От редакторите13.06.2018

Забързаното ежедневие на креативната личност

Клишетата, които не помагат да си по-добър професионалист

Евелин Цанева Евелин Цанева
+2 снимкиЗабързаното ежедневие на креативната личност

„Търси се креативна и динамична личност, която да умее да взема самостоятелно решения и да е емоционално интелигентна”. Всеки е виждал тези паразитни словосъчетания, осеяни с чуждици, като част от обява за работа, независимо дали в софтуерна компания, маркетинг агенция или кол център. Защо тогава се сблъскваме непрекъснато с подобни клишета и по-лошото: защо самите ние често включваме подобни изрази в представянето си? По всяка вероятност, за да удовлетворят желанията на трудовия пазар. И двете страни не си дават сметка, че изглеждат

повече нелепо, отколкото професионално.

Преди време мой познат ме потърси с молба за помощ да напиша мотивационното му писмо за позиция на програмист, за която кандидатстваше. „Моля те, вярвам, че като журналист ще се справиш по-добре от мен, знаеш, че нямам дар слово и изобщо не ми се получава“. Обясних му, че не мога да помогна, защото не разбирам от естеството на работата му, а той ми отвърна, че това е негова грижа и че моята задача ще бъде да напиша по „подходящ начин“, че е… креативен (правилната дума е „изобретателен“ или „творчески“, в зависимост от контекста), може да работи в екип, да взема решения под натиск в забързаното ежедневие (за което точната българска дума е „всекидневие“) и т. н. клишета. Изброените били сред качествата, необходими, за да одобрят кандидатурата му, обърна ми внимание той. На въпросa ми кой, според него е подходящият начин, отвърна, че е добре „да е с по-сложни думи, да се разбира, че е сериозен човек“. Тук не издържах и се разсмях.

1

Какво печелиш, ако прибягваш до клиширани фрази, които иначе не използваш често в други ситуации? И как се открояваш от останалите, ако всички по подразбиране са креативни, емоционално интелигентни и умеят да работят в екип? И като споменаваме екип, тук е моментът да кажем, че ефективният такъв се изгражда от хора с понякога съвършено различни по същество умения, които събрани заедно могат да постигнат най-добрия резултат. Добрите специалисти не са експерти по всичко. Те отлично разбират от работата си, познавят я в детайли и умеят да надграждат знанията и уменията си във времето. Затова и не е нужно да си приписват качества, които не притежават или просто не са необходими, за да вършат служебните си задължения, произлизащи от професиите, които упражняват.

2

Със същите аргументи убедих приятеля, който ме молеше за помощ в писането на мотивационното писмо, че може да изглежда достатъчно сериозен с опита, натрупан до момента, и че не е необходимо да се поставя в нечии шаблон с единствената цел да се хареса на евентуалния си нов началник. Крайният резултат е писмо в близък до неговия стил на изразяване, без излишна помпозност и като изтъкнем силните му страни, които го правят подходящ за точно тази конкретна длъжност. След около седмица ми се похвали, че е получил покана за интервю, а малко по-късно – и работата.

По стечение на обстоятелствата днес моят познат отговаря за попълването на свободни позиции. Често се шегуваме, че е крайно време да започне да подбира кандидатите по „универсалните“ критерии, с които беше обявено неговото място. Питала съм го какво задължително търси в новите кадри, а той ми е отговарял много просто:

„Искрата. Тя прозира у човека веднага,

още в първите няколко минути на разговора. Такива хора искам при себе си – да я имат и да могат да запалят двигателя на работата ни. Случвало се е да се спра на кандидат с по-малко опит, но пък с огромна мотивация. И не съм сбъркал“.

Всъщност, ако наистина има универсално правило за добро професионално представяне, то то е само едно: да заявим откровено какво можем и какво искаме да постигнем. Това винаги работи.


Свързано

А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
А design for life*
От броя05.10.2018
А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда
От редакторите26.09.2018
Какво ни е страх да си кажем за българската бизнес среда

Всички прилики с действителни лица и събития са реални. За съжаление.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Босабол, октопуш и още странности за лятото
От броя01.08.2018
Босабол, октопуш и още странности за лятото

Горещите спортове са не само забавни и зареждат с енергия, но и са повод да подишаме чист въздух и да си набавим ценна доза витамин D.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова Антония Стоилова
„Усещам, значи съм.“
От броя13.07.2018
„Усещам, значи съм.“

Има нещо безпардонно в човешкия порив. Той хедонистично търси сбъдването си - непокорен дух, който се радва на живота, без да го интересува кой гледа.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Подаръци от мен за мен
От редакторите28.06.2018
Подаръци от мен за мен

Да подаряваш е изкуство и висша форма на егоизъм.

Емилия Колева Емилия Колева