Акценти01.11.2019

На върха няма място за всички

А ако има, това връх ли е всъщност?

Емилия Колева Емилия Колева
+2 снимкиНа върха няма място за всички

"Цял ден труд, но си заслужаваше!“, казва 7-годишният Виктор, минути след като е изкачил връх Мусала. Той и още поне 1200 души, които са решили да го направят в същия ден. За 7-годишния мозък това няма никакво значение - важно е, че той е успял въпреки умората и няколкото падания по пътя. За 35-годишния обаче, който се е научил да се сравнява с околните и да пречупва всичките си постижения през призмата на очакванията, които има спрямо себе си, фактът, че е един от многото, до голяма степен омаложава успеха.
Марк Зукърбърг е на 35, а състоянието му се оценява на 69,4 млрд. долара. Грета Тунберг е на 16, държи реч пред ООН, а гласът й се чува из целия свят. Селена Гомес е на 27 и има 157 милиона последователи в Instagram. „10 места по света, които задължително трябва да посетите“, „10 неща, които да направите, преди да навършите 30/40/50“, „На 35 сте, а още сте сами?“. Този информационен шум е навсякъде около нас. Въвлечени сме в постоянна надпревара за постижения – да сменим позицията си за по-висока, да запишем детето си в най-доброто училище, да си купим по-нова и по-хубава кола, да отидем на почивка на по-екзотично място, да се преместим в по-голяма къща.

Всичко е по- и най-.
Социологически проучвания, провеждани в различни държави, сочат, че 67 % от поколението на милениалите усещат огромен натиск да бъде успешни. По-голямата част от представителите живеят с тревогата, че не са направили достатъчно в живота си, а времето тече необратимо. „В общество, което ни казва колко сме се провалили, ако не сме станали популярни артисти, предприемачи или директори на стартъпи преди да сме навършили 25, е добре да направим справка с реалността“, казва Мелани Къртин в своя статия за Inc. и посочва:
„На 40-годишна възраст Самюъл Джаксън все още не е участвал в нито един филм, Джулия Чайлд е работела в рекламата, а Вера Уанг тъкмо е започвала пътя си в модата.“


Информационният поток, който ни залива с новини за млади, амбициозни, успешни хора, е толкова голям, че започва да ни се струва съвсем нормално да изглеждаш като Дженифър Анистън на 50 години или да си основал мултимилиардна компания на 35. Не е. Повечето жени на 50 изглеждат точно на толкова, а на 35 много мъже работят за заплата. И това не означава, че са се провалили. Ето още една справка, която дава Мелани Къртин: Основателят на KFC, полковник Сандърс, е станал ресторантьор, след като не се е справял добре като адвокат, застраховател и продавач на гуми. Открива своята „специална рецепта“ за пържено пиле, когато е на… 53 г. А Джон Пембъртън измислил Coca-Cola „чак“ на 55 г. Няма нужда да пояснявам, че горните факти не означават, че човек може да се движи по течението и изведнъж, навършвайки 50 г., ще изобрети нещо невероятно, което ще промени света. А и в крайна сметка, нужно ли е това, всъщност?

Светът може ли да понесе повече от един Марк Зукърбърг
или повече от една Грета Тунберг? И ако са повече, ще им обърнем ли внимание или ще ги приемем за даденост? Натискът да постигнеш нещо велико, единствено по рода си, може да бъде обсебващ и същевременно потискащ. Защото неспокойството от това, че нищо уникално не се случва в живота ти, води до занижена самооценка, липса на самочувствие, неувереност и вторачване в нещо, вместо енергията за това да бъде вложена в градивна посока. Важно е положителният пример и историите на успешните хора да бъдат споделяни, за да ни вдъхновяват и да ни мотивират да не се отказваме от нещата, които ни държат будни нощем и ни карат да ставаме рано сутрин. Но успехът не може да е самоцел. Той може да е само следствие е от постигната цел. Нереалистично е да си мислим, че щом някой е успял в нещо, значи всички могат. Можем ли всички да свирим като Моцарт? Или да рисуваме като Леонардо да Винчи? Или да играем футбол като Кристиано Роналдо?

Ами не. И това е нормално. Дали можем да мечтаем и да се стремим да бъдем все по-добри в това, което правим? Определено да. И ако не постигнем световен успех, това е съвсем в реда на нещата. Ако 16-годишната ви дъщеря се вълнува повече от прическата си, отколкото от замърсяването на околната среда, не я съдете. Ако 4-годишното ви дете все още не може да чете, а това на съседката вече прави анализи на „Малкият принц“, не смятайте, че сте лош родител. Виктор, освен да катери върхове, обича да играе футбол - дали ще може да стане като Кристиано Роналдо? Не знаем. Ако не стане, няма нищо страшно. Сигурно е обаче, че да има някой, който да го вдъхновява и да бъде пример как да намери своя си път е повече от препоръчително. Това е и ролята на успелите личности, визионери, хора-двигатели – да запалят искрата у всички нас. Важното е по пътя да сме дали всичко от себе си, да знаем, че усилията са си стрували и сме се преборили за нашия собствен връх.

Пък било то и Мусала със своите скромни 2925 метра.

 

Вижте още:

Изкуството да бъдеш Аристократ

Изкуството да снимаш вкусно

Всеки от нас е творец


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова