От редакторите06.07.2017

Колко струва да бъдеш „Ловец на духове“?

Можем да вярваме или не безплатно… но доказателствата за съществуването на свръхествественото правят това хоби доста скъпо.

Ина Герджикова
+8 снимкиКолко струва да бъдеш „Ловец на духове“?

Помните ли как в детството най-голямото оръжие преди лягане бе ключът на лампата? Когато е светло – всичко е ок. Когато е тъмно – все оставахме с усещане, че купчината току-що изпрани чаршафи ще се оживи. Щом пораснем, забравяме ирационалните притеснения за чудовища под леглото или поне прилагаме успешно логично обяснение. А и на призраците изобщо не им е лесно в днешно време. Неспящите очи на технологиите, трескавото търсене на материал за публикуване в социалните мрежи и общият скептицизъм на „младото поколение“ отнемат от ефекта на класическото страшно.

И все пак хиляди хора по света не само не са забравили детското треперушкане пред неизвестното, но превръщат лова на духове в свое хоби, че чак и професия. Улавянето на паранормалното вълнува човечеството от векове. Едно от най-старите общества за търсене на свръхестествени сили е лондонският The Ghost Club, основан през 1862 година. Неговата основна дейност е разследване на привидения и обладани от духове места, а Чарлз Дикенс и сър Артър Конан Дойл са сред най-именитите му членове. И докато преди десетилетия експертите по привидения са използвали самоделни уреди тип „честна дума“, то днес важи принципът – където има потребители, има и пазар. Всеки ентусиаст по призраците е на броени кликове от това да си поръча цялото оборудване онлайн и дет’ се вика - да сяда да пише история.

Ловците на духове обикалят локации по целия свят, екипирани със супер-чувствителна техника, която да засече всяка промяна в температурата, електромагнитното поле, да запише на видео или аудио звуци и най-важното – да произведе неоспорими доказателства, че свръхестественото съществува. Увлечените по паранормалното стават все по-многобройни след 2000 година не само с развитието и достъпността на техниката, но и вдъхновени от телевизионни серии като Most Haunted и Ghost Hunters.

И ако вече сте получили наплив за кариерна промяна, то ето топ 5 на джаджите, необходими за начинаещ ловец на духове:

1. ЕМП детектор

EMF Detector

Детектор за засичане на промени в електромагнитното поле (EMF) e задължителна част от инвентара на всеки уважаващ себе си вярващ в призраци. Уредът е чувствителен към пикове в електромагнитното поле, за които се счита, че се дължат на свръхестествено присъствие… или просто на проблеми в електрическата мрежа, които често оставят обитателите около себе си с усещането, че нещо наоколо дебне. Цената на уреда варира от няколко долара до над 200.

2. Термална камера

Thermal camera

Тя регистрира резките промени в температурата, които експертите считат за сигурен знак за свръхестествено присъствие (или отворен хладилник – шансът е 50 на 50). Термални камери има разработени като допълнение, което се прикрепя към смартфона срещу скромната сума от 800 долара – определено е по-бюджетното решение на фона на професионалната техника за улавяне температурни разлики, която спокойно се „разпростира“ между 1000- 5000 долара в eBay.

3. Дигитален диктофон

Digital recorder

Макар да сте изкушени да оставите размисли в аудио бележка до Даян, тази джаджа ще ви свърши работа за съвсем друго. Вещите в улавянето на призраци смятат, че дигиталните диктофони улавят „охкания“ от друг свят и дори документират комуникация. Обичайно ловецът на духове оставя диктофона в обитаваната от духове локация и задават въпроси с очакване за знак. Срещу 20 долара можете да се сдобиете със съвсем приличен, а професионалните достигат цена от 50 долара в eBay.

 

4. Пълноспектърна камера

GoPro

Тя може да улови видима, близка до инфрачервена и ултравиолетова светлина, затова привиденията трудно се крият от зоркото й око. GoPro Hero3 за около 500 долара от eBay би свършила работа на първо време, че цената на професионалната техника вероятно ще накара дори призрак да вдигне вежди шокирано.

 

5. Детектор за движение

Motion detector

Класическо подсигуряване, че ще научите веднага щом не сте сами в стаята. Джаджата има претенция към неголяма сума от вашата карта, като за нея ще отделите около 20 долара. Друг вариант за улавяне на движение е лазер, който излъчва мрежа от лъчи и всяко нейно прекъсване би могло да е хващане на дух в крачка.

Като всяко друго хоби това също носи удоволствие на практикуващите и вероятно – милион истории за разказване. Колкото до призраците, сигурно един ден ще станем свидетели на някакво научно доказателство в едната или другата посока… само че то вероятно няма никога да бъде по-вълнуващо от това, което Холивуд ни „рисува“ в тоновете филми по темата, и още по-малко – онова, което се случва в детската фантазия.


Свързано

Забързаното ежедневие на креативната личност
От редакторите13.06.2018
Забързаното ежедневие на креативната личност

Клишетата, които не помагат да си по-добър професионалист

Евелин Цанева
Най-скъпоценният елемент на Земята?
От редакторите19.06.2018
Най-скъпоценният елемент на Земята?

Как водата се превърна от основен продукт във форма на лукс и какво можете да направите по въпроса

Александра Трайкова
Живот като на снимка
Мода04.06.2018
Живот като на снимка

Няма значение, че черно-белите фотографии изглеждат по-добре

Андреа Пунчева
Вторник е охрено жълт
От броя05.06.2018
Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева
Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Андреа Пунчева
Делфини в Босфора
От редакторите15.05.2018
Делфини в Босфора

Колко удоволствия можем да изброим за 60 часа в Истанбул?

Андреа Пунчева
Студът е моят топъл приятел
От броя17.05.2018
Студът е моят топъл приятел

Колко трябва да ви платят, за да влезете в басейн с леденостудена вода за… две минути? Е, в случая ние платихме за студоволствието.

Ирена Комитова
Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева