Акценти03.01.2020

Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
+4 снимкиКаквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

Колкото повече научаваме, толкова повече разбираме колко малко знаем. Индия е идеалният пример за тази зависимост. Тайните и изненадите, които крие – за история, цивилизация, култура, туризъм, икономика, природа – изобщо всяка област от човешкото битие, са, меко казано, необятни.
Запознаваме ви с посланик Пуджа Капур – дама, която не остава незабелязана и в най-пълната с хора стая, за да погледнем България през очите на една индийка и да научим неподозирани факти за страната, която представлява у нас.

 

Ваше Превъзходителство, разкажете за Вашето семейство. От коя част на Индия идвате и какво беше детството Ви?
Аз съм от Ню Делхи, столицата. Родителите ми и двамата ми братя все още живеят там, а съпругът ми и синът ми са в Лондон. Имах щастливо и безгрижно детство, което много ми липсва предвид динамиката в живота ми, откакто пораснах.


Топлите дипломатически (и не само) отношения между България и Индия са традиция вече дълги години. Усетихте ли тази приятелска близост още с пристигането си у нас? Някои историци дори твърдят, че прабългарите са номадско племе, произхождащо от Индия.
Да, наистина. Връзките между двата народа датират от поне VIII век, от времето на Първото българско царство, а други исторически източници датират първия обмен още през IV век пр. Хр. Българският революционер Георги Раковски е бил сред тези, които са вярвали, че българите произхождат от Индия! Съвременните дипломатически връзки са установени през 1954 г. и са се развили през годините на социализма. Постепенно са надграждани, като днес и Индия, и България са плуралистични, мултиетнически демокрации, които имат отлични отношения във всяко едно направление. Приятелството между нашите страни е изпитано от времето както на официално, дипломатическо ниво, така и по отношение топлите връзки, които съществуват между народите ни благодарение на дългата, историческа свързаност.
Усетих тази топлина, когато за пръв път пристигнах в България и връчих акредитивните си писма на президента Румен Радев. Той уместно сподели, че Индия и България са духовни партньори. Нещо повече, той си спомни, че любимият му филм като дете е бил „Слонът, моят приятел“ и дори го е гледал многократно. По-късно разбрах, че много други представители на това поколение помнят и харесват този филм.


В България има Клуб на приятелите на Индия. Вече сте разбрали, че йога и аюрведа са много популярни. Някои българи празнуват фестивала на колесниците Ратха Ятра…
Йога е много популярна в България, особено сред дамите. Много жени на ръководни позиции в България практикуват йога редовно и не пропускат да ме попитат дали и аз се занимавам с това. Всъщност тези разговори ме насърчиха да се заема по- сериозно с йога. Българите също много харесват и аюрведа, индийските платове, дрехи, музика, танци, занаяти, кухня и т.н.
Всичко това създава специална връзка между нашите народи, която макар и да не се забелязва на пръв поглед, се усеща в мига, в който преминем фазата на формалното запознанство и се вгледаме под повърхността.


Какво бихте искали да знаем още за Вашата държава и народ?
Откъде да започна?! Индия е седмата по големина държава в света, третата по големина икономика с оглед паритета на покупателната способност и втора по брой на населението. Тя е най-голямата демократична държава в света с най-бързо развиващата се икономика. В същото време Индия е една от най- древните цивилизации, като нейната история започва преди между пет и седем хиляди години. Тя е люлката на човешкото познание и там са се появили толкова много неща: системата на числата, десетичната система, нулата, изкуството на навигацията, шахът, играта поло и много други. Най-малко четири религии произлизат от Индия – хиндуизъм, будизъм, джайнизъм и сикхизъм.
Индия е и единствената страна в света, на която е кръстен океан – Индийският океан. Това е знак за нейното огромно историческо значение и обхват. Европейските държави често приемат Древна Гърция и Древен Рим за люлки на цивилизацията, но в действителност някои от изобретенията и откритията, които се приписват на европейци, вече са били направени от древните индийци.
Откриването на Новия свят също е свързано с Индия по много начини. Няколко западноевропейски държави например изпращат експедиции в преследване на богатствата и подправките на Индия. В резултат на това Христофор Колумб попада случайно в Америките, но умира, вярвайки, че е стигнал Индия. Васко да Гама открива нов морски маршрут към Индия през 1498 г. през нос Добра надежда и това поставя началото на отварянето на континента Африка за света.
Днес индийската икономика е двигател за глобален растеж. За Индия често се твърди, че икономиката  едва сега се появява на световната сцена, но това е заблуда. Истината е, че още в началото на модерната епоха една четвърт от брутния световен продукт се произвежда от Индия. По тази причина тези, които са посещавали страната ни, са впечатлени от величието на нейните дворци, крепости, храмове, изкуство, бижута и платове. Индия е безкрайна цветна палитра и мога дълго да разказвам за нея. В нея съществуват като в симбиоза много различни светове, които рисуват уникална мозайка.


Преди да дойдете в София, какво знаехте за българите и промени ли се мнението Ви?
Преди да дойда в България имах опит, както професионален, така и личен, с държави от Западна Европа и Югоизточна Азия. Това са моитe области на познание и експертиза. Като ученичка през 80-те се запознах с български студенти в рамките на програми за обмен. Не знаех много за България, така че прочетох доста, за да разбера българската история и славянското светоусещане.
Продължавам да научавам нови неща за културата и историята ви, която е едновременно древна и богата. С интерес открих, че има много общи неща между българите и индийците. Българите са европейци, но някои от техните културни особености и ценности напомнят на тези в Азия. Например тук обръщате изключително голямо внимание на семейните ценности, загрижени сте за обучението на децата и тяхното образование, особено в областта на математиката и природните науки, което е типично индийска черта. Мой колега от външното министерство ми каза, че българската музика е единствената в Европа с неравноделен такт, също като индийската. Това са прекрасни връзки, които открих тук между нашите народи. И срещнах много топли и чаровни хора.


Колко българи посещават Индия годишно, като имате предвид броя на издадените визи?
Броят посетители от България в Индия за 2018 година на база на издадените визи е около 4200 души. Въпреки това действителният брой е много по-висок, защото някои хора предпочитат да си издадат дългосрочна виза и да посещават страната няколко пъти в годината.


Запозната ли сте с броя на индийците, които пътуват за България годишно?
Според официална статистика на България около 10 000 индийци посещават страната всяка година, като има увеличение с около 20-25% всяка следваща. Така че можем да говорим за над 12 000 през тази година. Обаче аз срещам твърде много индийци в България и предполагам, че част от тях влизат у вас с шенгенски визи, които българската статистика на визите не отчита.


Какви са причините да идват – по бизнес, на екскурзия…?
Причините са разнородни. През последните години Посолството на Индия в България положи значителни усилия да популяризира вашата страна и сега тя вече е доста по-позната в Индия. Много индийски филми са заснети в България през първите десетилетия на XXI век. Това е невероятна възможност красотите на вашата страна да бъдат показани на публиката в Индия, а в крайна сметка и на целия свят, защото Боливуд е световноизвестен. Филмите са изключителни посланици. Хората ги гледат и пожелават да дойдат. Индийците вече много пътуват за удоволствие по света и обичат да посещават нови места извън отъпканите пътеки. България идеално се вписва в това, защото тук може много да се види.
Търговските връзки също се развиват и с удоволствие мога да кажа, че има голям интерес от страна на средни, малки и големи предприятия да работят с български пратньори. Много представители на индийския бизнес идват в България за изложби и изложения, а на тръгване вече са сключили джойнт венчър или са направили инвестиция. Има голяма динамика в икономическия и търговския сектор.
Индийски студенти също идват да учат медицина в България, предимно в Плевен, София, Пловдив, Варна и т.н. Интересното е, че български студенти също се обучават в индийски университети, предимно в IT, но и в други специалности.


Споменахте боливудските филми. Не знам дали знаете, но много от големите звезди на Холивуд вече са снимали в „Ню Бояна Филмс“. А тези от Боливуд?
Знаем, че някои звезди на Холивуд са снимали филми в България. Въпреки това ще Ви е приятно да научите, че много от най-големите звезди на Боливуд също са снимали тук, съвсем скоро при това. Сред най-популярните са Шах Рукх Кхан (Шахрух Хан) и Амитабх Бачан. Миналата година Дарма Продакшънс, най- голямата продуцентска компания в Индия, оглавявана от Каран Джохар, снима в България филма Brahmāstra и дори индийският президент Рам Натх Ковинд, който беше в България през септември 2018 г., покани вашия държавен глава Румен Радев и Първата дама
да посетят снимачната площадка на Ню Бояна Филм Студиос. Аз също бях там и този филм стана част от официалната държавна визита. Беше страхотно! Прекрасно е да видя, че български звезди също идват да снимат в Индия. Например Графа е заснел в Индия два свои видеоклипа в началото на тази година – в Раджастан и в Гоа.


Вероятно това вече са любимите места на Графа в Индия. Кои са Вашите предпочитани места в България?
Наистина са много, но специално бих отбелязала Пловдив. Много харесвам също и Варна. София и Бургас са чудесни. Но мястото, което намирам за наистина специално, е Рилският манастир. Вибрациите там са различни – розите, гората, планината, поточетата, изворите… Чувства се една зареждаща, свещена атмосфера и ако трябва да посоча само едно място в България, то би било Рилският манастир.


Сега е моментът да Ви попитам за любимите Ви места в Индия и кои от тях бихте ни препоръчали.
Много е трудно да препоръчам само няколко, те са толкова много – различни и магнетични! Затова ще ви посоча три групи, които си заслужава да се видят: тези, които са същинска природна живопис; тези, които разкриват изумителна история и култура; и местата, където се усамотяваме за почивка и духовно търсене. В България има красиви планини, а ние в Индия имаме Хималаите, най-високата планинска верига в света. Тя започва от Северозапад в Кашмир и продължава на североизток, като разкрива фантастични гледки. В планината има места, които си струва да се посетят – Шринагар, Масури, Ненитал, Дарджилинг и други. В планините можете да вървите по екопътеки, да правите преходи, да практикувате екстремни спортове, да отидете на сафари и да видите тигри и други диви животни или пък просто да си почивате.
Другата посока са плажовете и островите. Ние сме полуостров с брегова линия от 5422 км, по продължението на две морета и океан; имаме две големи групи от острови – Андаманските и Никобарските острови в Бенгалския залив, както и кораловите острови Лакшадуип в Арабско море.
Мнозина харесват Керала, често наричана Страната на Бог, която е известна със своите лагуни и аюрведични СПА локации. В Гоа има уникална смесица между конканска и португалска култура и също е предпочитана дестинация за много хора. Аз имам особена слабост към Гоа. Всеки посланик от Индия трябва да посвети работата си за популяризирането на един щат и аз съм избрала Гоа. Друга насока е културният и исторически туризъм. В този смисъл сме разглезени от огромно богатство на избор, но ако трябва да избера едно място, ще кажа, че всеки трябва да посети Раджастан. Дворците спират дъха, бижутата, занаятите и платовете са изключителни. Това е съвсем друг свят! Дори след стотици години всичко там е съхранено автентично. Актрисата Приянка Чопра наскоро се омъжи за музиканта Ник Джонас в двореца Умаид Баван в Джодпур. Много знаменитости и хора с възможности се женят на места от подобни дестинации, за да се почувстват като махараджа и махарани. И разбира се, Тадж Махал в Агра – едно от седемте чудеса на света. Делхи, столицата, също не може да се пропусне – възкръсвала е много пъти от древността до днес.
И накрая, забелязвам, че духовният туризъм е доста популярен сред българите, както и сред много западни туристи. „Бийтълс“ също са посетили Индия по този повод – не са били първи, не са и последни. Няма да споменавам имена, защото този вид духовни практики са нещо много лично, но в Индия идват хора от цял свят, за да намерят себе си, да потърсят спокойствие. Прекарват време в различни ашрами, за да заредят с енергия ума и тялото си и да се върнат променени.


Нека изясним въпроса откъде идва името Ви. В Индия ми обясниха, че Пуджа означава благословия. В интернет на някои места обаче пише, че Пуджа е свещен тантрически ритуал, който представлява отдаване на почит, молитва и уважение към определено божество. Кое е вярното?
Името ми, Пуджа, означава прослава и молитва. В никакъв случай не е свързано с тантрически ритуали. Когато се молите, също извършвате „Пуджа“, независимо дали е включен някакъв ритуал. Човек се моли, за да бъде благословен от Всевишния, така че да, чувствам се благословена.


В Индия огънят е свещен. Какво пламъче проблясва във Вашето сърце, когато мислите за България?
Много неща са свещени в Индия и огънят е едно от тях. България винаги ще бъде в сърцето ми и пламъкът за нея ще гори дори по-буйно и ярко.


Чудесен завършек на нашия разговор. Благодаря Ви!

 

Вижте още:

Запознайте се с Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания

Запознайте се с Н.Пp. Стефано Балди, посланик на Италия

Запознайте се с Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел

Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия


Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева