От редакторите23.12.2018

Bon Voyage!

Някои от най-полезните съвети как да пътуваме правилно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиBon Voyage!

Четиридесет и няколко държави, четири континента. Това сочи личната ми статистика, макар че много по-вълнуващата част от историите се крие не в числата, а в обясненията как съм се научила на по-долните правила за безпроблемни пътешествия. В Мароко, например, окончателно затвърдих убеждението си, че уличната храна е за предпочитане пред тази в ресторантите, а в Кипър за първи и единствен път празнувах Нова година в хотел. Летището във Виена ме открехна колко голяма стойност имат VIP салоните, а на полета до Кения осъзнах важността на шаловете. Представям ви личния си списък с най-важните правила, докато пътувате:

Моето златно правило, с което се съобразявам във всеки етап: поддържането на добро настроение през цялото пътуване е приоритет номер 1. Това включва сигурност, лекота, бързина на придвижването, вкусно хапване и всичко друго, което прави живота приятен.

 • Помните ли стария трик с набутването на сгънати на топка чорапи в обувките, за да спестите място в куфара? Безпроблемното прекарване започва от вкъщи: опаковайте само нужното и го направете ефикасно. По-леките дрехи от тънки материи отиват в куфара, по-тежките или дебели връхни дрехи обличате на момента.
 • И един съвет, който заслужава отделна подточка: подредете дрехите си, като ги навивате на руло, а не сгънати на купчина. Или пък ги разстелете по цялата дължина на куфара. Никога няма да спра да съм благодарна на майка ми, че ме отучи от ненужните и неефикасни купчини!
 • Обменете пари предварително и разполагайте с поне една от световните валути по всяко време. Препоръчително е освен левове да имате аварийни долари и евро на скришно място, както и валутата на съответната държава, ако е различна.
 • Носете си слушалки или тапи за уши. Със сигурност ще спести нерви, когато се окажете затворени в тясно пространство с малки деца или шумни купонджии – нещо, което неминуемо ще се случи.
 • Носете в себе си обезболяващо и лепенки. Никога не знаете кога ще ви заболи глава или любимите ви удобни обувки изведнъж ще проявят самоинициатива.
 • Когато резервирате билета си, изберете опцията за вегетарианско или друго специфично ястие. Обикновено това са първите, които получават храна. Освен това... защо пък не?

 • Когато се чекирате на летището и пътувате само с ръчен багаж, използвайте следния трик: щом дойде вашият ред и от гишето ви повикат, вдигнете ръчния си куфар с една ръка, вместо да го плъзгате на колела. Независимо колко тежък е, несъзнателно се възприема от служителя като по-лек. Шансът да ви помолят да го качите на кантара, за да премерят дали отговаря на изискванията на авиокомпанията (обикновено 10 кг за ръчен багаж), е по-малък. Съответно си спестявате време и усилия, а ако сте като мен и често превишавате с килограм или два, няма да доплащате. 
 • На летището е дошло време за проверка по сигурността и имате избор на коя опашка да се наредите? Избягвайте родители с малки деца, хора в трета възраст или големи групи (особено за ергенска вечер). Основното правило гласи: следвайте онези, които пътуват по бизнес.
 • Извадете лаптопа или таблета от ръчната чанта, докато сте на опашката, а не едва когато дойде редът ви. Същото важи за всичко метално и за течностите, които се предполага, че са сложени в прозрачни пластмасови торбички.
 • Как да не „пищите“, докато минавате през скенерите: облечете се правилно и сте наполовина готови: обувки без връзки и без платформи, панталони, пуловер и сако. Без колан. Сложете сгънатия билет и документа за самоличност в джоба на сакото, където имате най-лесен достъп. Без шалове и излишни аксесоари.

 • Шалът обаче е много полезен спътник през останалото време. Функциите варират от възглавница в самолета, влака или автобуса до топло одеяло, до постелка върху пейка с несигурна чистота, до отличен завършек на тоалета (след като е поизтупан от пейката).
 • Сигурна съм, че има и официални проучвания по темата, но в случая ще се позова на опита си: значително по-вероятно е да ви спрат за допълнителни проверки на летището, ако носите тъмни цветове. Облечете се в светли или разноцветни дрехи и наблюдавайте с интерес как проверката минава по-безболезнено.
 • Осведомете се дали случайно не ви се полага глезотия, благодарение на карта за лоялност към дадена авиокомпания или друго. При достатъчно натрупани точки можете да получите по-добро място в самолета или отстъпка в магазините на летището, а някои кредитни карти осигуряват отстъпки в заведения, магазини, хотели, СПА центрове по целия свят.
 • Пътувайте в добро настроение: ако има салон (по-познато с английската дума lounge) и имате достъп, възползвайте се. Да, ако нямате членска карта, ще трябва да платите, но обикновено си струва: храната там е с повече от отлично качество, а да хапнете в някое от другите заведения няма да е много по-евтино. Тук имате първокласно обслужване, интернет, вкуснотии и спокойствие. Тази точка важи с 5 пъти по-голяма сила, когато пътувате на дълги разстояния.
 • От ключова важност е до кого сядате. Ако предварително избирате мястото си в самолет, влак или автобус, заложете на пътека – по-широко е, а и освен ако не пътувате за първи път, гледката от прозореца едва ли се е променила. Ако избирате мястото си на момента, когато вече сте в превозното средство (какъвто е случаят с нискотарифните компании), възрастните хора, отделно пътуващите или бизнесмените са добър избор.

 • Антискука терапия, заради която, ако ме хванат, повечето авиолинии биха ме помолили вежливо никога повече да не избирам тяхната компания: ако нямате какво друго да правите, вземете списанието, което ви дават, и сгънете страниците му една по една в триъгълна форма. Започвате с горния ъгъл към център (т.е. към сгъвката), после с долния. По-забавно е, отколкото предполагате. Видях го на път от Киев и винаги ме кара да се усмихвам, когато попадна на такава шега в самолета: „клубът“ ни става все по-голям!
 • Освен да изключите телефона си или да го сложите на Airplane mode, уверете се, че сте премахнали автоматичното свързване с интернет. Основно правило: в чужбина разчитате само на безжичен интернет – освен ако не сте абсолютно сигурни, че в мобилния ви план са включени и мегабайти в роуминг.
 • Ако сте сменили часова зона, нагодете се според новото време. Лягате си и ставате с местните. Местенето на запад е много по-лесно. Пътуването на изток обикновено отнема повече свикване.
 • Не носете много пари в брой. Независимо дали по невнимание изгубите портфейла си, или ви го откраднат, обидата е по-малка, ако вътре е имало само 40 евро, а не 200. Разбира се, веднага се обадете на банката си и на полицията.
 • В САЩ все още ограбват посред бял ден, обикновено с вежливи инструкции да си дадете парите (и на други места се случва, за съжаление). Просто го направете, не упорствайте и всичко ще мине за секунди и без жертви. После сигнализирате навсякъде.

 • Първата ви работа при пристигане в хотел е да вземете тяхната визитна картичка от рецепцията и да я съхранявате на удобно място. Ако се загубите, сте с един ход напред.
 • Научете поне 5 изречения на чуждия език, както и основните думи: „Да“, „Не“, „Моля“, „Благодаря“, „Къде е...?“, „Колко струва?“, както и да броите до 10.
 • Скрийте (или още по-добре: не ползвайте) картата на новото място, винаги когато е възможно. За джебчиите сте лесна плячка, ако видимо сте турист, а за местните просто сте повод за лека усмивка под мустак.
 • Избягвам да обобщавам с абсолютни стойности, но тук ще си го позволя: никога, никога не посрещайте Нова година в хотел. Няма нищо по-скучно от задоволителна храна, ценообразувана по амбициите за звезди Michelin, сервирана от фалшиво усмихнат персонал в обстановка на съмнителна „празнична програма“. Разходете се в града, яжте китайско във Венеция, ако трябва (реален случай!)... иначе рискувате в 00:45 да сте отново в хотелската си стая и да се молите за повторение на „Сам вкъщи“ по някой от 15-те канала на телевизията.
 • За чувствителните стомаси сигурното място за хапване започва с „М“ и е познато в цял свят като символ на бързата храна и безплатните тоалетни. За всички останали препоръчвам да пробват това, което ядат местните. Храната от улицата е най-вкусна. Но имайте предвид, че ви го казва човек със здрав стомах.

Bon voyage!


Свързано

А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
А design for life*
От броя05.10.2018
А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда
От редакторите26.09.2018
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда

Всички прилики с действителни лица и събития са реални. За съжаление.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Босабол, октопуш и още странности за лятото
От броя01.08.2018
Босабол, октопуш и още странности за лятото

Горещите спортове са не само забавни и зареждат с енергия, но и са повод да подишаме чист въздух и да си набавим ценна доза витамин D.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова Антония Стоилова
„Усещам, значи съм.“
От броя13.07.2018
„Усещам, значи съм.“

Има нещо безпардонно в човешкия порив. Той хедонистично търси сбъдването си - непокорен дух, който се радва на живота, без да го интересува кой гледа.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Подаръци от мен за мен
От редакторите28.06.2018
Подаръци от мен за мен

Да подаряваш е изкуство и висша форма на егоизъм.

Емилия Колева Емилия Колева