Акценти23.08.2019

11 природни забележителности в Южна Америка, които ще ви оставят без дъх

Южна Америка притежава впечатляваща природа, която с лекота взима ума на всеки любител пътешественик, отправил се в нейна посока.  

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
+22 снимки11 природни забележителности в Южна Америка, които ще ви оставят без дъх

От най-големия водопад в света, през един от най-дълбоките каньони на планетата, до реката с най-яркия червен цвят, минаваме през 11-те най-зашеметяващи природни красоти на континента.

 

Анхел, Венецуела

Най-високият водопад на земята с потресаващите си 979 метра предлага великолепна гледка на падащи води от ръба на планината Ауян Тепуи. Намиращ се в националния парк Канайма, водопадът е познат и като Керепакупай меру, както го нарича местното население пемони. Скрит в дълбините на усамотена джунгла, посещението на водопада може да се осъществи единствено чрез лодка или малък самолет.

angel falls

photo credit: beautifulworld.com

Каньо Кристалес, Колумбия

Позната още като „реката, която е избягала от рая“, Каньо Кристалес, се намира в Национален парк „Ла Макарена“. Красивите й яркочервени води примамват туристите всяка година, а посещенията в периода юни-ноември са най-чести заради цъфтежа на светло червените водорасли, които правят водата още по-кървава и я превръщат в уникална природна забележителност, която задължително присъства в списъка на посетителите на континента.

cao cristales

photo credit: infobae.com

Перито Морено, Аржентина

Намиращ се в Националния парк Лос Гласиарес, Перито Морено е третият най-голям резерват със свежа вода в света и, необичайно за ледниците, уголемява размерите си с всяка изминала година. За всички почитатели на авантюристичните дестинации и приключения, ледникът дава възможност за туристическа обиколка по самия лед, която трае около 5 часа.

perito moreno

photo credit: nomadasaurus.com

perito moreno

photo credit: nomadasaurus.com

Игуасу, Аржентина и Бразилия

Най-голямата водопадна система в света се намира на границата между Аржентина и Бразилия. Водеща началото си от река Игуасу, почти половината от водопада попада в така нареченото „Дяволско гърло“ – величествен порой с размери 82 х 150 х 700 метра. За любителите на силни усещания, водопадът се явява най-подходящата дестинация в цяла Южна Америка – какафонията от шум и водни капки е истинско преживяване за сетивата.  

iguasu falls

photo credit: thewildlifediaries.com

iguazu falls

photo credit: thewildlifediaries.com

Салар де Уюни, Боливия

Най-голямото солено езеро в света се разпростира на площ от 10 582 кв. км. Пленяващата природна красота със своите неповторими панорамни гледки го превръщат в една от най-популярните дестинации в природния туризъм на континента. В „мокрия“ сезон – между януари и февруари – солните повърхности се покриват с тънък слой вода, която им придава истински сюрреалистичен вид.

solar de uyuni

photo credit: beautifulworld.com

solar de yuouni

photo credit: beautifulworld.com

Пантанал, Бразилия

В природния регион, обхващащ най-големите тропически влажни зони в света и с големина 170 000 кв.км, можем да срещнем изключително разнообразни биологични видове. Известен още като южноамериканския еквивалент на сафари, регионът дава подслон на над 1 000 вида птици, 300 вида бозайници и близо 500 вида влечуги. Тук само най-смелите ги очаква и неуловимият ягуар.

pantanal

photo credit: wikipedia.org

Атакама, Чили

Като най-сухата пустиня в света, Атакама притежава уникална екосистема и е едно от най-необикновените места, които можем да посетим в цяла Южна Америка. Приликата й с  Марс и повърхността на Луната я правят истинска филмова звезда – често можем да я срещнем в ролята на една от двете планети.  Пустинята Атакама е и едно от най-добрите места, където можем да наблюдаваме звездите.

atacama desert

photo credit: cityexpress.com

Кайетур, Гвиана

Най-големият водопад с единична струя в света е висок 226 метра и се намира в национален парк Кайетур. Величествен природен феномен, водопадът е четири пъти по-висок от Ниагарския и приблизително два пъти по-висок от водопада Виктория.

kaieteur falls

photo credit: beautifulworld.com

kaieteur falls

photo credit: myadventuresacrosstheworld.com

Лагуна Колорада, Боливия

В буквален превод „цветна лагуна“ е плитко езеро с червеникави наноси и водорасли, които придават красив червен цвят на водите му. Разположено близо до Салар де Уюни, соленото езеро е част от задължителните места за посещение, като тук можем да срещнем няколко вида от красивата птица фламинго.

laguna cuorta

photo credit: intrepidtravel.com

Ленсойс-Мараненсис, Бразилия

Живописният национален парк, намиращ се в щата Мараняо, е съставен от поредица големи бели вълнообразни пясъчни дюни. Въпреки че изглежда като пустиня, всъщност паркът е подложен на редовни дъждове, тъй като се намира извън басейна на Амазонка. Пълната красота на лагуните можем да наблюдаваме, ако планираме туристическа обиколка на местността в периода между юни и септември.

lencois

photo credit: gadventures.com

Каньон Колка, Перу

Един от най-дълбоките каньони в света и втория по дълбочина в Перу – двойно по-дълбок от Гранд Каньон - се простира на 3 270 метра дълбочина. За любителите фотографи и колекционери на спиращи дъха гледки няма, наистина няма, по-вълнуваща дестинация в цяла Южна Америка. Това е и домът на величествения южноамерикански кондор - нищо не може да се сравни с гледката на тази птица в полет над най-дълбоката пропаст на планетата.

colca canyon

photo credit: wikipedia.org

 

 

Вижте още:

Южна Америка, уловена в 4 срещи

Перу – повече от магия

 


Свързано

Бързащите мега градове
Акценти12.09.2019
Бързащите мега градове

Необятните мегаполиси днес се разрастват с десетки километри, губят очертания и център, за да ни угодят в желанието да живеем на високи обороти.

Ина Герджикова
11-те coolest songs ever и как са създадени
Акценти11.09.2019
11-те coolest songs ever и как са създадени

Най-емблематичните парчета в музикалната история.

Ивайло "Нойзи" Цветков
Резервацията - невъзможна!
Акценти10.09.2019
Резервацията - невъзможна!

Ресторант в Северна Швеция е сред заведенията в света, където е най-трудно да запазиш маса.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Веднъж в живота! Да се гмуркаш с Жан-Мишел Кусто
Акценти04.09.2019
Веднъж в живота! Да се гмуркаш с Жан-Мишел Кусто

На вас как ви звучи пролетно подводно приключение във Фиджи?

Биляна Константинова Биляна Константинова
В постоянно търсене на изключителния сладолед
Акценти03.09.2019
В постоянно търсене на изключителния сладолед

Няма неподходящо време за сладолед, но температурите навън са високи, изкушението дебне от всеки ъгъл. Къде да намерим специални предложения – вижте по-долу.

Най-луксозните летища в света
Акценти30.08.2019
Най-луксозните летища в света

Откриване на нови места, среща с нови хора и опитване на непозната храна – пътуването е едно от най-прекрасните занимания, които можем да си подарим.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Бизнес чанта, куфарче или раница – кой вариант е подходящ за вас и вашия бизнес?
Акценти29.08.2019
Бизнес чанта, куфарче или раница – кой вариант е подходящ за вас и вашия бизнес?

Дълги, продуктивни дни в офиса или чести командировки – изборът на чанта зависи от начина, по който вие правите бизнес.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
Ferrari и вълните
Акценти26.08.2019
Ferrari и вълните

“Моторите са като жените. Нужно е да знаеш, къде да докоснеш”- Eнцо Ферари

Стефан Пешев Стефан Пешев
Часовникът Awake е избран за срещата на Г-7 в Биариц
Акценти24.08.2019
Часовникът Awake е избран за срещата на Г-7 в Биариц

Необходимостта от усилия на международно ниво за опазване на океаните ще бъде една от темите на срещата на високо равнище във френското градче.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева