Акценти18.01.2020

Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
+4 снимкиКатък с босилек, лимон и рикота

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 450 г (около 2 ч.ч.)

Photo credit: Андреа Маронян

Съставки:

  • 200 г сиренеРукатка
  • 250 г рикота (може и извара с по-висока масленост)
  • 1/2 ч.л. морска сол
  • 1/2 ч.л. чесън на прах или гранули (или 1 склидка намачкан чесън)
  • Кората на 1 лимон
  • 20 г пресен босилек (около 20 листа)

Photo credit: Андреа Маронян

Необходими инструменти: средна купа, вилица, дъска за рязане, нож

Начин на приготвяне (ако имате чопър, може да се направи с него):

  1. В средно голяма купа сложете сиренето и натрошете на ситно с вилица.
  2. Добавете рикотата, солта, чесъна и настържете на фино ренде кората от цял лимон (само жълтата част). Хубаво разбъркайте сместа с вилицата (може да разбиете и с миксер, ако имате).
  3. Нарежете босилека на много ситно и добавете към сместа, разбъркайте отново хубаво с вилицата.
  4. Катъкът е готов! Може да сервирате с препечени филийки, крекери или чипс.

Съхранение:

  • В кутия за съхранение или покрит с целофан до 3 дни в хладилник.

Вижте още:

Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова