От редакторите14.07.2017

Не правете това в социалните мрежи

Запазете част от личния си живот за себе си

Александра Златева
+5 снимкиНе правете това в социалните мрежи

Интернет е за всеки. По-често това е положително, но нека имаме предвид, че свободата на достъпа е и отговорност. Facebook ни направи антисоциални и ни накара да заровим нос в екрана на смартфона. Instagram ни направи егоцентрици с фотосесии от десетки идентични селфита, направени за броени секунди. Абсурдните неща в мрежата нямат край, а ние ги виждаме сред потока от информация – независимо дали искаме или не.

Me, my selfie video and I

Основната ми реакция към най-новата мода в мрежите – селфи видео – се измерва в четири букви и възмущение: ЗАЩО? Това не е видео, което да съдържа полезно и интересно съдържание. Трябва ли да гледаме момичета, които се кълчат на плажа, или момчета, които надуват бицепси,  в стандарните за смартфоните 30 кадъра в секунда (или по-лошо: на забавен каданс и 60 кадъра?), ако за това и един кадър е достатъчен?

Много по-стойностно е да използваш времето и технологиите, за да заснемеш 360-градусова панорама под формата на видео, което да показва плажа, на който лежиш. Пак ще дразниш работещите хора, но поне те ще видят нещо красиво.

It’s my LIVE

Предаването на живо от събития, концерти, фестивали е удобство (или точната дума тук е завист?) за хората, които са искали, но не са успели да отидат. Но напоследък масово се наложи като модерно да правиш live, докато шофираш, пиеш в бара или просто си решил, че имаш да споделиш нещо жизненоважно по средата на работния ден. Наскоро прочетох за две украинки, които се пускат на живо докато пият и шофират. За жалост краят на видеото е тъжен. Смяташ, че си готин, снимайки километража на колата, който прехвърля 200 км, докато караш? Не, не си.

Треп-, треп-, трепни

Всеки е чувал миналогодишния хит на Цеца Величкович – Трепни. Покрай него се появиха и клипчетата на национала ни Валери Божинов, който пее хита, докато шофира и поздравява своите приятели. Впоследствие мнозина решиха, че е добра идея да се заснемат, докато грачат с пълно гърло същата песен в колата, и да поздравяват компанията си със смешни прякори. Ще го кажа кратко и ясно – не можеш да пееш, недей.

Instagram, Instagram, първо снимам, после ям

Храната е, за да е красива. Или модерна… кое беше? Дали е вкусна, няма значение, важно е да има вдигнат нагоре палец под снимката. Иронията настрана, яжте каквото ви носи удоволствие, но приемете, че това е лично изживяване и няма отношение към вашите приятели.

Като всяко правило, и тук има изключение. Ако сте в някой от ресторантите на Гордън Рамзи, това вече е достойно за по-широка публика. За разлика от пържените яйца, които си направихте след работа снощи.


Свързано

Забързаното ежедневие на креативната личност
От редакторите13.06.2018
Забързаното ежедневие на креативната личност

Клишетата, които не помагат да си по-добър професионалист

Евелин Цанева
Най-скъпоценният елемент на Земята?
От редакторите19.06.2018
Най-скъпоценният елемент на Земята?

Как водата се превърна от основен продукт във форма на лукс и какво можете да направите по въпроса

Александра Трайкова
Живот като на снимка
Мода04.06.2018
Живот като на снимка

Няма значение, че черно-белите фотографии изглеждат по-добре

Андреа Пунчева
Вторник е охрено жълт
От броя05.06.2018
Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева
Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Андреа Пунчева
Делфини в Босфора
От редакторите15.05.2018
Делфини в Босфора

Колко удоволствия можем да изброим за 60 часа в Истанбул?

Андреа Пунчева
Студът е моят топъл приятел
От броя17.05.2018
Студът е моят топъл приятел

Колко трябва да ви платят, за да влезете в басейн с леденостудена вода за… две минути? Е, в случая ние платихме за студоволствието.

Ирена Комитова
Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева