Акценти12.09.2019

Бързащите мега градове

Необятните мегаполиси днес се разрастват с десетки километри, губят очертания и център, за да ни угодят в желанието да живеем на високи обороти.

Ина Герджикова
+6 снимкиБързащите мега градове

В малките градчета и селца навсякъде по света хората се поздравяват. Дори и да не се познават лично, етикетът на мащаба някак си го изисква. Колкото по-голямо става населеното място, а човечетата в него – точици, толкова повече се усеща културата на бързащите градски непознати. Неоглеждащи се, прецизни в това да не задържат погледа си върху чужд – капсулирани в малки, докосващи се, но несливащи се сферички на лично пространство. Слушалки, слънчеви очила, телефони, таблети, книги и най-важното – бързането: всички инструменти на самотното съществуване в несъразмерните мащаби на скоростно развиващите се градове. Необятните пространства днес се разрастват с десетки километри, губят очертания и център, превземайки лакомо пространството около себе си, подобно на футуристични механични чудовища. Към 2017 година мегаполисите са 37 на брой, като се очаква до 2030 г. да станат 41, според прогнозите на ООН. Градовете придобиват мащабната си титла, когато тяхното население надхвърли 10 милиона души от една разширяваща се или няколко обединени развиващи се области. Последният, присъединил се към редиците на гигантите, е Ченай, Индия – четвъртият мегаград в страната след Делхи, Мумбай и Калкута.

Кралят на мегаградовете е Токио

Ако попадате в японската столица за пръв път, вероятно си мислите, че постоянно държите картата наопаки. Около 22 часа ще са ви необходими да прекосите Токио пеша, от най-западната до най-източната точка – приблизително 100 километра. Токио формално не е град, а „метрополитна префектура“, която като структура съчетава елементи от градското и префектурното управление.

photo credit: ticbeat.com

Главозамайващите 38 милиона души наричат Токио и околните свързани райони свой дом и задвижват колелата на една от най-успешните икономики в световен мащаб. Кой би предположил, че този великан някога е бил селце на име Едо…

Светофарът свети в цвят "Задръстване"

Великанското сърце на Индонезия, Джакарта, също фактически не е град, а провинция, но носи специален статут на столица. Tъй наречената агломерация на име Джабодетабек (от имената на слелите се градове Джакарта, Богор, Депок, Тангерак и Бекаси) е втората по големина в света.

photo credit:cashessentials.org

Индонезийската столица заема челно място в класацията за най-тежък трафик, а новелистът Сено Гумира Ажидарма пише, че жителите й прекарват 10 години от живота си в трафика на мегаграда. Поетиката в случая може да е вярна, защото средностатистическият шофьор в Джакарта тръгва и спира над 33 хиляди пъти годишно. Друга интересна подробност е, че индонезийците са много запалени почитатели на пазаруването и не е необичайно моловете там да работят денонощно.

Бъдещите гиганти на Африка

Африка е темпераментен континент на много истории, лица, пейзажи и… бъдеще. В последните 35 години населението в градските райони се покачва от 27% на 40%, а между 2020 и 2050-а Африка ще бъде най-бързо урбанизиращата се част на света, според ООН. Навлизането на технологиите, развитието на икономиките, новите възможности и подобрението на живота са основни фактори за градовете на Черния континент да започнат да се разгръщат.

photo credit: uk.starsinsider.com

Трите гиганта под африканското слънце – Кайро, Лагос и Киншаса, ще бъдат последвани от още трима в близкото десетилетие. Най-бързо развиващият се мегаград Лагос в Нигерия се простира на 1171 кв. км с население над 21 милиона. Именно там се намира Ноливуд – една от най-големите филмови индустрии в света, заедно с Холивуд и индийския Боливуд. Нигерийското кино произвежда по 2000 филма на година. С най-съвременните технологии в ръцете и изобилие от млади режисьори, Ноливуд тепърва ще се разгръща в творческо отношение, привличайки стотици хора към грандиозния Лагос.

Призрачните градове на Китай

В обичайния ход на историята досега идват хора, установяват се заедно в село, то пораства и става град. Но бързащите китайски градове изпреварват своите хора. В бурно развиващата се и най-многочислена държава управниците предвиждат преместването на над 300 милиона души от селските райони в градовете.

photo credit: smartsafety-hub.hima.com

Призрачните градове на Китай надхвърлят 100 на брой и си имат всичко – модерни небостъргачи, луксозни комплекси, площади, изградена инфраструктура и транспортна мрежа, магазини, паркове, молове, стадиони… но нямат население. Най-големият призрачен град, Ордос Кангбаши, днес вече е почти пълен с хора. За него започва за пръв път да се говори през 2009 година, след като репортери от Time и Al Jazeera публикуват историята на „провалената утопия“ – градът без жители. Няма да мине много време, преди тези бъдещи гиганти да се запълнят с живот.

Град, направен от целия свят

Един не чак толкова фантастичен ден мегаполисите ще покрият повърхността на планетата в едно общо планетарно цяло, тъй начерения Екуменополис. Концепцията се споменава за пръв път от майстора на научната фантастика Айзък Азимов, който описва Трантор в поредицата си от книги, посветени на Империята и Фондацията.

photo credit: wallperio.com

Самия термин „екуменополис“ въвежда гръцкият архитект Константинос Доксиадис през 1967 г., за да опише идеята на сливане на гигантските градове в един цял свързан свят. Преди да бъдем свидетели на това, арх. Доксиадис предвижда да видим първия еперополис – междуконтинентален град – между Лондон, Париж, региона Рейн-Рур и Амстердам. Изпреварили физическото сливане на света в един град, ние вече живеем в него. И той се нарича интернет.

 

Вижте още: 

Най-скъпият град на света е...

Небостъргач без сянка - съвсем скоро

Хонконг, градската джунгла на Батман






Свързано

Очите са на фокус
Акценти15.10.2019
Очите са на фокус

"Истинското откривателство се състои не в търсенето на нови гледки, а в това да гледаме с нови очи" Маршал Пруст

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
До Галапагос в еко комфорт
Акценти14.10.2019
До Галапагос в еко комфорт

Или как да видите най-интересното от вулканичния архипелаг, без да съсипвате природата

Биляна Константинова Биляна Константинова
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата
Акценти10.10.2019
Новият календар на Lavazza се фокусира върху устойчивостта и бъдещето на планетата

За да преоткрием връзката ни с околната среда.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?
Акценти04.10.2019
Етикет, протокол, добри обноски – къде е мястото им в живота ни?

И защо в България няма традиции в обучението по етикет и протокол, докато в САЩ и Китай това е многомилионна индустрия?

Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия
Акценти02.10.2019
Всичко, което ви трябва за пътуване до Исландия

За да видите какво предлага страната, трябва да сте добре екипирани.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ulysse Nardin на гости в Монако
Акценти30.09.2019
Ulysse Nardin на гости в Монако

Как създаването на перфектния часовник не е просто надпревара с “времето”, а игра на здрави нерви, съчетана с майсторство

Стефан Пешев Стефан Пешев
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken
Акценти27.09.2019
Превод на пари по всяко време чрез приложението DSK mToken

Сигурни преводи и подпис на онлайн документи без нужда от интернет.

Теодора Георгиева Теодора Георгиева