Акценти14.07.2019

Бизнес психология, обобщена в шест метафорични шапки за лятото

Морски бриз, студени коктейли и топли вълни – лятната почивка обещава от всичко по много, стига да не „изгорим“ преди излагането на слънце

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
+3 снимкиБизнес психология, обобщена в шест метафорични шапки за лятото

Хората обичаме да правим планове за почивката си, но едва ли много се замисляме за напрежението, което очакването на отпуската ни причинява. Според американско проучване в 110 страни по-голямата част от анкетираните споделят, че именно решението как да прекараме ваканцията ни причинява най-много стрес. За да намалим лошите емоции в този момент, можем, метафорично, да сложим няколко летни цветни шапки и да променим начина си на мислене.

Мислещите шапки (thinking caps в оригинал от английски) са психологически похват, познат на света от 1985 г., когато го популяризира малтийският мислител Едуард де Боно. Методът представлява спомагателно средство за справяне с проблеми и взимане на обективно решение, основано на 6 различни типа мислене. Чрез методологията може да се работи както самостоятелно, така и в групи, което ви дава възможност да включите цялото семейство в играта, наречена „Къде ще почиваме това лято?“.

Бяла шапка – Обективният

Бялото мислене е свързано с данни. Всички налични данни по темата ще бъдат събрани и представени от бялата шапка. Макар да не звучи много вдъхновяващо, без обективността на този подход няма как да има и творческо мислене, тъй като вдъхновението трябва да легне на някаква основа. Мислещият в бяло е неутрален, ясен и придържащ се към фактите без излишно интерпретиране.

ВЪПРОСИ ОТ БЯЛАТА ШАПКА:

„Каква информация имаме? Каква още ни е нужна и откъде можем да си я набавим?“

Шапката се включва при обсъждане на наличната информация за планиране на почивката – кои дни са ни на разположение? Кои хотели имат свободни стаи в този отрязък от време?

Зелена шапка – Творецът

Зеленото е автентичният цвят на творческото мислене в метода на Де Боно. Този тип мислене се обляга на търсене на нови идеи и алтернативи. Зелената шапка бяга от старите методи и целенасочено търси нови гледни точки.

ВЪПРОСИ ОТ ЗЕЛЕНАТА ШАПКА:

„Как можем да осъществим целите си различно? Имаме ли алтернативи?“

Тази шапка се включва активно с предложенията за дестинации – къде можем да отидем за 7 дни? По колко различни начина можем да стигнем дотам?

Черна шапка – Песимистът

Тя се свързва с тъмната страна на логиката, която вижда негативното в цялостната картина и предупреждава всички останали, че нещо може и да не се случи по план. Нейната роля е да ни предпазва от опасности, рискове и потенциални проблеми.

ВЪПРОСИ ОТ ЧЕРНАТА ШАПКА:

„Какво ни е нужно и колко ще ни струва? Какво може да ни даде повече сигурност?“

Тя ще е най-полезна при избора на туристическа агенция или превозно средство за достигане до избраната дестинация.

Жълта шапка – Оптимистът

Жълтото мислене се обуславя с логически оптимизъм. То е проактивно, намира градивни възможности във фактите, които представя Бялата шапка. Фокусът на Жълтата шапка е изследване на потенциалните опции и тяхното осъществяване. Тя е конструктивна и ефективна.

ВЪПРОСИ ОТ ЖЪЛТАТА ШАПКА:

„Какви са ползите от ситуацията? Как можем да осъществим целите си?“

Жълтата шапка може да даде идеи какво да правим през почивните дни на избраното място и как да вземем максимума от отпуската си.

Червена шапка – Емоционалният

Червената шапка залага на интуицията и мислене в сферата на ирационалното. Тази шапка отдава най-голямо значение на чувствата и личните усещания, когато трябва да вземе решение.

ВЪПРОСИ ОТ ЧЕРВЕНАТА ШАПКА:

„Как усещам цялата ситуация? Какво харесвам и не харесвам в нея?“ Този тип мислене ни трябва за избиране на дестинацията, където най-пълно ще можем да се отдадем на почивката си.

Синя шапка – Режисьорът

Синята шапка има трезв и обективен начин на мислене, при който ситуацията се контролира според обстоятелствата. Човекът със синьо мислене не разсъждава толкова по темата, колкото как да организира целия процес, за да се стигне до решение. Тя е хладнокръвна и държи нещата под контрол. Нейна е честта да формулира окончателните изводи от целия процес при търсенето на решение.

Вижте още:

6 нужди и 2 страха — истинските двигатели на бизнеса

 


Свързано

Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова
Бърно – градът на бирата
Акценти05.08.2019
Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Каква чанта да изберем за офиса?
Акценти01.08.2019
Каква чанта да изберем за офиса?

Най-подходящите модели за работещи дами и господа.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова