От редакторите28.06.2018

Подаръци от мен за мен

Да подаряваш е изкуство и висша форма на егоизъм.

Емилия Колева
Подаръци от мен за мен

5 броя имени дни. 22 броя рождени дни, последният от които беше точно вчера. Това е равносметката само за първите 6 месеца от годината: 27 подаръка за много специални за мен и семейството ми хора, които се надявам да сме зарадвали поне наполовина на удоволствието, което аз самата получавам от измислянето, избирането, търсенето, намирането и връчването на всеки един от тях. Това са средно по 4–5 подаръка на месец, или приблизително по 1 на седмица. 27 повода да се вълнувам, 27 начина да зарадвам себе си от процеса на подаряването. Егоистично, нали?

Забелязвам, че в последните години ставам все по-организирана, вероятно защото имам все по-малко време да обикалям. Започвам да мисля от рано и не чакам последния ден, част от нещата поръчвам онлайн (благодаря на Джеф Безос и компания), защото въпреки вътрешно заложения ми афинитет към пазаруването се оказа, че с времето развивам своеобразна непоносимост към молове и прилежащите им тълпи от хора. Именно за да ги избегна, се опитвам да начертая стратегия. Имам няколко любими подхода, които ще ви споделя с идеята да ви вдъхновя за следващия подарък, който ще ви се наложи да направите.

 

Точно в десетката

Има случаи, в които нещата се случват от раз. Попадам на нещо, набелязвам го и само чакам човекът да има подходящ повод. Много често това са неща, които са свързани с нечие хоби или професия. Ако партньорът ви например е фен на някой европейски футболен отбор до такава степен, че да не може да спи няколко нощи след загубен мач, то е повече от сигурно, че няма нищо, което да го зарадва повече от артикул на любимия клуб. Ако пък искате да стигнете още по-далеч, организираното посещение на футболна среща с няколко дни престой в съответния град ще ви осигури първото място в класацията на най-добрите подаръци. Интерпретации на тази тема има безброй и е почти невъзможно да сбъркате.

 

Да заложиш на сигурно

Някои хора не успяват да скрият разочарованието си при получаването на несполучлив подарък – сестра ми е един от тях. Има си свои специфични предпочитания и в повечето случаи е трудно да я уцелиш. Още от дете не е успявала да се прикрие, когато нещо не й хареса, а когато порасна, просто каза на всички ни: „Не ми подарявайте неща, без да сте ме питали, защото само си давате парите на вятъра“. А за някой като мен това е равносилно на тотален провал. За да си спестим взаимното разочарование, подходът ми с нея е винаги да я попитам дали си е харесала нещо напоследък. Тя ми казва какво е, купувам го и така съм сигурна, че всичко ще е наред. И понеже някак си не мога да се примиря с абсолютната липса на елемент на изненада, винаги добавям нещо дребно, за което тя не е предупредена. Всички са доволни, а аз отново съм си направила кефа.

 

Предизвикателството

Понякога обаче не е толкова лесно. Чудя се със седмици какво да избера. Това обикновено се случва за хората, на които съм подарявала десетки неща вече, а не искам да се повтарям. Тук обикновено дилемата е между нещо практично, което ще влезе веднага в употреба, или нещо по-нестандартно. Признавам, че най-голямо удоволствие ми доставят персонализираните подаръци, онези със специално намигване към празнуващия, с чувство за хумор и сантимент. Това са особени моменти на вдъхновение, когато идеята пристига, без много да си я търсил. И когато дойде, о, тогава настъпва истинската радост! Започва търсенето на начини да се реализира и е задължително в началото някой да ти каже: „Това няма как да стане“. Е, в почти 100% от случаите се оказва, че начин има, стига да не ви мързи. Искам да подаря черни безлимитни кредитни карти, издадени от банка, носеща името на рожденичката. Пътят от „О, това няма кой да ви го направи“, „Ще ви излезе много скъпо“, „Няма време, срокът за изработка е 6 месеца“ и други подобни до смеха по време на празника е предизвикателството, което всъщност прави процеса на подаряване толкова вълнуващ. И колкото по-сложно е, толкова по-удовлетворяващ е крайният резултат.

 

Вижте още: Живот като на снимка

 

Разбира се, никой не може постоянно да измисля нови и нови оригинални идеи за подаръци. Затова и няма как 27 от 27 да са такива, но се надявам адресатът на всеки един от тях да е усетил желанието ми да покажа, че е важен за нас. И че сме благодарни да бъдем част от неговия празник. Прекрасно е да имаме толкова много хора, на които да подаряваме, а в оставащите 6 месеца до края на годината ще има още поне толкова. Сред тях са двама особено специални рожденици – един, който ще стане на 6, и един – на 36. Какво ще им забъркам? Вече се готви нещо вълнуващо…


Свързано

Най-скъпоценният елемент на Земята?
От редакторите19.06.2018
Най-скъпоценният елемент на Земята?

Как водата се превърна от основен продукт във форма на лукс и какво можете да направите по въпроса

Александра Трайкова
Живот като на снимка
Мода04.06.2018
Живот като на снимка

Няма значение, че черно-белите фотографии изглеждат по-добре

Андреа Пунчева
Вторник е охрено жълт
От броя05.06.2018
Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева
Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Андреа Пунчева
Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Делфини в Босфора
От редакторите15.05.2018
Делфини в Босфора

Колко удоволствия можем да изброим за 60 часа в Истанбул?

Андреа Пунчева
Студът е моят топъл приятел
От броя17.05.2018
Студът е моят топъл приятел

Колко трябва да ви платят, за да влезете в басейн с леденостудена вода за… две минути? Е, в случая ние платихме за студоволствието.

Ирена Комитова
Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева
Дигитален пост
От редакторите02.04.2018
Дигитален пост
Биляна Константинова