Акценти05.02.2020

Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
+7 снимкиБанички с кашкавал, сирене и захтар

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 бр.

Photo credit: Андреа Маронян

Съставки:

  • 12 листа фини точени кори
  • 60 г разтопено краве масло
  • 100 г сирене, натрошено
  • 50 г кашкавал, фино рендосан
  • 50 г крема сирене или извара
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. захтар (ако не можете да намерите захтар, можете да си направите сместа сами – рецептата ще намерите под инструкциите за съхранение)

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: средна купа, плоска тава за печене, вилица, четка за готвене, голям нож

Photo credit: Андреа Маронян

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180ºС с вентилатор (или на 200ºС без вентилатор). Пригответе плоска тава с хартия за печене.
  2. В средно голяма купа смесете сиренето, кашкавала, крема сиренето и яйцето и разбъркайте с вилица, като оставите сместа настрана.
  3. Сложете корите една върху друга и ги нарежете на три части по дължина (по този начин ще имате общо 36 ленти). За всяка баничка отделете по 3 ленти и покрийте останалите с кърпа, за да не изсъхнат.
  4. Намажете 1 лентичка с малко масло, сложете втората лентичка като намажете и нея и сложете трета лентичка.
  5. B единия край на лентите сложете около 1 супена лъжица от сместа със сирената.
  6. Сгънете от края с пълнежа до другия край като оформите триъгълник. Сложете новооформената баничка в тавата и продължете с останалите.
  7. Когато приключите с оформянето, намажете всички банички с масло и поръсете със захтара.
  8. Печете 10-12 минути, докато хванат златист загар и оставете да изстинат за 5 минути преди сервиране.

Photo credit: Андреа Маронян

Съхранение:

•   Печените банички са най-вкусни на първия ден, но може да се съхраняват в кутия на стайна температура до 3 дни.

•   Можете да приготвите баничките предварително и да ги замразите. За целта направете стъпките от 2-5 и в тава с хартия ги сложете във фризера, докато станат твърди. След замразяване, баничките могат да се съхранят в плик за фризер или кутия. Когато решите да печете се пекат по същия начин, като добавите 5-10 минути към печенето.  

 

Рецепта за захтар:

  • 2 с.л. препечен сусам
  • 2 с.л. сушен риган
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 2 с.л сушена майорана
  • 4 с.л. сумак
  • 1 ч.л. сол

Всичко освен сусама се стрива с ръце, след което се добавя сусамът и се разбърква с лъжица. Може да се съхранява в буркан или в плик до 2 месеца.

 

Вижте още:

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 

 






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова