Събития27.04.2022

Очевидното и отвъд него на TEDxVitosha 2022

На 25 юни ще търсим невидимото заедно

Елена Николова Елена Николова
+3 снимкиОчевидното и отвъд него на TEDxVitosha 2022

Колко често сте чували: „Вярвай на очите си“, и колко: „Не вярвай на очите си“? Привидно противоположни, тези предупреждения са доказателство, че в живота е трудно да останеш в рамките на обективното и често сме принудени да избираме – какво да видим, какво да игнорираме и в крайна сметка – в какво да вярваме.
Иронията на XXI век – векът, в който на теория сме най- свързани и най-информирани – е, че опасността от дезинформация и манипулация в търсене на мигновените удоволствия никога не е била по-голяма. Сега повече от всякога, вместо да се радваме на безбройните възможности, които се явяват пред нас, се чувстваме парализирани и стресирани. Неслучайно едно от най- популярните видеа на водещата платформа за споделяне на идеи TED е „Парадоксът на избора“ на психолога и професор Бари Шварц. С над 16 милиона гледания по света, тезата на г-н Шварц, обоснована с редица научни експерименти, е, че много на брой възможности не водят автоматично до щастие, напротив – водят до бездействие и недоволство. А в друго популярно TED видео – „Защо сме щастливи“, потвърдено отново с интересни експерименти, авторът Дан Гилбърт се противопоставя на идеята, че можем да бъдем щастливи само ако получим това, което искаме. Напротив, нашата „психологическа имунна система“ ни позволява да се чувстваме истински щастливи даже когато нещата не протичат по план. Припомнете си и принципите зад камера обскура (от лат. „тъмна стая“) – опростено оптично устройство, което позволява да се получат оптични изображения на реални обекти. Технологията, която прави съвременната фотография възможна. Любопитното е, че изображенията, които виждаме с очите си, всъщност са обърнати, но нашият мозък „коригира“ инверсията.
Всички примери идват да покажат, ако не и да докажат, че

не е надеждно да вярваме на очите си.

Не и на 100%. Въпреки че са вторият най-развит орган в организма след мозъка, понякога очите могат да лъжат. Именно мозъкът е този, който в голяма степен определя границите на нашето зрение и слепите точки, той решава върху какво да се фокусираме и какво да размажем. Визуалните възприятия са базирани най-вече на „преживяванията“ на мозъка и поради тази причина илюзиите работят. Но той също може да бъде измамник.

Колко пъти взимате решения за бъдещето, базирани на стари случки? А не е ли всеки момент различен? Тук и сега никога няма да се повтори по същия начин. Древногръцкият философ Хераклит е казал: „Човек никога не стъпва в една и съща река, защото реката вече не е същата и човекът вече не е същият“. Единственото постоянно нещо е промяната. Опитът ни предпазва от грешки и ни учи да не повтаряме старите такива, но, от друга страна, ни кара да прибързваме и да не преценяваме реално ситуацията. Допълнително усложнение внася и склонността ни сами да се заблуждаваме, като понякога виждаме нещо там, където го няма, и обратното.

Игрите, продиктувани от собствените ни страхове, тревоги и най-дълбоки желания, са най-опасни. Мозъкът ни е сбор от преживявания, конструкция на собствения ни живот, микс от възпитание, среда, опит, емоции и чувства. Но нашият живот, колкото и богат да е, представлява само едната страна на монетата, защото дава една-единствена перспектива към света, една гледна точка – нашата собствена.

Да вярваме ли на сетивата си?
Да вярваме ли на интуицията си?

Отговорът може и да е заключен някъде дълбоко във въображението на поредния гений в „Уолт Дисни“ или дълбоко в недрата на Земята, докъдето все още човечеството няма достъп. А може и да е някъде точно пред очите ни?

Няма прости отговори на комплексни въпроси, но трудните избори са благословия. TED беседата „Как да вземаме трудни решения“ на философa Рут Чанг разглежда сложните избори като дар, а не проклятие. Тя ни съветва да приемаме предизвикателните моменти като възможност да изследваме себе си, да разберем повече за собствените си ценности и да изградим бъдещото си аз.

Ако търсите вдъхновение и искате да научите нещо ново, обърнете се към TED. Платформата ви среща с много и различни гледни точки, предизвиква ви да вярвате или да се съмнявате в това, което виждате с очите и съзнанието. TED дава изява на мнения и разкрития, които ви карат да преразглеждате реалността, да се ровите с любопитство в своята собствена глава и в света, да намирате отговори на въпросите, които ви вълнуват. TED винаги е пътеводна звезда в търсене на иновативните идеи, които разтърсват познатото и разширяват комфортната зона.

Светът на TED не е черно-бял, а шарен и често ни превръща от зрители в главни действащи лица. TED e преживяване, което остава дълбока следа във възприятията ни.

Вече 5 години TEDxVitosha представя на сцената лектори с идеи, които ни вдъхновяват, натъжават, развеселяват, може дори да ни ядосат, но не ни остават безучастни.

Предстоящото издание нa TEDxVitosha на 25 юни ще се случи в Зала 2 на НДК, Театър „Азярян“ и ще постави темата за „Отвъд очевидното“.

В рамките на съботния ден лектори от страната и чужбина ще пречупят през своята призма очевидното, партньорите ни ще изненадват гостите, а след 16:00 ч. ни очаква и приключение на Витоша планина. В рамките на отвъд очевидното ще разберем дали „най-същественото е невидимо за очите“, както е казал Малкият принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери, или пък сърцето крие също толкова много невидими тайни.

Отвъд очевидното е константна тема в TED, защото ни кара да не се задоволяваме с това, което е сега, а напротив – предизвиква ни да си представим какво може да бъде и след това да ни вдъхновява да го изградим.
Отвъд очевидното ни кара да намерим пресечните точки между технологията и изкуството (като NFT) или да преоткрием теми, които, освен че са смешни, могат да спасят света (като комедията).
Отвъд очевидното ни кара да погледнем човек в неравностойно положение отвъд неговия физически недъг (като параолимпиец).
Отвъд очевидното ни помага да погледнем невидимото и да го превърнем във видимо (като данните).
Отвъд очевидното показва как личната тъга може да бъде катализатор и за позитивна колективна промяна (като донорството).
Отвъд очевидното е да дадете допълнителна функционалност на нещо тривиално (като хотел-електроцентрала).
Отвъд очевидното е да разширите границите на собственото си съзнание (и да разберете как работят психотропните вещества).

TEDxVitosha 2022 поставя невидимото от пръв поглед в светлината на прожектора. Но преди да откриеш какво има отвъд, следва да познаваш очевидното. Моят отговор на това голямо предизвикателство е, че само в търсене отвъд може да разберем по-добре очевидното, само в надскачане на възможностите ни може да определим границите си. Едното не може без другото. А най- хубавото е да познаваш и двете страни и да имаш избор. Да знаеш, че светът е по-голям и по-шарен от твоите две очи. И в зависимост от нуждите да използваш капацитета на окото във всичките му измерения – да му се довериш или да смениш перспективата с едно просто движение на стойката на тялото.

Затварянето на очите никога не  работи – не може да игнорираме това, което не разбираме. Напротив. Само със знание може да останем гъвкави и адаптивни към промените на заобикалящия ни свят, само знанията могат да ни въоръжат с невидима бронежилетка срещу катаклизмите в живота.
За да опознаем ограниченията на погледа, трябва да познаваме слепите точки на окото. За да прогледнем, трябва да намерим и зрителния нерв. Знаете ли, че винаги гледаме в носа си, но в повечето случаи мозъкът го игнорира?

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА TEDxVitosha НА 25 ЮНИ, ЗА ДА ОГЛЕДАМЕ ПО-БЛИЗО ОЧЕВИДНОТО И ДА РАЗБЕРЕМ ЗАЩО МОЗЪКЪТ НЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВА САМО С НЕГО, А ВИНАГИ ТЪРСИ КАКВО ИМА ОТВЪД.


Свързано