Акценти22.10.2019

30 години от някои от най-големите културни събития

Моментите, оставили своя отпечатък в световната история

Стефан Пешев Стефан Пешев
+13 снимки30 години от някои от най-големите културни събития

1989 година е време, белязано с надежди и разочарования, политически и културни промени. През 2019 се навършват 30 години от едни от най-паметните моменти в историята и е чудесен случай да си ги припомним.

photo credit: wonders-of-europe.com

Пирамидата в Лувъра

Една от гордостите на родината на шампанското безспорно е Лувъра. Създадена като военна крепост в миналото, днес това място е символ на световното културно богатство, а в се съхраняват над 380 000 екземпляра, в това число и картината с най-мистериозната усмивка - “Мона Лиза” на Да Винчи.

photo credit: cvent.com

Времето на хотел The Mirage

През 20-те години на миналия век Лас Вегас се превръща в рай за почитателите на хазарта. Начало на тази му слава полага Стив Уин, когато през 1989 г. открива хотел The Mirage. Със своите 3044 стаи, изкуствен вулкан, от който излиза "златна лава" и 53 м аквариум с най-разнообразни риби, хотелът се прочува като най-големия в региона, а това от своя страна популяризира хазартния туризъм. Лас Вегас пък си спечелва прозвището “град на греха”.

photo credit: inlife.bg

Падането на Берлинската стена

Началото на края за стената започва още на 08.11.1989 г., когато източногерманските граничари допускат демонстрантите, искащи мир и създаването на единна държава. Ехото от последвалите събития продължават да се чуват и днес.

photo credit: latimes.com

“Различната” музика

Годината на големите промени в политическия живот на Европа се отразяват и на музикалния бизнес, като на голямата сцена се появят скандалната Мадона, както и провокативната група, обявила се в защита правата на гейовете - Indigo Girls.

photo credit: electronics.howstuffworks.com

Появата на GPS

Накъде сме днес без GPS-а? Вероятно щяхме да стоим из прашните отбивки на някоя от множеството магистрали, докато разгъваме хартиената карта, за да се ориентираме точно в коя точка по нея се намираме. Голямата промяна в живота ни настъпва със създадената военна технология от Американския департамент по отбрана през 1989 година. Благодарение на флотилията от сателити в орбита, днес е възможно да използваме предимствата на глобалната мрежа за определяне на позиционирането си.

photo credit: morethanshipping.com

Раждането на световната мрежа

Животът на повечето от нас днес е немислим без интернет. Заслугата по създаване на глобалната мрежа се отрежда на британския учен Тим Лий, който за пръв път предлага единна компютърна мрежа, в която хората могат да споделят информация, без да притежават специализирани знания по програмиране.

photo credit: vesti.bg

Далай Лама печели Нобелова награда за мир

Когато Китай започва да провежда репресивна и агресивна политика спрямо тибетците, Тензин Гяцо, Далай Лама XIV, поставя пред света въпроса за мирното разрешаване на проблема, като подчертава важната роля, която трябва да изиграе международната общност. Въпреки че и днес е в изгнание, той  е символ на смирението и решимостта на един монах, гражданин и човек, който избира силата на словото и мира за разрешаване на важни политически проблеми, касаещи не само две нации, но и единното бъдеще на всички народи.

photo credit: edna.bg

Протестите на площад “Тянанмън​”

Преди 30 години се слага края на едномесечните протести на площад “Тянанмън”, които мирните граждани започват с надеждата да се промени комунистическото управление на страната и тя да се ориентира към западната демокрация. И до днес Пекин е критикуван от международната общност, но това сякаш не вълнува толкова властите, които са устремени да удържат водещата си позиция на технологична и военна сила.

photo credit: webcafe.bg

Премиерните филми

1989 г. е златната ера за филмовата индустрия. Припомняме си времето като период, в който почитателите на Индиана Джоунс затаяват дъх в поредната напрегната сцена, а децата се забавляват с “Малката русалка“. Това е и времето на видеокасетите и видеотеките, посещавани редовно от филмовите маниаци.

photo credit: flashnews.bg

Умира Салвадор Дали

За жалост преди 30 години светът се прости с един от най-великите и неповторими фигури на съвременното изкуство – Салвадор Дали. Испанският художник с емблематичен мустак създава не само сюреалистични творби, но и ни завещава множество фотографии и скулптури. Творчеството му е неповторимо, символ на индивиуализма и различния поглед върху живота и изкуството, а в творбите му откриваме много от неосъзнатите желания на човека. 

photo credit: nintendolife.com

Конзолата Nintendo's Game Boy

Много преди светът да полудее по Facebook и Candy Crush, Тетрис и Super Mario бяха завладяли вниманието на подрастващите. Появата на Game Boy на Nintendo промени света на игрите със своята издръжлива конзола, съчетана с по-дълъг живот на батерията и извади на “светло” играчите, които досега се криеха в домовете си, докато се опитват да минат следващото ниво на поредния шутър.

photo credit: clubz.bg

Най-голямата екологична катастрофа причинена от разлив на петрол

Преди 30 години в залива “Принц Уилям Саунд” се случва една от най-големите екологични катастрофи. След корабокрушение на танкер на компанията ExxonMobil, във водата попадат над 10,8 млн галона суров нефт, което унищожава морската фауна и причинява смъртта на множество птици, миди, тюлени и други морски обитатели в района.

photo credit: glaspress.rs

Цифровата телевизия прави първите си стъпки

Противно на очакванията на мнозина, първия телевизионен сигнал за цифровата телевизия се излъчва в Япония на 04.06.1989 г., с което телевизията променя изцяло предназначението си и престава да бъде само канал за новини, а предлага обогатени възможности на зрителите си – от мачове до анимационни сериали.

 

Всички тези събития оставиха своя отпечатък в световната история. За добро или лошо, те имат своята роля в живота на всеки от нас.


Свързано

Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I
Акценти12.11.2019
Най-големите провали на най-успешните хора в историята - част I

Колко криволичещ може да бъде пътят към успеха?  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Почти документално
Акценти10.11.2019
Почти документално

Tри истории, които да си откраднете сами

Петя Бангьозова
Човешка клетка с големината на цял град
Акценти06.11.2019
Човешка клетка с големината на цял град

Работата на Дейвид Болински е феноменална - графиките и анимациите му са за илюстрация на жизнените процеси в нашето тяло и за работата на клетките ни променят изцяло съвременното обучение в природните науки.

Ирена Комитова
География на внезапния успех
Акценти05.11.2019
География на внезапния успех

Топ 3 на местата по света, превърнали неочаквания късмет в трайно постижение

Спайдърмен с турбийон
Акценти03.11.2019
Спайдърмен с турбийон

Последното часовникарско бижу на RJ е издръжливо като супергерой

Биляна Константинова Биляна Константинова
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те
Акценти02.11.2019
13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Ретрото не излиза от мода

Наталия Иванова
На върха няма място за всички
Акценти01.11.2019
На върха няма място за всички

А ако има, това връх ли е всъщност?

Емилия Колева Емилия Колева
EmSculpt – след вторите две процедури
Акценти29.10.2019
EmSculpt – след вторите две процедури

Всички сме гледали множество футуристични филми, в които героите влизат в лековити капсули или басейни и излизат “чисто нови” - със заздравели рани, отстранени тумори, изгладени лица и с жизненост на 20-годишни младежи. 

Ирена Комитова