От редакторите08.10.2017

Луксът „Аз не гледам телевизия“

Не е само „въпрос на избор“.

Андреа Пунчева
Луксът „Аз не гледам телевизия“

На фона на някои крещящи демонстрации на високи доходи, има такова нещо като тих лукс. Понякога той е във времето, което майсторът отделя да изработи ръчно всеки детайл от часовник за 80 000 евро. А понякога го откриваме в едно просто заявление – „Aз не гледам телевизия“.

У нас времето за това изказване съвпада с новия програмен сезон на риалити форматите. Колко хора се изреждат всеки септември да се разграничат от низките, но, предполагам, горещи страсти на малкия екран… Тук дори не включвам себе си, защото вече толкова години съм спирала ентусиазма на хора около мен, понечили да ми разкажат за снощната доза „Брадъри“, „Таланти“ и „Ферми“, с уточнение, че не знам за кого ми говорят, че вече дори се отказаха да пробват.

Това, че не гледам телевизия, обаче не значи, че нямам Facebook. Именно от възмущението на колега журналист в статус там разбрах, че отново нещо безобразно се е случило в ефира ни. И този път не говорим за Къщата, а за сутрешния блок, където страстите са политически, но също толкова низки, оказва се. Не знам как Виктор Николаев не е изгонил и двамата си гости от студиото  – аз бих, но мисълта ми тук е за нещо, за което не се говори достатъчно: да можеш да си позволиш да не гледаш телевизия фундаментално е признак на лукс.

Има няколко фактора.

Първо, ако не гледаш телевизия, то какво правиш?

Все някак прекарваш свободното си време. Спорт, пътувания, курсове по немски…. Или заместваш българските програми с чужди такива. Сериали, публицистика, предавания, които у нас ги няма – всичко това на английски език. Лукс е да се чувстваш достатъчно удобно да работиш или да си почиваш на език, различен от родния. С него идват и редица други удобства, като това да разполагаш с времето си и да не зависиш от  програмната схема на един или друг канал. Всичко е там 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата, когато решиш. Стига да имаш интернет.

Второ, как го правиш?

Лукс е да имаш и техническата грамотност. Около себе си имам хора, които или не биха се справили, тъй като не знаят как и къде да търсят съдържание онлайн или пък дори не знаят, че има такава възможност. За онези, които сме израснали, смятайки лаптопа за продължение на мозъка си, 10-те ни пръста върху клавиатурата разполагат с целия интернет и е само въпрос на личен избор какво да правим.

Трето, защо не го правиш?

От всичките въпроси този е най-сложният. Телевизията е културен процес по същия начин, както са и концертите или изложбите. И също като тях, към нея има вързана оценка за качество: мислим си, че концерт на филхармонията е признак на висока култура, а да знаеш коя е Мегз или да харесваш Сашка Васева е ниска. За всеки си има публика, но ценностната система, поведението, интересите, образованието и да, доходите, на двете групи обикновено са различни (невинаги в полза на интелигенцията). Дори не става въпрос, че негледащите телевизия са по-умни, защото това не е задължително така, но са били възпитани в други ценности, които не включват предварително смлените от програмната схема телевизионни полуфабрикати.

Осъзнавам привилегията, която аз и останалите от отбора „Аз не гледам телевизия“  имаме, и е добре да си даваме сметка, че това не е невинно твърдение или „въпрос на избор“. Пропастта между гледащите и негледащите телевизия ще става все по-голяма.


Свързано

„Усещам, значи съм.“
От броя13.07.2018
„Усещам, значи съм.“

Има нещо безпардонно в човешкия порив. Той хедонистично търси сбъдването си - непокорен дух, който се радва на живота, без да го интересува кой гледа.

Андреа Пунчева
Подаръци от мен за мен
От редакторите28.06.2018
Подаръци от мен за мен

Да подаряваш е изкуство и висша форма на егоизъм.

Емилия Колева
Червени кецове, бира, пуканки и Андре Рийо
От редакторите25.06.2018
Червени кецове, бира, пуканки и Андре Рийо

Биляна Константинова
Забързаното ежедневие на креативната личност
От редакторите13.06.2018
Забързаното ежедневие на креативната личност

Клишетата, които не помагат да си по-добър професионалист

Евелин Цанева
Най-скъпоценният елемент на Земята?
От редакторите19.06.2018
Най-скъпоценният елемент на Земята?

Как водата се превърна от основен продукт във форма на лукс и какво можете да направите по въпроса

Живот като на снимка
Мода04.06.2018
Живот като на снимка

Няма значение, че черно-белите фотографии изглеждат по-добре

Андреа Пунчева
Вторник е охрено жълт
От броя05.06.2018
Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева
Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Андреа Пунчева
Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Андреа Пунчева