Червени кецове, бира, пуканки и Андре Рийо

От редакторите25.06.2018

Червени кецове, бира, пуканки и Андре Рийо

Биляна Константинова Биляна Константинова

Чифт червени кецове, светлосини къси чорапи, протъркани дънки и разкопчана до третото копче (все пак!) риза. Ляв мъжки крак, изпънат на пътеката, и десен – разтворен в почти съвършен, но ужасно неестетичен шпагат. Тапициран стол и място за 200 лв. Само след минути на сцената ще излезе Андре Рийо – в секундата, в която стрелките на часовника отбележат предварително обявения начален час на концерта. Професионална точност, от която биха могли да вземат пример много негови звездеещи се колеги от други жанрове, но не за това е разговорът.

Червените кецове и дънките! Бирата, пуканките и варената царевица. Цялото човешко безумие (за да не го нарека простотия), което се изсипва пред пищната, цветна, обляна от светлината на кристални полилеи сцена, за да се пресели през следващите три часа в една друга, не само музикална, но и естетическа вселена, но й създава съвършено погрешен контекст. В този момент ми се иска да имаше фейсконтрол. Вероятно тогава щеше да се запълни само ложата.  

За Бога, хора, не сте на рок концерт! Великолепието предполага великолепие! Но действителността не спира да изненадва.

Мислех си да намеся възпитанието, общата и не чак толкова обща култура, новите порядки, натрапчивата псевдотолерантност, която ни заобикаля, и т.н., но щеше да прозвучи прекалено претенциозно. Истината е, че става въпрос преди всичко за отношение – на първо място към себе си и по-сетне към онези, които от висотата на своята виртуозност споделят с теб изкуството си. Това ме навежда на мисълта, че нещо рязко се е случило с нас, човеците. Някъде по пътя сме приели доброто отношение за даденост и изтъкваме необходимото самочувствие, за да го изискаме от околните, но не ни достига самокритичност да го поискаме от себе си. И по-лошото, не изпитваме потребност от това.

Знаех, че няма да видя вечерни тоалети и костюми, макар че би било чудесно, но не предполагах, че в лъснатите до блясък обувки на маестро Рийо и неговите музиканти ще се отрази толкова много нехайна ежедневност, облечена в дънки, потници и, за жалост, дори къси панталони. Обидно е – преди всичко за притежателите им!

Червените кецове са само върхът на айсберга. Те, макар да не блестят, също отразяват отношението на онзи, който изповядва правилото, че който плаща, той поръчва музиката. И при други обстоятелства, в друга обстановка, в други часове на денонощието, с един друг тип музика е точно така, но тук билетът от 200 лв. в ложата има съвършено друга стойност (както и този от 80 на трибуните впрочем). С него си купуваш възможността да се докоснеш физически близо до аурата, която един човек, излязъл да сподели с теб късче от безкрайната си душа, излъчва. Нищо повече и нищо по-малко. Някак не върви да се изправиш пред него в цялото си дънково изящество и стиснал бира и пуканки в ръце, да им сводничиш за среща в твоя стомах.

Великолепието изисква великолепие. Точка!

And the waltz goes on…


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

PREMIUM Lifestyle търси дигитален редактор
Акценти12.03.2019
PREMIUM Lifestyle търси дигитален редактор

Ако управлението на социални мрежи и дигитални канали ви вълнува, следващите редове са за вас. Ако не - споделете на приятелите си, защото тази обява може да е следващото им работно място.

Екип PREMIUM Lifestyle Екип PREMIUM Lifestyle
В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Bon Voyage!
От редакторите23.12.2018
Bon Voyage!

Някои от най-полезните съвети как да пътуваме правилно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Да откриваш милиони
От редакторите16.11.2018
Да откриваш милиони

Разговаряме с Андреа Юнгман, управляващ директор за Австрия, Унгария и Полша на една от най-големите аукционни къщи в света – Sotheby’s

Емилия Колева Емилия Колева
Ода за жената
Животът10.10.2018
Ода за жената

Често думата феминизъм предизвиква крайни реакции. Обещавам ви, че този случай не е такъв, защото ще ви запозная с… Нея.  

А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
А design for life*
От броя05.10.2018
А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда
От редакторите26.09.2018
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда

Всички прилики с действителни лица и събития са реални. За съжаление.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева