Акценти18.01.2020

Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
+4 снимкиКатък с босилек, лимон и рикота

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 450 г (около 2 ч.ч.)

Photo credit: Андреа Маронян

Съставки:

  • 200 г сиренеРукатка
  • 250 г рикота (може и извара с по-висока масленост)
  • 1/2 ч.л. морска сол
  • 1/2 ч.л. чесън на прах или гранули (или 1 склидка намачкан чесън)
  • Кората на 1 лимон
  • 20 г пресен босилек (около 20 листа)

Photo credit: Андреа Маронян

Необходими инструменти: средна купа, вилица, дъска за рязане, нож

Начин на приготвяне (ако имате чопър, може да се направи с него):

  1. В средно голяма купа сложете сиренето и натрошете на ситно с вилица.
  2. Добавете рикотата, солта, чесъна и настържете на фино ренде кората от цял лимон (само жълтата част). Хубаво разбъркайте сместа с вилицата (може да разбиете и с миксер, ако имате).
  3. Нарежете босилека на много ситно и добавете към сместа, разбъркайте отново хубаво с вилицата.
  4. Катъкът е готов! Може да сервирате с препечени филийки, крекери или чипс.

Съхранение:

  • В кутия за съхранение или покрит с целофан до 3 дни в хладилник.

Вижте още:

Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"






Свързано

Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева
Любов
Акценти14.02.2020
Любов

3 филма за 14 февруари.

Петя Бангьозова
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne
Акценти15.02.2020
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne

Испанците ще представят нова версия на своето електрическо хипер возило.

Биляна Константинова Биляна Константинова
19 основни стила в интериорния дизайн - част III
Акценти13.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част III

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
19 основни стила в интериорния дизайн - част II
Акценти10.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Как се казва уютът във вашия дом?

19 основни стила в интериорния дизайн - част I
Акценти08.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
2020 година обвита в аромати
Акценти07.02.2020
2020 година обвита в аромати

„Парфюмът е изкуството, което кара спомена да говори“ Франсис Куркджиян

София Павлова София Павлова
Магазини Selamore – мебели с история
Акценти06.02.2020
Магазини Selamore – мебели с история

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова