Акценти22.10.2019

30 години от някои от най-големите културни събития

Моментите, оставили своя отпечатък в световната история

Стефан Пешев Стефан Пешев
+13 снимки30 години от някои от най-големите културни събития

1989 година е време, белязано с надежди и разочарования, политически и културни промени. През 2019 се навършват 30 години от едни от най-паметните моменти в историята и е чудесен случай да си ги припомним.

photo credit: wonders-of-europe.com

Пирамидата в Лувъра

Една от гордостите на родината на шампанското безспорно е Лувъра. Създадена като военна крепост в миналото, днес това място е символ на световното културно богатство, а в се съхраняват над 380 000 екземпляра, в това число и картината с най-мистериозната усмивка - “Мона Лиза” на Да Винчи.

photo credit: cvent.com

Времето на хотел The Mirage

През 20-те години на миналия век Лас Вегас се превръща в рай за почитателите на хазарта. Начало на тази му слава полага Стив Уин, когато през 1989 г. открива хотел The Mirage. Със своите 3044 стаи, изкуствен вулкан, от който излиза "златна лава" и 53 м аквариум с най-разнообразни риби, хотелът се прочува като най-големия в региона, а това от своя страна популяризира хазартния туризъм. Лас Вегас пък си спечелва прозвището “град на греха”.

photo credit: inlife.bg

Падането на Берлинската стена

Началото на края за стената започва още на 08.11.1989 г., когато източногерманските граничари допускат демонстрантите, искащи мир и създаването на единна държава. Ехото от последвалите събития продължават да се чуват и днес.

photo credit: latimes.com

“Различната” музика

Годината на големите промени в политическия живот на Европа се отразяват и на музикалния бизнес, като на голямата сцена се появят скандалната Мадона, както и провокативната група, обявила се в защита правата на гейовете - Indigo Girls.

photo credit: electronics.howstuffworks.com

Появата на GPS

Накъде сме днес без GPS-а? Вероятно щяхме да стоим из прашните отбивки на някоя от множеството магистрали, докато разгъваме хартиената карта, за да се ориентираме точно в коя точка по нея се намираме. Голямата промяна в живота ни настъпва със създадената военна технология от Американския департамент по отбрана през 1989 година. Благодарение на флотилията от сателити в орбита, днес е възможно да използваме предимствата на глобалната мрежа за определяне на позиционирането си.

photo credit: morethanshipping.com

Раждането на световната мрежа

Животът на повечето от нас днес е немислим без интернет. Заслугата по създаване на глобалната мрежа се отрежда на британския учен Тим Лий, който за пръв път предлага единна компютърна мрежа, в която хората могат да споделят информация, без да притежават специализирани знания по програмиране.

photo credit: vesti.bg

Далай Лама печели Нобелова награда за мир

Когато Китай започва да провежда репресивна и агресивна политика спрямо тибетците, Тензин Гяцо, Далай Лама XIV, поставя пред света въпроса за мирното разрешаване на проблема, като подчертава важната роля, която трябва да изиграе международната общност. Въпреки че и днес е в изгнание, той  е символ на смирението и решимостта на един монах, гражданин и човек, който избира силата на словото и мира за разрешаване на важни политически проблеми, касаещи не само две нации, но и единното бъдеще на всички народи.

photo credit: edna.bg

Протестите на площад “Тянанмън​”

Преди 30 години се слага края на едномесечните протести на площад “Тянанмън”, които мирните граждани започват с надеждата да се промени комунистическото управление на страната и тя да се ориентира към западната демокрация. И до днес Пекин е критикуван от международната общност, но това сякаш не вълнува толкова властите, които са устремени да удържат водещата си позиция на технологична и военна сила.

photo credit: webcafe.bg

Премиерните филми

1989 г. е златната ера за филмовата индустрия. Припомняме си времето като период, в който почитателите на Индиана Джоунс затаяват дъх в поредната напрегната сцена, а децата се забавляват с “Малката русалка“. Това е и времето на видеокасетите и видеотеките, посещавани редовно от филмовите маниаци.

photo credit: flashnews.bg

Умира Салвадор Дали

За жалост преди 30 години светът се прости с един от най-великите и неповторими фигури на съвременното изкуство – Салвадор Дали. Испанският художник с емблематичен мустак създава не само сюреалистични творби, но и ни завещава множество фотографии и скулптури. Творчеството му е неповторимо, символ на индивиуализма и различния поглед върху живота и изкуството, а в творбите му откриваме много от неосъзнатите желания на човека. 

photo credit: nintendolife.com

Конзолата Nintendo's Game Boy

Много преди светът да полудее по Facebook и Candy Crush, Тетрис и Super Mario бяха завладяли вниманието на подрастващите. Появата на Game Boy на Nintendo промени света на игрите със своята издръжлива конзола, съчетана с по-дълъг живот на батерията и извади на “светло” играчите, които досега се криеха в домовете си, докато се опитват да минат следващото ниво на поредния шутър.

photo credit: clubz.bg

Най-голямата екологична катастрофа причинена от разлив на петрол

Преди 30 години в залива “Принц Уилям Саунд” се случва една от най-големите екологични катастрофи. След корабокрушение на танкер на компанията ExxonMobil, във водата попадат над 10,8 млн галона суров нефт, което унищожава морската фауна и причинява смъртта на множество птици, миди, тюлени и други морски обитатели в района.

photo credit: glaspress.rs

Цифровата телевизия прави първите си стъпки

Противно на очакванията на мнозина, първия телевизионен сигнал за цифровата телевизия се излъчва в Япония на 04.06.1989 г., с което телевизията променя изцяло предназначението си и престава да бъде само канал за новини, а предлага обогатени възможности на зрителите си – от мачове до анимационни сериали.

 

Всички тези събития оставиха своя отпечатък в световната история. За добро или лошо, те имат своята роля в живота на всеки от нас.






Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова