Акценти05.02.2020

Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
+7 снимкиБанички с кашкавал, сирене и захтар

Рукатка е една поизчезнала вече дума, за едно поизчезнало вече гърненце. Така се е наричал традиционният български глинен съд за подквасване на кисело мляко. 

Новата мандра в Драгана, чиито продукти ще носят търговската марка “Рукатка”, обещава да произведе продукт, който максимално да се приближи до традиционното и полезно за здравето кисело мляко, с което България се прослави по света. В изделията се влагат най-чисто краве мляко, произведено според всички изисквания за био-сертифициране и експертно подбрани закваски от най-добрите лаборатории.

 

Порции: 12 бр.

Photo credit: Андреа Маронян

Съставки:

  • 12 листа фини точени кори
  • 60 г разтопено краве масло
  • 100 г сирене, натрошено
  • 50 г кашкавал, фино рендосан
  • 50 г крема сирене или извара
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. захтар (ако не можете да намерите захтар, можете да си направите сместа сами – рецептата ще намерите под инструкциите за съхранение)

Photo credit: Андреа Маронян

Инструменти: средна купа, плоска тава за печене, вилица, четка за готвене, голям нож

Photo credit: Андреа Маронян

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180ºС с вентилатор (или на 200ºС без вентилатор). Пригответе плоска тава с хартия за печене.
  2. В средно голяма купа смесете сиренето, кашкавала, крема сиренето и яйцето и разбъркайте с вилица, като оставите сместа настрана.
  3. Сложете корите една върху друга и ги нарежете на три части по дължина (по този начин ще имате общо 36 ленти). За всяка баничка отделете по 3 ленти и покрийте останалите с кърпа, за да не изсъхнат.
  4. Намажете 1 лентичка с малко масло, сложете втората лентичка като намажете и нея и сложете трета лентичка.
  5. B единия край на лентите сложете около 1 супена лъжица от сместа със сирената.
  6. Сгънете от края с пълнежа до другия край като оформите триъгълник. Сложете новооформената баничка в тавата и продължете с останалите.
  7. Когато приключите с оформянето, намажете всички банички с масло и поръсете със захтара.
  8. Печете 10-12 минути, докато хванат златист загар и оставете да изстинат за 5 минути преди сервиране.

Photo credit: Андреа Маронян

Съхранение:

•   Печените банички са най-вкусни на първия ден, но може да се съхраняват в кутия на стайна температура до 3 дни.

•   Можете да приготвите баничките предварително и да ги замразите. За целта направете стъпките от 2-5 и в тава с хартия ги сложете във фризера, докато станат твърди. След замразяване, баничките могат да се съхранят в плик за фризер или кутия. Когато решите да печете се пекат по същия начин, като добавите 5-10 минути към печенето.  

 

Рецепта за захтар:

  • 2 с.л. препечен сусам
  • 2 с.л. сушен риган
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 2 с.л сушена майорана
  • 4 с.л. сумак
  • 1 ч.л. сол

Всичко освен сусама се стрива с ръце, след което се добавя сусамът и се разбърква с лъжица. Може да се съхранява в буркан или в плик до 2 месеца.

 

Вижте още:

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

 

 






Свързано

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Watches & Wonders
Акценти05.05.2022
Watches & Wonders

Чудесата на часовникарското изкуство за 2022

Емилия Колева Емилия Колева
Тиери Мюглер извън въображението
Акценти27.04.2022
Тиери Мюглер извън въображението

Ексцентричен, различен и изключително креативен, френският гений на модата трансформира жените в богини чрез пищни и възбуждащи въображението тоалети

Семенцето на магията 
Акценти17.12.2021
Семенцето на магията 

Емилия Колева Емилия Колева
The future in motion
Акценти07.12.2021
The future in motion

A New Momentum for Human Mobility

Ирена Комитова
Въпрос на стил: Dieci
Акценти16.03.2022
Въпрос на стил: Dieci

Kъдето идваш като гост, а си тръгваш като приятел  

Ирена Комитова
Monaco Yacht Show
Акценти16.03.2022
Monaco Yacht Show

Независимо дали се интересувате от потенциална покупка на яхта, взимане под наем, дизайн или мениджмънт, това е събитието на годината

Божена Панделиева