Акценти08.02.2020

19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Как се казва уютът във вашия дом?

Наталия Иванова
+6 снимки19 основни стила в интериорния дизайн - част I

Домът е там, където е сърцето. А най-хубавият дом е този, в който сърцето се чувства уютно и стилът е в хармония с индивидуалността на обитателите си. Малко са хората, които познават в подробности теченията на интериорния дизайн и по какво се различават Hollywood Regency, Transitional Décor, Boho Chic и Everyday Coastal Glamor. Кои са най-популярните направления в интериорния дизайн? Ето накратко как да се ориентирате по-лесно.

MINIMALIST

Photo credit: COURTESY OF OWENSCORP

Минимализмът е един от подчертано съвременните стилове за интериорен дизайн. Заради отличаващите го изчистени форми и цветове често е погрешно асоцииран със студената и некомфортна строгост, което обаче е далеч от истината. Всъщност специфичен негов под-стил е т.нар. топъл минимализъм, който подчертава спокойната изчистена елегантност и уют.

Когато се говори за минимализъм, трябва да мислим за семпъл финес, умело съчетан с комфортен разкош и функционалност. Ключовото за този стил е усещането за много простор благодарение на монохромните тапицерии, обраните цветове и премерените декоративни акценти, предназначени за красота и функционална употреба. Усещането за този стил е сходно с това в съвременните галерии за изкуство и музеите с техния умерен подход към запълването на пространството само с най-необходимите елементи, които в същото време придават жив органичен или абстрактен драматизъм.

CONTEMPORARY

Photo credit: Thomas Loof

Макар приликите между Modern Interior и Contemporary Interior тенденциите да са видни, има и ясни разлики, които ги правят уникални всеки сам за себе си.

Contemporary е строго съвременен дизайн, докато Modern Interior направленията могат да означават всичко напредничаво от 50-те години до ранните такива на 2000. Contemporary Interior дизайн трендовете разчитат и на повече свобода при подбора на форми и елементи, докато Modern залага строго на квадратните форми, графичните линии и подчертаната „модерност“.

TRADITIONAL

Traditional направлението е основата и първоизточника на почти всички интериорни решения. И неслучайно. Този стил ви дава пълната свобода да моделирате жилищното си пространство по собствен вкус, комбинирайки обзавеждане, цветови гами и аксесоари, които отразяват категорично вашата индивидуалност и начин на живот.

Ако изберем Traditional за стил на дома си, можем без колебание да заложим на дълбочина и пластове, традиционен бежов мек диван, персийски килим и ретро кресло. Елегантната особеност тук е специфичната съвременна лекота на текстурите и добавената картина.

TRANSITIONAL

Photo credit: jannwisdomdesigns.com

Сигурно се питате каква е разликата между толкова сходните на вид Traditional и Transitional дизайни? Сякаш, когато сравнявате изображенията за двата стила, всичко изглежда еднакво.

Ключовото различие, правещо Transitional интериорите уникални и различни от традиционния подход в обзавеждането, е съчетанието на изпитани и доказани стилови елементи, съчетано с модерни съставки, които разчупват строго еднотипния вид на помещението. Transitional е вашият стил, ако се местите в ново, по-голямо жилище, запазвайки любими части от обзавеждането си, но желаете да освежите новия си дом с детайли, без да губите привичната му елегантност.

Основен компонент в Transitional интериорния дизайн е балансът между неочаквания микс елементи и придаването на топлота и усещане за релакс.

RUSTIC

Вдъхновен от дейностите на открито и представляващ комбинация от фермерски и индустриален интериори, Rustic стилът акцентира върху визия, близка до природата с акценти на износеност, натурална дървесина, камък и кожа в неочаквани комбинации за изненадваща изисканост.

Rustic ви позволява да съчетаете мебели, подчертаващи личния ви стил - плюшени дивани, осветителни тела, представляващи обикновени крушки със семпъл полилей или дори без такъв, и уникални кожени столове.

FRENCH COUNTRY

Photo credit: idntimes.com

Сходен с Transitional Modern интериорните дизайни, French Country е очарователна смесица от Antique French, Shabby Chic и Farmhouse интериорни елементи с балансиран дух на зрялост.

Ако имате интерес към този стил за вашия дом, съчетайте класически диван, столове в стил Louis VI, тапицирани с Mid-Century Modern геометрични мотиви, еклектичен подбор от произведения на изкуството и минималистична масичка за кафе. Специфичната особеност на French Country е разнообразният микс от добре подбрани съчетания.

 

Вижте още:

Магазини Selamore – мебели с история

Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част I

Pininfarina задава нови архитектурни стандарти


Свързано

IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите
Акценти10.07.2020
IWC Schaffhausen и Том Брейди: 4 минути, които ще искате да си подарите

Born of a Dream: A boy from San Mateo е късометражен филм за мечтите и правилния тайминг

София Павлова София Павлова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Празнуваме живота
Акценти08.07.2020
Празнуваме живота

Chic & Cozy – Born to Be Alive

София Павлова София Павлова
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Укротяване на голямото синьо
Акценти16.03.2020
Укротяване на голямото синьо

Hacker-Craft – безпогрешен усет към детайла

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
При индианците ембера - машината на времето
Акценти09.03.2020
При индианците ембера - машината на времето

От Панамския канал до племето разстоянието е по-малко от час и... повече от осем века.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова