Акценти22.07.2019

Амитабх и дворецът на седмото изкуство

На български „да отидем на кино“ значи едно – но когато говорим с изпълнителния директор на международната верига кина Cine Grand, изразът придобива друго, вълшебно значение.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+5 снимкиАмитабх и дворецът на седмото изкуство

Наистина не разбирам защо у нас да кажеш, че всичко е „отишло на кино“ има такава конотация: винаги киното е било повод за вълнение. Като малка прекарвах почти цяло лято във Велинград, където бледорозовата сграда на читалището е същевременно място за социални мероприятия, кафене и, разбира се, кино. Цели лета с братовчедките ми гледахме филми, които тогава идваха в България с два месеца закъснение, но това не беше важно: бяха важни пуканките, които държахме в малките си, развълнувани ръце, сядайки на скърцащите столове. Тогава киното беше абсолютният и незаменим символ на свобода, лято и щастие.

Андреа Пунчева

Колко са се променили нещата! Днес филмите излизат едновременно в цял свят, креслата са по- удобни от тези у дома и пуканките са заменени с каквито ви хрумнат вкуснотии – брускети, пица на пещ, вегетариански изкушения… а лимонадата вече е крафт бира. Пораснахме... Поводът за равносметката е срещата ми с Амитабх Вардхан, изпълнителен директор на веригата киносалони Cine Grand, които имат две кина в София – в Park Center и в Sofia Ring Mall, а скоро очакват и нови локации, като насоката е към големите градове – Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново. Амитабх е познат на част от публиката тук и като лектор на първото издание на TEDxVitosha през 2018 г., където той пречупи човешката психология през киното.

Амитабх, пътувате по цял свят – от Дубай, Румъния и Сърбия, до Великобритания и САЩ, но сте в България до 4 месеца годишно. Колко различни са животът и бизнесът тук?

Всъщност не е толкова различно. Беше ми лесно да усетя и да разбера културата ви тук и това ми се струва най-важният елемент. Имате много места, където човек да отиде да медитира, да се свърже с природата или да си отдъхне – сещам се за Рилския манастир, но са много. Това са важните за мен фактори – чувстваш се свързан и заземен, т.е. страната не е толкова развита, че обществото да е напълно вглъбено в себе си и отцепено от заобикалящата го среда; същевременно държавата не е и недоразвита, че да ти липсват удобства. В това отношение България и Индия имат общо, защото и двете страни са развиващи се.

През последната година излязоха големи филми – „Бохемска рапсодия“, „Отмъстителите“, „Рокетмен“. Успявате ли да гледате всичко, което излезе?

О, ще ми се! Много би било хубаво, ако можех да ги гледам, но реалността е съвсем различна. Но иначе харесвам всякакви филми.

Как така всякакви? Никой не харесва всичко!

Не, наистина, така е. Или нека го кажем така: мога да открия удоволствие във всеки филм. Аз го гледам като качество на продукция, като диалог, като режисьорски решения, музика, осветление и всичко техническо. Наблюдавам нещата от различна гледна точка. А вкусът ми се променя и развива през годините. Когато бях млад – е, всъщност все още съм!, си падах по екшъни. И сега ги харесвам, но ако са изчистени, ако засягат човека и неговата мотивация. А ако се намесят Трансформъри, това ми идва в повече, защото те са едни огромни същества със  свръхумения. Започнах да харесвам драма, обожавам и филмите на ужасите… не знам защо. Но тях не мога да ги гледам сам, трябва да имам компания!

Мислили ли сте да участвате в създаването на филм?

Разбира се, минавало ми е през ума, но на шега. Никога не съм го мислил сериозно – това изисква умения, много различни от моите. А и на мен ми харесва да съм от тази страна на киното. Това е като с футбола – гледам го отстрани, харесва ми, но не го играя аз! Имам огромно уважение към продуцентите, към актьорите, работата им е ужасно трудна. Да разкажеш история за час и половина, да създадеш емоции у публиката и да ги ангажираш за толкова време – голямо умение е. Все си мисля, че моята работа е лесната част.

Какво ви харесва най-много в работата ви?

Най-много ми допада променящото се очакване на клиента, то е толкова динамично, че винаги търсиш нещо ново. Да, понякога това ти причинява безсънни нощи, но си струва.

Да, помня, когато киното беше по-скоро „бързо“ прекарване на време, беше един вид повърхностно. Сега, изглежда, е точно обратното: не е толкова какво ще гледаме, а как. Обкръжаващата среда около филма – преди и след него – е сякаш също толкова важна.

Абсолютно. Мислехме си едно време „Отивам да гледам филм“ и това беше. Всичко останало идваше на заден план. Тогава и опциите бяха по-малко, разбира се. Сега и критериите на публиката се вдигнаха, конкуренцията е различна и като потребител не отиваш само да гледаш филм, а си даваш сметка, че всъщност това е цялостно преживяване. Хората могат да гледат филмите навсякъде, да, на всякакви екрани. Но важното, когато дойдат при нас, е преживяването да бъде интерактивно, и то, по няколко начина. В крайна сметка кината са социално място, не е въпрос само на добър екран и хубави кресла – с които сме известни (сещате ли се за разтягащия се стол на Джоуи от „Приятели“? – бел. ред.). Има значение и къде се намира самото кино – сутрините на локацията ни в Park Center са посветени на детските филми и затова пространството има една динамика. Сега, представете си разликата между това и вечер в Sofia Ring Mall – тогава хората идват, за да прекарат повече време край планината, да се разходят по магазините, да хапнат преди или след филма, да дишат чист въздух. Това са две различни публики, възрастовият фактор, социално-икономическият, половият фактор трябва да се имат предвид, затова имаме и голямо портфолио.

В такъв случай, какво е различното в преживяването в Cine Grand?

Да, ще говоря за Cine Grand, но смятам, че e валидно за всяко кино. То е място и за събития: правихме заедно с вас, разбира се, сателитно излъчване на най-доброто от световната конференция TED с форматите TED in Cinemas и след това TEDxVitoshaLive (на които екипът на PREMIUM Lifestyle е организатор – бел.ред.), излъчваме „Большой театр“, опери и рок изпълнения, и се радвам да видя, че публиката приема добре това разнообразно съдържание. В Sofia Ring Mall имаме два ресторанта на територията на киното. Влагаме усилия социалните преживявания да са инклузивни, предлагаме и вегетариански, и веган ястия, имаме крафт бири. Предлагаме сокове и се стараем да отказваме децата от газираните напитки – е, всички хора, но децата особено. И най-малкият детайл има значение: осветлението в залата, звукът, колко е чисто в салоните, яркостта на екрана, дали пуканките са топли или пък достатъчно хрупкави, или достатъчно солени...

Всъщност каква е рецептата за най-хубавите пуканки?

Най-важното е да са топли. Това допринася за изживяването и да, понякога значи, че трябва да изчакате малко, понеже ние ги правим на момента и не държим готови пуканки да изстиват. Важното е царевицата да се е отворила, за да полепнат към нея маслото и солта. Имаме си точна рецепта за пропорциите! Освен солените пуканки имаме и такива с карамел – на които можете също да си сложите сол, както и нашите оригинални цветни като дъгата пуканки, те са любими на децата, но и възрастните много ги поръчват.

Как се сработвате с екипа, при положение че през повечето време ви няма?

Говорим си и сме открити, гледаме в една и съща посока. Когато пътувам до България например, не идвам, за да им търся грешките. А и ако има грешки, аз съм първият човек, който е отговорен. Не може да са техни грешки, без да са мои. Когато идвам, се старая да помагам, ако имат нужда от мен, в крайна сметка нали всички искаме да сме щастливи? Това значи да е доволен клиентът, тогава сме доволни и ние. Моя работа е да задавам пример и да ги уча на неща, да мога повече или да знам повече. За да се случва това обаче, трябва постоянно аз самият да влагам в себе си… защото имаме хора, които се учат ужасно бързо и това ме вдъхновява и аз да се старая постоянно да се развивам.

 

Вижте още L’Oréal покани 100 дами да плачат - вижте защо


Свързано

Пътуването продължава
Акценти20.08.2019
Пътуването продължава

Класически дизайн в съвременни фотоапарати – за хора, които не искат да останат незабелязани.

Николай Шабарков Николай Шабарков
Efoil - да полетиш над вълните
Акценти19.08.2019
Efoil - да полетиш над вълните

Сърфирай като професионалист и извън социалните мрежи!

Виктор Папазов
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година
Акценти15.08.2019
Българка е най-добър SPA мениджър в света за 2019 година

Надeжда Халачева, управител на Este Fitness & Spa,  спечели престижната награда на световния конкурс World Luxury Spa Awards

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега
Акценти12.08.2019
Emsculpt – процедура от бъдещето, сега

Отново във форма.

Сладки изкушения в Мадрид
Акценти08.08.2019
Сладки изкушения в Мадрид

Градът е познат не само със своите музеи, паметници и пикантни ястия, но и с невероятните си десерти, които очакват нашето пристигане.

Марияна Гаврилова
Бърно – градът на бирата
Акценти05.08.2019
Бърно – градът на бирата

Понякога най-неочакваните дестинации ти оставят най-красивите спомени.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Каква чанта да изберем за офиса?
Акценти01.08.2019
Каква чанта да изберем за офиса?

Най-подходящите модели за работещи дами и господа.

Сузана Бойчева Сузана Бойчева
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова