Акценти05.02.2020

Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
+7 снимкиБанички с кашкавал, сирене и захтар

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 бр.

Photo credit: Андреа Маронян

Съставки:

  • 12 листа фини точени кори
  • 60 г разтопено краве масло
  • 100 г сирене, натрошено
  • 50 г кашкавал, фино рендосан
  • 50 г крема сирене или извара
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. захтар (ако не можете да намерите захтар, можете да си направите сместа сами – рецептата ще намерите под инструкциите за съхранение)

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: средна купа, плоска тава за печене, вилица, четка за готвене, голям нож

Photo credit: Андреа Маронян

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180ºС с вентилатор (или на 200ºС без вентилатор). Пригответе плоска тава с хартия за печене.
  2. В средно голяма купа смесете сиренето, кашкавала, крема сиренето и яйцето и разбъркайте с вилица, като оставите сместа настрана.
  3. Сложете корите една върху друга и ги нарежете на три части по дължина (по този начин ще имате общо 36 ленти). За всяка баничка отделете по 3 ленти и покрийте останалите с кърпа, за да не изсъхнат.
  4. Намажете 1 лентичка с малко масло, сложете втората лентичка като намажете и нея и сложете трета лентичка.
  5. B единия край на лентите сложете около 1 супена лъжица от сместа със сирената.
  6. Сгънете от края с пълнежа до другия край като оформите триъгълник. Сложете новооформената баничка в тавата и продължете с останалите.
  7. Когато приключите с оформянето, намажете всички банички с масло и поръсете със захтара.
  8. Печете 10-12 минути, докато хванат златист загар и оставете да изстинат за 5 минути преди сервиране.

Photo credit: Андреа Маронян

Съхранение:

•   Печените банички са най-вкусни на първия ден, но може да се съхраняват в кутия на стайна температура до 3 дни.

•   Можете да приготвите баничките предварително и да ги замразите. За целта направете стъпките от 2-5 и в тава с хартия ги сложете във фризера, докато станат твърди. След замразяване, баничките могат да се съхранят в плик за фризер или кутия. Когато решите да печете се пекат по същия начин, като добавите 5-10 минути към печенето.  

 

Рецепта за захтар:

  • 2 с.л. препечен сусам
  • 2 с.л. сушен риган
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 2 с.л сушена майорана
  • 4 с.л. сумак
  • 1 ч.л. сол

Всичко освен сусама се стрива с ръце, след което се добавя сусамът и се разбърква с лъжица. Може да се съхранява в буркан или в плик до 2 месеца.

 

Вижте още:

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 

 






Свързано

Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева
Любов
Акценти14.02.2020
Любов

3 филма за 14 февруари.

Петя Бангьозова
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne
Акценти15.02.2020
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne

Испанците ще представят нова версия на своето електрическо хипер возило.

Биляна Константинова Биляна Константинова
19 основни стила в интериорния дизайн - част III
Акценти13.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част III

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
19 основни стила в интериорния дизайн - част II
Акценти10.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Как се казва уютът във вашия дом?

19 основни стила в интериорния дизайн - част I
Акценти08.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
2020 година обвита в аромати
Акценти07.02.2020
2020 година обвита в аромати

„Парфюмът е изкуството, което кара спомена да говори“ Франсис Куркджиян

София Павлова София Павлова
Магазини Selamore – мебели с история
Акценти06.02.2020
Магазини Selamore – мебели с история

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова