Акценти13.02.2020

19 основни стила в интериорния дизайн - част III

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
+5 снимки19 основни стила в интериорния дизайн - част III

Домът е там, където е сърцето. А най-хубавият дом е този, в който сърцето се чувства уютно и стилът е в хармония с индивидуалността на обитателите си. Малко са хората, които познават в подробности теченията на интериорния дизайн и по какво се различават Hollywood Regency, Transitional Décor, Boho Chic и Everyday Coastal Glamor. Кои са най-популярните направления в интериорния дизайн? Ето накратко как да се ориентирате по-лесно.

 

MID-CENTURY MODERN

 

Един от най-богатите интериорни дизайни на всички времена, Mid-Century Modern заема най-доброто от 50-те и 60-те за ясно retro Danish усещане. Опростени, праволинейни силуети, натурални форми, меки тапицерии и акцент върху функционалността са отличителните белези на Mid-Century Modern стила. Благодарение на това е много удобно да се премине от един Traditional интериорен дизайн към Mid-Century Modern само с няколко леки промени.

Допълнително практично удобство е, че мебелите в този стил изглеждат много добре в почти всяко помещение и са подходящи акценти за постигане на богати и разнообразни интериори от дневната до работния кабинет.

INDUSTRIAL

Photo credit: agcdecor.com/industrial-interior-design

Самото име провокира асоциация със складови и заводски съчетания. И съвсем правилно, тъй като Industrial интериорният дизайн залага на изчистена, донякъде мъжествена и минималистична атмосфера. Неутрални цветови палитри, рециклирани машинни елементи, убити нюанси, натурална дървесина и необработен метал загатват за ретро-урбанистични мотиви с усещане за Steampunk.

Industrial стилът се препоръчва за малки жилища, тъй като създава впечатление за отворени пространства и височина, подчертани от масивните декоративни машинни части.

Ако искате само да загатнете такъв стил, можете да го постигнете с добавянето на декоративни акценти от необработен метал в избрани кътчета от дома.

ECLECTIC

Photo credit: archello.com/project/maisonette-p155

Сходен с бохо декора, но с категоричен елемент на зрялост, в основата на Eclectic интериорния дизайн са вибриращата жизненост, уникалните декорации и екстравагантните, но луксозни мебели.

Дръзки цветове, текстури и десени са събрани на едно място, за да изградят богат микс от удобство и изисканост. Макар че може да създаде подвеждащото впечатление, че в този микс може да влезе всичко, Eclectic стилът е най-вече последователност и добре съчетани нюанси. 

MODERN FARMHOUSE

Топлота, практичност, комфорт и отпускаща атмосфера са отличителните белези на този дизайн. Топъл и приканващ, Modern Farmhouse e препратка към провинциалните домове с уникален контраст между луксозно и опростено за постигане на специфичната атмосфера на домашен уют.  

Rustic Country елементи, обогатени с микс от Industrial, Minimal и скандинавски акценти превръщат пространството в уникално място с предимствата на всички включени стилове.

MODERN COUNTRY

Photo credit: decoraid.com

Modern Country стилът изгражда интериора ви от динамично съчетани пластове грапави, неравни повърхности и естествени материали за топло, комфортно, класическо излъчване на помещенията. От вътрешните масивни греди на тавана и носещите греди в помещението до ценни находки – акцентите в индустриален стил, Modern Country придава на дома изискан вид и усещане за “au naturel”.

ART DECO

Photo credit: decoraid.com

Ако вкусовете ви клонят към богати декорации с усещане за бижу, този стил, популярен през 1920 година, би бил най-подходящият избор за вашия дом. Интериорът, решен в Art Deco, предизвиква незабавна асоциация с богатство: елегантен, разкошен и бляскав, той е бил истински образец за шик и разкош през 20-те години на XX век.

ASIAN ZEN

Photo credit: homeanddecor.com.sg

Основна част от източните философии е постигането на хармония и спокойствие в дома. За постигането на това усещане Asian Zen дизайнът залага на висок клас елегантно обзавеждане, подреденост и семпли линии. Така можете да оставите мислите си да се съсредоточат във важни за вас теми, без заобикалящият интериор да ви разсейва. 

 

Вижте още:

19 основни стила в интериорния дизайн - част I

13 Мid-century стола за изискано усещане от 50-те

Магазини Selamore – мебели с история


Свързано

Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева
Любов
Акценти14.02.2020
Любов

3 филма за 14 февруари.

Петя Бангьозова
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne
Акценти15.02.2020
Hispano Suiza отива в Женева с Carmen Boulogne

Испанците ще представят нова версия на своето електрическо хипер возило.

Биляна Константинова Биляна Константинова
19 основни стила в интериорния дизайн - част II
Акценти10.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
19 основни стила в интериорния дизайн - част I
Акценти08.02.2020
19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Как се казва уютът във вашия дом?

2020 година обвита в аромати
Акценти07.02.2020
2020 година обвита в аромати

„Парфюмът е изкуството, което кара спомена да говори“ Франсис Куркджиян

София Павлова София Павлова
Магазини Selamore – мебели с история
Акценти06.02.2020
Магазини Selamore – мебели с история

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
На сафари със SkySafari
Акценти04.02.2020
На сафари със SkySafari

Не пилеете излишно време в пътуване, а се наслаждавате в пълнота на африканското приключение.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Банички с кашкавал, сирене и захтар
Акценти05.02.2020
Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян