Събития08.05.2013

Le Crazy Horse: изкуството на съблазнителните бурлески

Най-екстравагантното парижко кабаре се пренася в София на 17 и 18 май, за да ни потопи във вълшебния свят на изтънчените бурлески.

+4 снимкиLe Crazy Horse: изкуството на съблазнителните бурлески
Като част от световното си турне Forever Crazy, на 17 и 18 май в София, ще можете да потънете във фантазията на спектакъла и да съпреживеете великолепието на безброй светлини, класическа кабаретна музика и иноваторска хореография.

Днес Le Crazy Horse е истинска икона на френската столица, забележителност нареждаща се до Айфеловата кула и Champs-Elysées. Със своите оригинални и изтънчени изпълнения, с перфектните женски тела, облечени в ефектни светлини, то е запазена марка, разпознавана в цял свят.

Невероятната история започва през 1951 година, когато художникът и изключителен ценител на изкуството Ален Бернарден решава да отвори кабаре, вдъхновен от американските бурлески след края на Втората световна война. Той управлява клуба и създава собствени традиции на Le Crazy Horse в продължение на 43 години, до своята смърт през 1994. Почти 20 години след   него, легендарното кабаре все още следва стриктно изискванията и правилата на своя създател.

Запазената марка на Le Crazy Horse – еротични, изтънчени номера, изпълнявани от танцьорки, облечени в светлини. Светлинните ефекти създават визуална илюзия, от която никога не можете да бъдете сигурни докрай дали момичетата са напълно голи.

За да запази магията на еротичния спектакъл, Ален Бернарден е бил категоричен на тема дискретност – от създаването на кабарето красивите бурлески са влизали и излизали в сградата от отделен вход, за да не бъдат забелязани без грим преди или след шоуто.
 
И до днес гримьорните на бурлеските от Le Crazy Horse са зона напълно забранена за мъже. А на еротичните музи е било абсолютно забранено да имат връзки с клиенти, правило стриктно спазвано и до днес. Веднага след всяко шоу момичетата се откарват директно до домовете им с таксита.

Мистерията около личността на красавиците от Le Crazy Horse се поддържа и от друга традиция - истинските им имена да се пазят в дълбока тайна, а те да преминават през кръщаване със закачливи псевдоними, като например Zula Zazou, Jade Or, Psykko Tico и Nooka Karame. Любопитен факт е, че на официалния сайт на Le Crazy Horse е обявено, че чаровната Хана Шашана е българка.

Идеята на Бернарден да даде оригинални имена на момичетата цели да внуши на публиката, че изкусителките са събрани от различни краища на света. И днес действително е така – момичетата идват от над 15 страни, включително Франция, Австралия, Нова Зеландия, Русия, Италия, Швейцария и Румъния.
 
Всяка година хиляди професионални танцьорки и балерини кандидатстват за едва 20-те места в трупата на Le Crazy Horse. След одобряването им, в рамките на няколко месеца красавиците преминават през строго обучение, за да усвоят идеално движенията и философията на танца на модерната бурлеска.

Всички танцьорки в Le Crazy Horse се избират така, че да си приличат максимално. Целта е момичетата да създадат вълшебната илюзия, че са една и съща жена. Изискванията на господин Бернарден от преди 60 години се прилагат и до днес – всяка трябва да е висока от 168 до 172 см, а теглото и мерките са стриктно упоменати в договора. Идентичният размер и форма на гърдите са абсолютно задължителни. Силиконът, пластичните намеси и татуировките са табу, тъй като концепцията на Le Crazy Horse от самото си създаване е да бъде празненство на естествените женски форми.
И така - нека шоуто да започне!

Годишно 2,500 чифта чорапи, 500 литра грим и 300 червила в специално създадения за Le Crazy Horse цвят "Rouge Crazy" се използват от танцьорките.
 
90 минутното представление се състои от 14 чувствени изпълнения с паузи, в които да си поемете въздух и да отпиете глътка шампанско. Всяко представление в последните 30 години започва с емблематичния танц „God Save Our Bareskins”, изпълняван от голите бурлески с разпознаваемите шлемове на британската кралска стража. Мениджърката на Le Crazy Horse Андре Дайсенберг обяснява, че хореографията на традиционния марш е дело на лейтенант от британската армия.

Черешката на тортата е изпълнението Crisis? What Crisis!, считано за най-сексапилния танц на Le Crazy Horse, в който изкусителката излиза на сцената напълно облечена и разбира се... всички дрехи падат в стилна танцова интерпретация на световната криза.
 
Една от най-известните гост звезди на шоуто Le Crazy Horse е изумителната Дита фон Тийз, която неведнъж се е присъединявала към трупата със солово изпълнение. Други гост звезди са Кармен Електра, Памела Андерсън, Кели Брук и Имодести Блейз... както и Кристиян Луботин! Не, не, създателят на божествените обувки не е танцувал под светлините на прожекторите, но е първият мъж излизал някога на сцената на Le Crazy Horse.
Говорейки си за знаменитости - Анди Уорхол, Мадона, Принс, Жан Пол Готие, Дейвид Линч, Стивън Спилбърг и дори президентът Кенеди са само малка част от знаменитостите, които редовно са се наслаждавали на съблазнителните движения на бурлеските.
В 60-годишната история на кабарето милиони хора са оставали омагьосани от хипнотизиращите им движения и от неповторимо зрелищния спектакъл.
 
Една от легендите на клуба, разказва как една вечер Аристотел Онасис пристигнал без предупреждение в заведението, но всички места били заети и буквално нямало нито един стол, на който да настанят важния гост. Келнерът се извинил любезно и помолил г-н Онасис да заповяда друга вечер. „Не ме интересува, че няма места, искам да гледам шоуто. Дайте ми просто един сандък да седна”, казал Онасис и действително наблюдавал шоуто без да се интересува от удобството.
И така - готови ли сте да последвате примера му?

текст: Ина Герджикова
снимки: Али Махдави

Свързано

А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“
Акценти02.12.2019
И наградата печели… Адвокатско дружество „Мургова и партньори“

 „Адвокатска кантора на 2019“ - когато участието в градежа на по-справедлив свят бива възнаградено.

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат
Акценти20.11.2019
Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат

Престижният форум за висше часовникарско изкуство отваря врати за масовата публика

Биляна Константинова Биляна Константинова
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
30 години от някои от най-големите културни събития
Акценти22.10.2019
30 години от някои от най-големите културни събития

Моментите, оставили своя отпечатък в световната история

Всеки от нас е творец
Акценти19.10.2019
Всеки от нас е творец

Максимилиан Калед, основател на The Pop Up Agency, която решава задания и предизвикателства пред клиентите си за 48 часа.

Емилия Колева Емилия Колева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Какво да посетим през месец октомври
Акценти03.10.2019
Какво да посетим през месец октомври

8 събития през месеца, обогатяващи културния ни мироглед

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Лунните фази, хванати в часовник
Стил27.08.2019
Лунните фази, хванати в часовник

Jaeger-LeCoultre Dazzling Rendez-Vous Moon изразява почитта към красотата на нощното небе с новата версия на Dazzling Rendez-Vous Moon.

Иван Григоров