Събития31.07.2023

Говорят лидерите - в Hyatt Regency Pravets Resort

Новооткритият хотел от веригата Hyatt бе домакин на престижно събитие в туристическия сектор

+5 снимкиГоворят лидерите - в Hyatt Regency Pravets Resort

Туристическият форум "Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор" се проведе в обновения Hyatt Regency Pravets Resort, който съвсем наскоро отвори врати за първите си гости. Събитието събра водещи фигури от туристическата индустрията и експерти, които се включиха в задълбочени дискусии относно настоящото състояние на туристическия сектор и неговите перспективи. Със специалното участие на Джулия Симпсън, президент и изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC), форумът си постави за цел да дефинира проблематиката, да осигури трибуна за иновативни идеи и да положи основите за растеж на туристическата индустрия.

В събитието участваха Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020), която бе модератор на дискусиите, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Такуя Аояма, вицепрезидент „Развитие“ на Hyatt International за Европа, Близкия Изток и Африка, Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG,  Сийка Кацарова, президент на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и Живко Иванов, вицепрезидент на БСБСПА.

„Секторът на туризма в България показа забележителни резултати във възстановяването след предизвикателствата вследствие на пандемията. Страната ви не само продължава да създава сигурна и привлекателна среда за туризъм, като се развива и надгражда, но има и огромен принос към положителното развитие на сектора в целия регион. Българските морски дестинации преживяват нов подем по отношение на популярност сред туристите, както и привличане на нови групи туристи, които са в търсене на атрактивни дестинации. Природните даденостите на страната ви се простират отвъд широките плажни ивици и красивите планински пейзажи, които предлагат отлични условия за практикуване на ски и зимни спортове“, каза Джулия Симпсън по време на събитието.

Според цитираните данни от Доклада за икономическото въздействие 2023 на WTTC, приносът на сектор туризъм към българската икономика за 2019 г. е в размер на 14,789 милиарда лева или 9.9%. Очакванията на WTTC за 2023 г. са да достигнем да бъде 7.4% или 11,440 милиарда лева.

 „По време на форума фокусът ни бе поставен върху предизвикателствата, пред които е изправена туристическата индустрия, а дискусиите обхванаха стратегии за преодоляване на препятствията и възползване от възможности, както и нови подходи и иновативни решения, с които сектор туризъм да разгърне пълния си потенциал“, заяви Николина Ангелкова.

Специално внимание се обърна и върху интегрирането на изкуствения интелект (AI), който прави революция в различни индустрии, включително туризма. „Приложенията трансформират начина, по който пътешествениците планират своите пътувания, взаимодействат с дестинациите и получават персонални препоръки. AI позволява персонализирани маркетингови кампании, като сегментира клиентите въз основа на техните предпочитания, демографски данни и поведение, както и системи за динамично ценообразуване, които регулират цените в реално време въз основа на различни фактори като търсенето и наличността“, обобщи Николина Ангелкова.

„След многомилионен ремонт и успешна прoмяна на бранда днес отваряме Hyatt Regency Pravets Resort. Щастлив съм, че можем да споделим това събитие с нашите партньори – корпоративни и професионални, в рамките на нашата конференция за предизвикателствата и възможностите в туризма. Висока чест е участието на г-жа Джулия Симпсън, както и присъствието на г-жа Ирена Георгиева и г-н Такуя Аояма. Получихме гледни точки от хора с различен професионален профил за този толкова интересен и обсъждан бизнес – туризма. Тази дискусия и предстоящият музикален празник задават тона за бъдещото развитие на Hyatt Regency Pravets Resort като пазарен лидер и предпочитано място за срещи и събития в България“, каза Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG.

В рамките на форума участниците дискутираха дигиталната трансформация в областта на туризма, както и опростяването на процедурите за издаване на визи, което определиха като ключов фактор за развитието на туризма. Предимството на електронните визи, с които да се улеснят пътуванията и да се привлекат повече посетители, трябва да бъде приоритет за правителствата. Сред новите тенденции в сектора е и туристите да се интересуват все повече от влиянието, което оказват върху околната среда и да търсят дестинации, които дават приоритет на устойчивостта. Събитието не само потвърди ангажимента на България към устойчивия туризъм, но също така е важна крачка за насърчаване на сътрудничество и иновации в сектора.


Свързано