Акценти01.03.2020

Ефектът Опра

Да бъдеш Опра Уинфри означава да направиш невъзможносто възможно. Не просто да извоюваш промяната, а да бъдеш тази промяна.

Мария Станчева
+3 снимкиЕфектът Опра

Най-великото откритие на всички времена е фактът, че човек може да промени бъдещето си само като промени отношението си. Опра Уинфри е живото доказателство за собствените си думи. Нейната история носи със себе си вярата, че всяко едно събитие в живота ни предоставя възможността да изберем надеждата пред страха.

Най-трудното стъпало

Опра Гейл Уинфри е родена от малолетна майка и прекарва първите шест години от живота си във ферма в Мисисипи заедно със своята баба. Именно от нея се научава да чете едва на три години. „Книгите ме отведоха на места, които не подозирах, че съществуват, накараха ме да мечтая и да вярвам, че ме чака по-добро бъдеще от това, което баба ми виждаше за мен.“

Photo credit: wallpapercave.com
Когато навършва шест, Опра напуска своя първи дом и заминава да живее с майка си. На девет години е сексуално малтретирана от приятел на братовчед си, по-късно и от чичо си. Тормозът продължава, докато навършва тринадесет. Тогава бяга от дома си. Живее сама на улицата, посяга към наркотици и води активен сексуален живот. Забременява и ражда на четиринадесет. Детето е недоносено и умира скоро след раждането.
Това е повратен момент в живота на Опра по нейни думи. Баща й е този, който й подава ръка. „Каза ми, че това е моят втори шанс, че трябва да се възползвам от него и да бъда човекът, който той знае, че мога да бъда.“ Думите му я връщат в гимназията, откъдето се дипломира с почести. Едва на деветнадесет години вече е радиоводещ. Следва работа в телевизията като репортер. После като ко-водещ. Идва нейното собствено предаване, а с него високите рейтинги и предложението за The Oprah Winfrey Show.

Силата да бъдеш себе си

„Попитах собственика на WLS-TV защо хора, които работят за мен, не могат да получават повече пари. Той ми отговори, че е, защото са жени. Това беше само година след като шоуто беше започнало, рейтингите ни бяха високи, но това все пак беше неговата позиция, може би защото беше през 90-те, може би защото беше мъж. Но тогава реших, че няма да позволя на никого да определя стойността ми или тази на хората, които работят за мен.“
Опра взема решение да създаде собствена продуцентска компания – Harpo Productions. Откупува правата за предаването си и сама поема контрола. В продължение на 25 години е кралицата на формата токшоу не само в Америка, но и по света. Как обаче го постига? С промяна в отношението, разбира се!

Photo credit: wallpapercave.com

В средата на 90-те, с наближаването на своята 40-годишнина, Опра прави преоценка на живота и кариерата си в търсене на смисъл за себе си. И разбира, че не може и не иска да продължава по същия път. Това си проличава и в следващия сезон на предаването, което се превръща в олицетворение на новата глава от историята на телевизионната кралица. The Oprah Winfrey Show се трансформира в място, където акцентът е върху възможностите за по-добър живот, върху съчувствието, вместо върху вмешателството в личното пространство. The Wall Street Journal използва термина „Oprahfication“, назовавайки с него публичното разкриване на емоционално преживяване като форма на терапия.
Самата Опра прави точно това – открехва вратата към своя вътрешен свят. Именно пред своята публика за първи път говори открито за борбата с килограмите, за проблемите, които е имала с наркотиците, дори прави признание за сексуалния тормоз, който преживява като дете. Според списание Time Уинфри създава нова форма на медийна комуникация, тъй като осъзнава силата на телевизията да скъсява дистанцията между публичния и личния живот. Данни от психологическо изследване на университетите в Кеймбридж, Плимут и Калифорния разкриват, че хора, които са гледали видео от The Oprah Winfrey Show, са били два пъти по- склонни да помогнат по някакъв начин на околните, отколкото тези, гледащи комедийно предаване или филм.

Промяната отвътре навън

Именно заради силата, с която тази жена влияе от екрана върху живота на хората, краят на The Oprah Winfrey Show през 2011-а съкруши мнозина. Други обаче знаеха, че това е едно ново начало, защото какво би била Опра без телевизията и телевизията без Опра? Днес историята все още се пише. Уинфри продължава да е генератор на позитивна промяна с Майсторския клас, който води като част от своята телевизионна мрежа OWN, срещайки зрителите с личности, извор на сила и вдъхновение.
С едно от новите си начинания обаче именно самата тя попада под светлините на прожекторите. В средата на миналата година една от големите американски компании, предлагаща методи за отслабване, се свързва с Опра с идеята за партньорство. Искат от нея да допринесе към тяхната програма с инструменти за вътрешна мотивация и духовно израстване. „Никога не съм заставала с името си зад някой продукт или услуга. Казах им, че за да приема тяхното предложение, първо трябва да изпробвам програмата и да се уверя дали действа. Така и направих.“
Само за два месеца Уинфри, която винаги се е борила с теглото си, сваля 7 кг, и то с лекота. Това я подтиква не само да приеме предложението да бъде посланик на компанията, но и да купи акции от нея. Инвестицията й от $40 млн. се удвоява само за един ден. По- малко килограми и повече милиони – ето това се казва добра сделка!

Photo credit: wallpapercave.com
В края на 2015-а партньорството между двете страни е вече факт. Опра се опитва да достигне до участниците в програмата с послание за вътрешната неподозирана сила, способна да руши бариерите, които сами си поставяме. Защото във всеки човек с наднормено тегло се крие неговата истинска същност, казва тя. И насърчава хората, които се борят с килограмите, да не се отказват. Защото всяка една стъпка от миналото, която те смятат за грешна, всъщност ги е довела до този момент, до решението да се борят за себе си и за живота си. Именно тук се крие тайната на ролята, която Уинфри има в проекта. Тя не говори за загуба на излишни килограми, а за загуба на излишни съмнения и ненужна самокритичност, изтъква любовта към себе си – първата и най- важна крачка към това да се чувстваш добре отвътре и да изглеждаш добре отвън. 

 

Вижте още:

Филмът е слаб, но това е без значение

Стани от дивана и се размърдай!

5 истории за цветовни успехи

 

 


Свързано

Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Timeout
Акценти10.03.2020
Timeout

Каква е стойността на една секунда? Попитайте шампионите.

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Натали - иконата!
Акценти07.03.2020
Натали - иконата!

За сакралната архитектура на тялото, дишането и всичко останало. Защото жената не е пол, а титла.

Соня Момчилова
Злато в небето
Акценти06.03.2020
Злато в небето

Десет вълшебни гледки към залеза.

Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Непосилната красота на Австралия
Акценти29.02.2020
Непосилната красота на Австралия

Едно място, след което обичаш още повече живота си.

Даниела Савова
Неподправената Африка
Акценти28.02.2020
Неподправената Африка

Из дебрите на Черния континент - една жена, една камера и никаква пушка...

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова