Акценти04.12.2019

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
+1 снимкиЕсенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

photo credit: Андреа Маронян

Рецепта за цедено мляко с печена тиква

порции: 6 чашки (около 150 гр. всяка)

 

Продукти:

За цеденото мляко:

  • 3 кофички кисело мляко "Рукатка"

 

За чашките:

  • 360 г печена тиква
  • 6 с.л. печени и белени тиквени семки

 

Начин на приготвяне

  1. Цедено мляко: сложете киселото мляко в тензух, завържете го и го закачете с кука да виси над голяма купа. Оставете го да се цеди за поне 4 часа. Ако количеството е по-голямо го оставете да се цеди за по-дълго, но не повече от 5 часа.
  2. Сложете по 30г (около 2 с.л.) печена тиква на дъното на всяка чашка. След това сложете по 40г (около 2 1/2 с.л.) от цеденото мляко (може да се използва пош и накрайник, за да е по-красиво). Повторете процедурата още един път. Поръсете отгоре с печените тиквени семки и сервирайте. Ако искате да е по-сладко, можете да смесите цеденото мляко с малко мед или захар.

 

Съхранинение: до 3 дни, покрити в хладилник.

 

Вижте още:

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Джаджък "Рукатка"






Свързано

Мустаците – стилен почерк по мъжки
Акценти17.01.2020
Мустаците – стилен почерк по мъжки

Запознаваме се с най-популярните видове мустаци за 2020 година.

София Павлова София Павлова
Тялото говори в градуси…
Акценти16.01.2020
Тялото говори в градуси…

А най-интелигентният орган в него знае здравословното ни състояние 10 години преди нас.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата
Акценти15.01.2020
Ulysse Nardin влезе в блокчейн ерата

Компанията преминава на дигитализирани сертификати за всеки от своите часовници.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II
Акценти07.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част II

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Резиденция "Калина" - уют и безбрежност
Акценти06.01.2020
Резиденция "Калина" - уют и безбрежност

или как се изгражда общност, ценяща спокойствието и общуването с природата.

Ирена Комитова
5 дестинации в духа на Коледа
Акценти30.12.2019
5 дестинации в духа на Коледа

…само за ценители.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно
Акценти03.01.2020
Каквото и да кажем за Индия, обратното също е вярно

За многообразието на една от най-пъстрите и древни култури, за топлите връзки между българи и индийци, за Георги Раковски и Рилския манастир си говорим с Н.Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Три неочаквани адреса на Hygge
Акценти29.12.2019
Три неочаквани адреса на Hygge

Уют и топлота върху глетчер, на религиозен ритуал и... на плаж.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова