястие е Уелингтън (Beef Wellington).

Уелингтън говеждо

Снимка: Parkerman & Christie

Голямото парче говеждо месо се „запечатва“ на тиган, което му придава приятен за окото цвят и уникален вкус. Напръсква се със зехтин и отгоре се намазва с дижонска горчица. Пасирате гъби, след което заедно с прошуто и бутер тесто се обвиват около самото филе. Добавя се сол, запича се, нарязва се на сравнително дебели по размер парчета (около 3 см) и се сервира за огромно удоволствие на човека, който ще опита филето.

 

Вижте още:

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Десерт или произведение на изкуството?

Вкусни ли са най-скъпите подправки на света?






Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева