Акценти10.02.2020

19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
+7 снимки19 основни стила в интериорния дизайн - част II

Домът е там, където е сърцето. А най-хубавият дом е този, в който сърцето се чувства уютно и стилът е в хармония с индивидуалността на обитателите си. Малко са хората, които познават в подробности теченията на интериорния дизайн и по какво се различават Hollywood Regency, Transitional Décor, Boho Chic и Everyday Coastal Glamor. Кои са най-популярните направления в интериорния дизайн? Ето накратко как да се ориентирате по-лесно.

 

SHABBY CHIC

Photo credit: media.rooang.com

Набрал голяма популярност през средата на 80-те и 90-те като един от топ стиловете за интериорен дизайн, интересът към Shabby Chic в един момент се отдръпва заради незаслужено погрешното мнение, че изглежда твърде старомодно.

Преди всичко Shabby Chic се основава на Antique и Vintage French дизайни и обзавеждане с категоричен акцент върху комфорта. А още по-важно, излъчването на този стил има очарованието на обичан, уютен дом, подслонявал поколения наред. С мекота и ефирен нюанс на женственост, Shabby Chic обединява Traditional интериорния дизайн с фини намеци от Farmhouse стила.

Представете си бял мек диван с пластове пухкави покривала и възглавнички, старинен, леко захабен вид на боята по дървените мебели и орнаментни акценти като позлатено френско огледало.

COASTAL

Photo credit: linkedin.com

Не бихме искали да показваме пристрастие към определен тематичен интериор, но има нещо новаторско и комфортно в подбрания микс от Coastal и Beach House елементи, който придава изразен характер на помещението.

Coastal интериорният дизайн залага на лека, светла, въздушна атмосфера, често залагаща на живи неутрални цветове. Типичната цветова гама за този стил включва оттенъци на светло-синьото и зеленото, вдъхновени от играта на океанските вълни под лъчите на слънцето, и вариации на кремаво и бежово за отпускащ елегантен завършек.

HOLLYWOOD REGENCY

Photo credit: satuwarna.me

Популярен от 40-те до 60-те и отново през 90-те, Hollywood Regency е един от „вечните“ стилове за интериорен дизайн – елегантен, свеж и разнообразен, приятно съчетаващ елементи от Art-Deco със зрялото усещане за луксозен шик. Стилът допуска ефектното съчетаване на френски старинни мебели, изчистени линии, ярки цветни акценти и супер-шик акценти от кристали, огледала и блестящи повърхности.

Макар да може да се определи като традиционен интериор подходящ за ежедневието, Hollywood Regency е всичко друго, но не и демоде по дух – това е стил, който винаги привнася модерна и позитивна енергия в жилището.

SCANDINAVIAN

Photo credit: interiordesignparadise.com

Скандинавският стил за интериорен дизайн набира все повече популярност в последните години. Интериорите в този стил са с подчертана простота на линиите. Изключително функционален и минималистичен, скандинавският дизайн се характеризира с омекотените органични форми, играта с текстури и отпускащото очарование на пространствата, решени в свежо бяло и кадифени оттенъци на сивото.

Цветните акценти идват от предмети на изкуството и отделни текстилни елементи – пухкав малък килим, плюшена завивка, меки възглавнички по дивана.

Един от най-лесните за изграждане в дома дизайни, същината на скандинавския интериор е в балансирания и грижливо подбран микс от елементи, носещ спокойствие и чувство за уют.

URBAN MODERN

Photo credit: wallpaperup.com

Като върхов акцент на космополитния стил, Urban Modern дизайнът е перфектен за елегантен градски живот със съчетанието си от луксозни съвременни, модерни и индустриални влияния за вдъхновяващ и винаги актуален подход към интериора. Това може да е микс от бляскави акценти от различни епохи в дом, който дръзко хармонира с начина на живот на стопаните си.

BOHEMIAN

Един от вечните и винаги популярни стилове за интериорен дизайн, бохо стилът представлява спокойна свобода, безусловно шеметна и пленяваща. Бохо е комфортна смесица от екзотични находки, винтидж и ретро мебели, щастливо открити по разпродажби и по време на пътувания по света, а също и заигравка с Eclectic стила чрез добавените намеци за ежедневен блясък в кристали и натурални полускъпоценни камъни, тъкани с мъниста, пищни екстравагантни или нежни бижута и обща отпускаща атмосфера.

Ако вече разполагате с разнообразие от различни мебели и се възхищавате на идеята за красиво смесени комбинации, това може да е идеалният интериорен стил за вашия дом.

 

Вижте още:

19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Магазини Selamore – мебели с история

26,5 млн. долара за тайната къща на Люк Скайуокър


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова