От редакторите23.12.2018

Bon Voyage!

Някои от най-полезните съвети как да пътуваме правилно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиBon Voyage!

Четиридесет и няколко държави, четири континента. Това сочи личната ми статистика, макар че много по-вълнуващата част от историите се крие не в числата, а в обясненията как съм се научила на по-долните правила за безпроблемни пътешествия. В Мароко, например, окончателно затвърдих убеждението си, че уличната храна е за предпочитане пред тази в ресторантите, а в Кипър за първи и единствен път празнувах Нова година в хотел. Летището във Виена ме открехна колко голяма стойност имат VIP салоните, а на полета до Кения осъзнах важността на шаловете. Представям ви личния си списък с най-важните правила, докато пътувате:

Моето златно правило, с което се съобразявам във всеки етап: поддържането на добро настроение през цялото пътуване е приоритет номер 1. Това включва сигурност, лекота, бързина на придвижването, вкусно хапване и всичко друго, което прави живота приятен.

 • Помните ли стария трик с набутването на сгънати на топка чорапи в обувките, за да спестите място в куфара? Безпроблемното прекарване започва от вкъщи: опаковайте само нужното и го направете ефикасно. По-леките дрехи от тънки материи отиват в куфара, по-тежките или дебели връхни дрехи обличате на момента.
 • И един съвет, който заслужава отделна подточка: подредете дрехите си, като ги навивате на руло, а не сгънати на купчина. Или пък ги разстелете по цялата дължина на куфара. Никога няма да спра да съм благодарна на майка ми, че ме отучи от ненужните и неефикасни купчини!
 • Обменете пари предварително и разполагайте с поне една от световните валути по всяко време. Препоръчително е освен левове да имате аварийни долари и евро на скришно място, както и валутата на съответната държава, ако е различна.
 • Носете си слушалки или тапи за уши. Със сигурност ще спести нерви, когато се окажете затворени в тясно пространство с малки деца или шумни купонджии – нещо, което неминуемо ще се случи.
 • Носете в себе си обезболяващо и лепенки. Никога не знаете кога ще ви заболи глава или любимите ви удобни обувки изведнъж ще проявят самоинициатива.
 • Когато резервирате билета си, изберете опцията за вегетарианско или друго специфично ястие. Обикновено това са първите, които получават храна. Освен това... защо пък не?

 • Когато се чекирате на летището и пътувате само с ръчен багаж, използвайте следния трик: щом дойде вашият ред и от гишето ви повикат, вдигнете ръчния си куфар с една ръка, вместо да го плъзгате на колела. Независимо колко тежък е, несъзнателно се възприема от служителя като по-лек. Шансът да ви помолят да го качите на кантара, за да премерят дали отговаря на изискванията на авиокомпанията (обикновено 10 кг за ръчен багаж), е по-малък. Съответно си спестявате време и усилия, а ако сте като мен и често превишавате с килограм или два, няма да доплащате. 
 • На летището е дошло време за проверка по сигурността и имате избор на коя опашка да се наредите? Избягвайте родители с малки деца, хора в трета възраст или големи групи (особено за ергенска вечер). Основното правило гласи: следвайте онези, които пътуват по бизнес.
 • Извадете лаптопа или таблета от ръчната чанта, докато сте на опашката, а не едва когато дойде редът ви. Същото важи за всичко метално и за течностите, които се предполага, че са сложени в прозрачни пластмасови торбички.
 • Как да не „пищите“, докато минавате през скенерите: облечете се правилно и сте наполовина готови: обувки без връзки и без платформи, панталони, пуловер и сако. Без колан. Сложете сгънатия билет и документа за самоличност в джоба на сакото, където имате най-лесен достъп. Без шалове и излишни аксесоари.

 • Шалът обаче е много полезен спътник през останалото време. Функциите варират от възглавница в самолета, влака или автобуса до топло одеяло, до постелка върху пейка с несигурна чистота, до отличен завършек на тоалета (след като е поизтупан от пейката).
 • Сигурна съм, че има и официални проучвания по темата, но в случая ще се позова на опита си: значително по-вероятно е да ви спрат за допълнителни проверки на летището, ако носите тъмни цветове. Облечете се в светли или разноцветни дрехи и наблюдавайте с интерес как проверката минава по-безболезнено.
 • Осведомете се дали случайно не ви се полага глезотия, благодарение на карта за лоялност към дадена авиокомпания или друго. При достатъчно натрупани точки можете да получите по-добро място в самолета или отстъпка в магазините на летището, а някои кредитни карти осигуряват отстъпки в заведения, магазини, хотели, СПА центрове по целия свят.
 • Пътувайте в добро настроение: ако има салон (по-познато с английската дума lounge) и имате достъп, възползвайте се. Да, ако нямате членска карта, ще трябва да платите, но обикновено си струва: храната там е с повече от отлично качество, а да хапнете в някое от другите заведения няма да е много по-евтино. Тук имате първокласно обслужване, интернет, вкуснотии и спокойствие. Тази точка важи с 5 пъти по-голяма сила, когато пътувате на дълги разстояния.
 • От ключова важност е до кого сядате. Ако предварително избирате мястото си в самолет, влак или автобус, заложете на пътека – по-широко е, а и освен ако не пътувате за първи път, гледката от прозореца едва ли се е променила. Ако избирате мястото си на момента, когато вече сте в превозното средство (какъвто е случаят с нискотарифните компании), възрастните хора, отделно пътуващите или бизнесмените са добър избор.

 • Антискука терапия, заради която, ако ме хванат, повечето авиолинии биха ме помолили вежливо никога повече да не избирам тяхната компания: ако нямате какво друго да правите, вземете списанието, което ви дават, и сгънете страниците му една по една в триъгълна форма. Започвате с горния ъгъл към център (т.е. към сгъвката), после с долния. По-забавно е, отколкото предполагате. Видях го на път от Киев и винаги ме кара да се усмихвам, когато попадна на такава шега в самолета: „клубът“ ни става все по-голям!
 • Освен да изключите телефона си или да го сложите на Airplane mode, уверете се, че сте премахнали автоматичното свързване с интернет. Основно правило: в чужбина разчитате само на безжичен интернет – освен ако не сте абсолютно сигурни, че в мобилния ви план са включени и мегабайти в роуминг.
 • Ако сте сменили часова зона, нагодете се според новото време. Лягате си и ставате с местните. Местенето на запад е много по-лесно. Пътуването на изток обикновено отнема повече свикване.
 • Не носете много пари в брой. Независимо дали по невнимание изгубите портфейла си, или ви го откраднат, обидата е по-малка, ако вътре е имало само 40 евро, а не 200. Разбира се, веднага се обадете на банката си и на полицията.
 • В САЩ все още ограбват посред бял ден, обикновено с вежливи инструкции да си дадете парите (и на други места се случва, за съжаление). Просто го направете, не упорствайте и всичко ще мине за секунди и без жертви. После сигнализирате навсякъде.

 • Първата ви работа при пристигане в хотел е да вземете тяхната визитна картичка от рецепцията и да я съхранявате на удобно място. Ако се загубите, сте с един ход напред.
 • Научете поне 5 изречения на чуждия език, както и основните думи: „Да“, „Не“, „Моля“, „Благодаря“, „Къде е...?“, „Колко струва?“, както и да броите до 10.
 • Скрийте (или още по-добре: не ползвайте) картата на новото място, винаги когато е възможно. За джебчиите сте лесна плячка, ако видимо сте турист, а за местните просто сте повод за лека усмивка под мустак.
 • Избягвам да обобщавам с абсолютни стойности, но тук ще си го позволя: никога, никога не посрещайте Нова година в хотел. Няма нищо по-скучно от задоволителна храна, ценообразувана по амбициите за звезди Michelin, сервирана от фалшиво усмихнат персонал в обстановка на съмнителна „празнична програма“. Разходете се в града, яжте китайско във Венеция, ако трябва (реален случай!)... иначе рискувате в 00:45 да сте отново в хотелската си стая и да се молите за повторение на „Сам вкъщи“ по някой от 15-те канала на телевизията.
 • За чувствителните стомаси сигурното място за хапване започва с „М“ и е познато в цял свят като символ на бързата храна и безплатните тоалетни. За всички останали препоръчвам да пробват това, което ядат местните. Храната от улицата е най-вкусна. Но имайте предвид, че ви го казва човек със здрав стомах.

Bon voyage!


Свързано

11 събития през май, които не искате да пропуснете
От редакторите03.05.2019
11 събития през май, които не искате да пропуснете

Концерти, емоции, хубаво време…  От списание PREMIUM Lifestyle имаме няколко предложения!

Moment – криптонитът на вашия смартфон
От редакторите02.05.2019
Moment – криптонитът на вашия смартфон

Да бориш зависимостта от технологиите с… технологии

Биляна Константинова Биляна Константинова
Другият футбол: три отбора в името на Карл Маркс
Животът28.04.2019
Другият футбол: три отбора в името на Карл Маркс

Анализирай това: как идеите за класовата борба преначертават футболното игрище - съвсем буквално!

Методи Шуманов
Другият футбол: блатен футбол
Животът27.04.2019
Другият футбол: блатен футбол

Играй мръсно! - това е мотото на спорта, вдъхновен от финландската армия

Методи Шуманов
Другият футбол: Калчо сторико
Животът25.04.2019
Другият футбол: Калчо сторико

Спортът е гордостта на Флоренция и представлява смесица между футбол, ръгби и бойни изкуства

6 нужди и 2 страха — истинските двигатели на бизнеса
От редакторите22.04.2019
6 нужди и 2 страха — истинските двигатели на бизнеса

В един квартал има два големи хранителни магазина, но единият е три пъти по-посещаван от другия. Ето защо

Кристин Кръстева Кристин Кръстева
Проблемът с Game of Thrones
Дизайн и култура18.04.2019
Проблемът с Game of Thrones

Когато от хляба и зрелището остане само зрелището

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Искрата от Нотр Дам
Акценти17.04.2019
Искрата от Нотр Дам

Пожарът в легендарната парижка катедрала е потушен, но той запали нещо по-голямо след себе си

Емилия Колева Емилия Колева
Оцеляващият Аби
От броя03.04.2019
Оцеляващият Аби

Ските са спорт, който трудно допуска външни до елита

Георги Банов