Акценти14.09.2019

И най-бързият спорт е...

Не е тенисът. Не е дори Formula 1. Пригответе се за изненада.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
+5 снимкиИ най-бързият спорт е...

Известното олимпийско мото е въведено от маркиз Пиер дьо Кубертен на игрите в Антверпен през 1920 г.
Вече близо век то е символ на огромните усилия и трескавите стремежи на участниците в най- големия спортен форум. Сега погледнете горната фраза отново. Точно така – „по-бързо“ е в самото начало. И това не е никак случайно – именно скоростта е онази величина, без която е трудно да си представим спорта като такъв. Дисциплините, в които бързината няма ключово значение, са наистина съвсем малко. Ако въобще съществуват. Да вземем за пример шахмата. На пръв поглед скоростта не е фактор в древната игра, защото съперниците са почти напълно неподвижни и единствената кинетична енергия в цялата система идва от епизодичното преместване на фигурите. Но кое всъщност печели битката, ако не бързината на мисълта?

Мисъл, която се устремява напред във времето, подобно на светлината, и изпреварва събитията с 5 или дори с 10 хода... Най-популярните спортове в световен мащаб на практика са олицетворение на скоростта. Във футбола тя се съдържа в два компонента – колко бърз е играчът и колко бързо се движи изританата топка. Същото важи за баскетбола, тениса, волейбола... За плуването и леката атлетика е излишно дори да споменаваме – това е скорост в най-чист вид, макар и в две различни среди. Дори в секторите за скок на дължина, скок на височина и овчарски скок, където всичко се измерва в сантиметри, решаващият фактор е... бързината при засилката, разбира се. И все пак – кой е най-бързият спорт, създаден от човека? Хм... Дори самото дефиниране е трудна задача, какво остава за същинското измерване. При подобна съпоставка може да бъде взет предвид един единствен показател. А именно кой е най-бързият движещ се обект в света на спорта, където наред с обичайните физични закони важат и тези на емоциите, мръсните номера и неприлично многото пари?

Господа, запалете двигателите!
Логично е да започнем с моторните спортове. Все пак при тях скоростта се постига чрез свръхмощни двигатели и аеродинамични тунели от най-ново поколение. Разработката на един болид във Formula 1 отнема хиляди часове работа на водещите инженери в автомобилната индустрия и струва десетки и дори стотици милиони долари.


Как ви звучат 369.9 км/ч? Именно това е официалният рекорд за цялата история на F1. Поставя го бразилският пилот Антонио Пицония
през 2004 г. на италианската писта „Монца“. И ако тези близо 370 км/ч не ви респектират достатъчно, само почакайте. В легендарното състезание 24 Hours of Le Mans имаме невероятните 407 км/ч, постигнати от Роже Дорши с WM P88 – Peugeot през 1988 г. На две колела стойностите са по-ниски, но не и колкото бихме очаквали. В кралския клас при мотоциклетизма на писта – Moto GP – короната за най-бърз състезател е притежание на Дани Педроса. Испанецът развива 349.288 км/ч по време на Grand Prix на Италия през 2009 г. Не успява да завърши, след като губи контрол върху машината. За щастие, без фатални последици. И понеже разглеждаме спортове с високи обороти и рев на двигатели, не бива да пропускаме Red Bull Air Race World Championship – състезание със самолети и истинско зрелище. Пилотите трябва да преминат за възможно най-кратко време през трасе, обозначено чрез въздушни пилони. Тук най-високата измерена скорост е 426 км/ч. Запомнете тази стойност. Защото дори тя ще бъде засенчена. При това от спорт, който едва ли ще отгатнете.

Някой видя ли топката?
Както вече стана дума, в тази своеобразна класация ще вземем предвид всеки движещ се обект в съответната дисциплина.
Само за протокола – най-бързият човек върху ски е италианецът Симоне Оригоне (254.9 км/ч), а на велосипед – австриецът Маркус
Щокъл (210 км/ч). Стара футболна аксиома гласи, че е най-добре топката да се подава, защото тя е по-бърза от всеки играч. Абсолютен факт.

Но нека започнем с тениса на маса. Познатото като пинг-понг топче е съвсем леко, но когато бъде ударено от майстор на хилката, полита с впечатляващите 112.5 км/ч. Резултатът е съвсем официален и принадлежи на новозеландеца Ларк Брандт. Продължаваме с крикета – спорт с огромна популярност в планетарен мащаб. Рекордьор за най-бързо хвърляне на топката е пакистанецът Шоаиб Актар – 161.3 км/ч през 2003 г. Подобни са стойностите и в любимия на американците бейзбол. Макар че през 1974 г. измервателните технологии са далеч от сегашното поколение, именно оттогава датира и върховото постижение на Нолан Райън – 174 км/ч. Вече няколко пъти споменахме футбола, а играчът с най-силен шут без съмнение заслужава място в залата на славата редом до Пеле и Марадона. Ако не сте чували името Рони, не се упреквайте. Този 31-годишен бразилец в никакъв случай не е сред големите звезди. Постът му е ляв защитник, а понастоящем носи екипа на родния си клуб „Форталеза“. Като млад минава за голяма надежда и дори подписва с португалския „Спортинг“, но кариерата му в Европа се оказва разочароваща и включва още „Лейрия“ и „Херта“. Съдбата обаче отреди Рони да остане в летописите на футбола с най- зверския шут, регистриран някога. През 2006 г. с екипа на „Спортинг“ той почти къса мрежата от пряк свободен удар, а според експертите топката е развила скорост от 210.8 км/ч.

Хвани го, ако можеш
Сервисът е сред най-мощните оръжия в тениса. Защо са ти изящен форхенд и бекхенд с една ръка, ако нижеш ас след ас в полето на слисания съперник? Лидер по този показател е австралиецът Самуел Грот с изумителните 263.4 км/ч през 2012 г. За негово нещастие обаче постижението е поставено на турнир от сериите Challenger и не е официално признато от Асоциацията на професионалните тенисисти.

Затова призът се държи от хърватина Иво Карлович – 251 км/ч за купа „Дейвис“ през 2011 г. Братовчедът на тениса – скуошът, вдига летвата още по-високо. Австралиецът Камерън Пили запраща топката с 281.6 км/ч. Говори ли ви нещо терминът пелота? Наричат я най-бързата игра в света и е измислена в страната на баските. Топката е по-малка от бейзболната и е по-твърда от тази за голф. С помощта на специална ръкавица състезателите я изстрелват с над 300 км/ч. Правилата са малко сложни, но най-важното гласи: не стойте на пътя на топката. Мнозина имат предразсъдъци към голфа и смятат, че това е запазена територия за затлъстели богаташи. Всъщност с помощта на правилна техника и подходящ стик топката развива стряскаща скорост. Рекордът се държи от американеца Морис Алън – 339.6 км/ч през 2002 г.

И победителят е... едно перце.
Това е спорт, практикуван предимно в Далечния изток. Най- изтъкнатите български състезатели в него са Петя Неделчева и сестри Стоеви. Веднъж ненадминатият Димитър Пенев го нарече бабинтон. А истинското му название е бадминтон.

Да, точно така – онази игра с хилките и перцето, която често практикуваме на излети в парка. И как точно бадминтонът е най-бързият спорт в света? Много просто. През 2013 г. така нареченото перце се превръща в истински снаряд, който пори въздуха с 493 км/ч. Заслугата е на малайзиеца Тан Боон Хоенг, който изпробва нов модел ракета. А рекордът в състезателна обстановка е на китаеца Фу Хайфенг – 332 км/ч през 2005 г. Още ли не ви се вярва? Пуснете си някое тематично видео в мрежата и се вгледайте наистина внимателно...

 

Вижте още

Оцеляващият Аби

Другият футбол: блатен футбол

Звездите сигурно са полудели


Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?
Акценти04.10.2019
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия
Акценти02.10.2019
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева