Събития23.01.2018

The World In 2018 Gala Dinner Sofia

Прогнозното събитие на списание The Economist за първи път в София.

+15 снимкиThe World In 2018 Gala Dinner Sofia

Първото за България прогнозно събитие на сп. The Economist The World In 2018 Gala Dinner се проведе в обновената зала 3 на НДК, в която ще се състоят официалните срещи в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС през следващите шест месеца. Наред със Сингапур, Хонконг, Ню Йорк, Лондон и Атина, София също се нареди сред домакините на това изключително събитие.  Международни делегати, посланици, висши мениджъри, бизнес лидери и анализатори имаха възможността да се включат в дискусията за предизвикателствата пред света през 2018, в която участваха министър Лиляна Павлова, еврокомисар Мария Габриел, Пламен Русев, създател на Webit, Марчин Олендер, мениджър „Публична политика и връзки с правителството“ на Google, арх. Пламен Мирянов, председател на борда на директорите на Arteks Engineering и Любомир Минчев, основател на Telelink.

1

Събитието започна с представяне на основните теми за предстоящата година, маркирани от редактора на сп. The Economist Джон Андрюс – противопоставянето между „тръмпизма“ и „макронизма“ или затворен срещу отворен свят; интересни предстоящи избори в Бразилия, Мексико, Италия и междинните в САЩ; преплитането между спорта и политиката на наближаващите Олимпийски игри в Южна Корея и световното първенство по футбол; очакваните промени в управленските фигури на Япония, Куба и вероятно Саудитска Арабия. Според Андрюс има голяма вероятност през 2018 година да бъде открита ваксина срещу маларията. „2018 година ще бъде емблематична година“, прогнозира той.

2

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова поведе дискусията на вечерта, като подчерта, че по време на председателството ще се говори и пише на български език. Тя представи пред делегатите на събитието приоритетите и програмата на правителството за нашето председателство, като допълни изказването си с любопитни за чуждестранните гости факти за България. „Страната ни е втора в света по богатство на минерални извори след Исландия, трета по артефакти след Италия и Гърция, заемаме първото място като износител на лавандулово масло и производител на най-качественото розово масло“, разказа министър Павлова. Тя изрази и убедеността си, че България може да се превърне в дигитален хъб на Балканите предвид възможностите и инвестициите в тази сфера през последните няколко години.

Изказването на министър Павлова беше допълнено от вдъхновяващите филми, създадени от арх. Пламен Пламенов Мирянов и фондация „Нашият дом е България“. „Глаголицата“ и „Розобер“ са кратки видеа, показващи емблематични картини от страната ни, разказващи за нашата история и традиции, с които да се гордеем.

3

 “2018-та година е преломна в много отношения за Европа и света”, каза еврокомисар Мария Габриел. Тя посочи, че от нас самите зависи дали ще трансформираме предизвикателствата във възможности. „Цифровизацията е основен двигател на икономиката и трябва да продължим инвестициите в нея. Само стойността на икономиката на данни може да достигне 739 милиарда евро до 2020 г., което се равнява на 4% от БВП. Но когато говорим за икономически растеж, трябва да имаме дългосрочен поглед. Хоризонтът ни дават високопроизводителните изчислителни технологии, които са мой приоритет. Нужно е да върнем Европа на картата на високотехнологичните световни сили“, апелира комисар Габриел. Европейската комисия вече обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа. Мария Габриел подчерта необходимостта от целенасочени усилия в посока киберсигурност и предотвратяване на зачестяващите кибератаки.

4

Амбициозен пакет от мерки за подобряване на политиката на ЕС в тази област са първата стъпка, но за изпълнението им са нужни и добре подготвени специалисти с цифрови умения. „За да отговори на този дефицит, Европейската комисия дава своя принос чрез програми като Европейската програма за умения, Европейската и националните коалиции за цифрови умения и работни места, схемата „Цифрова възможност“, която ще даде възможност на близо 6000 студенти да придобият практически опит в областта на технологиите чрез трансграничен стаж“, обясни българският еврокомисар. „2018-та година е ключова за единния цифров пазар. Само свързвайки идеите и действията си ще можем да направим така, че цифровата трансформация да работи за всички нас. Нашите граждани и предприятия трябва да видят Европа като световен цифров лидер“, каза още Мария Габриел.

Пламен Русев, създател на Webit, сподели визията на своята фондация – да се преоткрие бъдещето на Европа чрез интелигентна специализация в Централна и Източна Европа, както и проекта София да се превърне в дигитална столица. Той предложи България да създаде платформа за финанcиpане на ІCО компании.

5

“Докато индустриалната революция беше свързана с фабрики и производство, дигиталната се гради върху платформи“, каза Любомир Минчев основател и CEO на Telelink. Той посочи, че четвъртата индустриална революция има три основни измерения: скорост, обхват и ефект. Тя се развива експоненциално, за разлика от предишните. Дигитализацията вече е започнала да трансформира повечето индустрии, но ефектът върху компаниите, независимо, че е значителен, все още съвсем не е пълен. Любомир Минчев обясни, че в много от секторите влиянието на цифровизацията предстои да се усети сериозно и да промени начина, по който функционират, като например финансовите услуги, транспорта, управлението, земеделие, здравеопазване и др.

6

Конферентната част на събитието приключи с филма, представящ страната ни по повод българското председателство на Съвета на ЕС „Няма как да не се влюбиш в нея“. „Азбуката и езиците ни може и да са различни, но докато течаха тези кадри, по лицата на всички ви се четеше универсалния език на усмивката“, коментира Джон Андрюс. The World in 2018 Gala Dinner завърши с традиционния въпросник, на който гостите трябваше да отговорят, като се позоват на публикациите, съдържащи се в печатно издание „Светът през 2018“.

Повече снимки може да разгледате в галерията.

Златни спонсори: Arteks Engineering, Telelink

Бронзов спонсор: ПОК „Доверие“

Винен спонсор: Todoroff Wine Cellar

Регионален медиен партньор: сп. “Икономист”, S Media

Логистичен партньор: DHL
IT партньор: Sieben
PR партньори: Creative Solutions и MB Comms.


Свързано

Как премина първият Visa Premium Golf Day
Събития09.07.2018
Как премина първият Visa Premium Golf Day

Със спортното и развлекателно събитие компанията положи началото на прекрасна традиция в подкрепа на голфа и неговете фенове в България.

Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Теодора Георгиева
Visa кани своите Premium и Business картодържатели на голф турнир
Събития18.06.2018
Visa кани своите Premium и Business картодържатели на голф турнир

Остават само броени дни до Visa Golf Day, затова не изпускайте своя шанс да се запишете.

Жените могат да бъдат опасни
Дизайн и култура08.06.2018
Жените могат да бъдат опасни

Изцяло дамският римейк на „Бандата на Оушън” ще ви покаже защо

Евелин Цанева
Какво прави един силен бранд за най-добрите си клиенти?
Събития31.05.2018
Какво прави един силен бранд за най-добрите си клиенти?

Кани ги на първия тенис турнир Visa Tennis Cup

Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.
Събития18.05.2018
Как се създава нация от мечтатели? С 5000 безплатни билета.

Младежи между 16-23 г. ще се срещнат с хуманоиден робот и велосипеда на бъдещето в рамките на Webit.X

Идеите, задвижващи напредъка
Събития16.05.2018
Идеите, задвижващи напредъка
Евелин Цанева
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit
Събития05.05.2018
Почти разпродадени са изложбените площи на Webit

Сред 200-те изложители на юбилейното десето издание има павилиони на цели държави

Visa Tennis Cup
Събития03.04.2018
Visa Tennis Cup

Premium картодържателите на Visa ще могат да покажат своите спортни умения в единствения тенис турнир за семейства и приятели.