Събития22.12.2021

Global Citizen Forum 2021

Бъдещето е в движение.

Емилия Колева Емилия Колева
+6 снимкиGlobal Citizen Forum 2021

Да бъдеш гражданин на света е нещо много повече от това да можеш свободно да пътуваш и да се чувстваш еднакво добре където и да отидеш. Да бъдеш гражданин на света означава преди всичко да бъдеш отговорен – да живееш със съзнанието, че твоите действия и решения днес имат значение за някого на хиляди километри от теб утре. Означава да успяваш да мислиш и да живееш отвъд собствените си граници, да бъдеш отворен към другите – да разбираш и да живееш в мир с различните от теб.

Това си мисля в самолета на път за София след двудневната конференция Global Citizen Forum, която се проведе в Обединените арабски емирства на 12 и 13 декември 2021. Толкова много впечатления, срещи със забележителни личности, смислени разговори и нов поглед към множество теми останаха в съзнанието ми, че ми бяха нужни дни, за да осмисля поне част от тях. Събитието се проведе под патронажа на Н.В. Шейх Сауд Бин Сакр Ал Касими, управляващ емирство Рас-ал-Хайма, в края на една трудна година и отправи поглед към бъдещето. „Future in Motion” беше темата, която обедини и събра в емирство Рас-ал-Хайма държавници, политици, спортисти, поп-звезди, артисти, лидери, визионери, активисти, изпълнители, модели, икономисти от всички краища на света. Благодарение на тях всички се опитахме да прозрем какво ни очаква в следващите месеци и години и си дадохме сметка, че бъдещето не е някакво имагинерно понятие, което ние пасивно просто чакаме да се случи. Ние сме участници в него и чрез собствените си действия именно ние определяме какво ще е то.

Имах привилегията да поговоря лично с някои от лекторите в двудневната програма. Тук ще споделя само част от онова, което споделиха, а подробен разказ за всеки от тях очаквайте в следващия брой на PREMIUM Lifestyle.

Арман Артон, създател на Global Citizen Forum, българин от арменски произход, роден в Пловдив, израснал в Канада.

“Това, че днес тук са толкова много хора, дошли от целия свят, въпреки усложненията и ограниченията за пътуване, означава, че всички те вярват в нашата кауза. Онова, което най-много искам да постигнем, е да променим възприятието, концепцията за мигрантите. В момента поради най-различни причини, основно политичестки, думата “мигрант” е натоварена с негативно значение, а това не бива да бъде така.”

Кристофър Вос, главен преговарящ на ФБР в кризисни ситуации със заложници, автор на книгата, посветена на изкуството на преговорите “Never Split the Difference”.

“Работех на гореща телефонна линия за самоубийства. Тогава научих много за воденето на преговори. Дори ми е трудно да определя кое беше по-удовлетворяващо – да помагам на другите или на себе си. От практиката си съм разбрал, че колкото и трудни да са едни преговори (дори да ви се струва, че няма изход), ако отсрещната страна продължава да е във връзка с вас, това означава, че тя все още има интерес да постигне успех. Тогава не бива да се отказвате и е добър момент да зададете въпрос, на който да ви отговорят с “Не”. Например: “Готови ли сте да се откажете/провалите?”.

Халима Аден, модел и активист от Кения, родена в бежански лагер. Халима е първата жена, която се явява на конкурс за красота Мис Минесота, носейки хиджаб. Тя е и първият модел с буркини и хиджаб в изданието Sports Illustrated.

“Много бих искала младите момичета да знаят, че могат да бъдат смели и да опитват нови неща, да не се страхуват да рискуват и да търсят промяна. Особено за младите жени е важно да имат глас. Много хора си мислят, че понеже носим хиджам, ние сме потиснати. Държа да отбележа, че всичко е въпрос на избор. Никоя жена, която има правото да избира в какво да вярва, не може да бъде потисната.”

Крейг Лийсън, журналист, телевизионен водещ, създател на филма на “Океан от пластмаса”.

“20 световни компании са отговорни за една трета от въглеродните емисии. Ние като граждани и потребители сме длъжни да им потърсим отговорност. Всеки долар, който харчим, отива в нечий джоб – не е ли важно да знаем кой е той и какво прави за планетата ни?”

Дейвид Шрайър, американски футурист, автор и предприемач.  

“Още от дете съм пленен от научната фантастика и хората, които “рисуват” как би могъл да изглежда светът в бъдещето. Бъдещето не е нещо, което ни се случва – ние имаме силата да му влияем. Затова наричам себе си футурист, а не футуролог. Фуртурулогът е човек, който описва бъдещето, а футуристът го определя.”

Емануел Кели, певец и филантроп от Ирак. Емануел може да разкаже историята си от момента, в който двама войници го намират полужив като бебе, захвърлен в картонена кутия. Те го спасяват, като го оставят в дом за сираци в Багдад. Емануел е роден с увреждания по крайниците… и с прекрасен глас, който светът открива по време на изпълнението му на X Factor в Австралия. Той се запечата в съзнанието ми като един от най-ярките участници в Global Citizen Forum. Човек-символ, какъвто всеки от нас има нужда да срещне поне веднъж в живота си.

“Да докажа на всички, че грешат. Това ме е движело през годините. Но постепенно то се превърна в “да докажа на себе си, че съм прав”. Да се харесвам и обичам, да се познавам, да прегърна човека, когото съм – това ми отне време. Аз съм различен, и това е ок.”

Global Citizen Forum 2021 завърши с великолепна гала-вечеря с музикални изпълнения от Никол Шерцингер, Уайклиф Жан, Емануел Кели, Афроджак и забележителното присъствие на неотразимата Ева Лонгория.

 


Свързано

Мисия Silver Spitfire – успешна
Акценти16.12.2019
Мисия Silver Spitfire – успешна

Поглед от облаците

София Павлова София Павлова
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
А ти супергерой ли си?
Акценти05.12.2019
А ти супергерой ли си?

„Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли“, казва д-р Атанас Скатов, който не престава да изкачва най-високите върхове на планетата.

София Павлова София Павлова
Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат
Акценти20.11.2019
Салонът в Женева празнува юбилей с изцяло нов формат

Престижният форум за висше часовникарско изкуство отваря врати за масовата публика

Биляна Константинова Биляна Константинова
Няма нужда да обичате вино...
Акценти11.11.2019
Няма нужда да обичате вино...

...Но ако го обичате, животът става толкова по-шарен

30 години от някои от най-големите културни събития
Акценти22.10.2019
30 години от някои от най-големите културни събития

Моментите, оставили своя отпечатък в световната история

Стефан Пешев Стефан Пешев
Всеки от нас е творец
Акценти19.10.2019
Всеки от нас е творец

Максимилиан Калед, основател на The Pop Up Agency, която решава задания и предизвикателства пред клиентите си за 48 часа.

Емилия Колева Емилия Колева
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд
Акценти05.10.2019
7 бели ризи в памет на Карл Лагерфелд

Проектът почита следата, която дизайнерът остави в световната модна индустрия

Биляна Константинова Биляна Константинова
Лунните фази, хванати в часовник
Стил27.08.2019
Лунните фази, хванати в часовник

Jaeger-LeCoultre Dazzling Rendez-Vous Moon изразява почитта към красотата на нощното небе с новата версия на Dazzling Rendez-Vous Moon.

Иван Григоров